Android M Duyuruldu: İşte Gelen Yenilikler

Android M duyuruldu. İşte Android M ile gelen 6 büyük yenilik.

Android M Duyuruldu: İşte Gelen Yenilikler

Google, şu sıralar San Francisco’da gerçekleştirdiği I/O Etkinliği’nde Android işletim sisteminin sonraki sürümü olacak Android M hakkında merak edilenleri açıkladı. Android Lollipop ile arayüz ve tasarım değişikliğine giden Google, yeni Android sürümünde daha çok yazılımın stabilite ve kullanılabilirliğini iyileştirmeyle ilgilenecek. İşte Android M ile gelen 6 önemli iyileştirme.

Dünya genelinde en çok kullanılan işletim sistemi unvanına sahip Android’in son sürümü Android M, I/O 2015 Etkinliği'nde resmi olarak duyuruldu. İsmi merak konusu olarak bırakılan yeni Android sürümü ilk olarak geliştiricilere açılacak ve Nexus 5, 6, 9 ve Nexus Player cihazlarında deneyimlenebilecek. Peki Android M ile hayatımıza ne gibi yenilikler gelecek? İşte Android M’nin tanıtımında dikkat çeken 6 büyük yenilik:

  • Uygulama İzinleri: Android M ile birlikte uygulama izinleri sisteminin yeniden tasarlandığı belirtildi. Cihazlarımıza yüklediğimiz uygulamalar artık kamera ve konum gibi önemli bilgilerimize erişmeye çalıştıklarında karşımıza onay seçeneği çıkacak. Güvenlik izinlerini kabul edip etmemek bize kalacak. Uygulamanın istediği izinler kategoriler halinde sıralanacak. Android Lollipop ve önceki sürümlerde olduğu tüm izinlere tek seferde izin vermek yerine dilediklerimize izin vermeyi seçebileceğiz.
  • Web Deneyimi: Android cihazlarımızda birçoğumuzun varsayılan internet tarayıcısı yerine kullandığı Google Chrome’da webde gezinme deneyiminin geliştirildiği söylendi. Chrome Custom Tabs adında eklenen yeni özellik sayesinde geliştiriciler web görünümlerini doğrudan uygulamalarına yerleştirebilecek. Chrome’un otomatik oturum açma, şifreleri kaydetme, otomatik tamamlama gibi özellikleri uygulama geliştiriciler uygulamalarında kullanabilecek.
  • Uygulama bağlantıları: Uygulamalar artık işletim sistemiyle etkileşim içerisinde olacak. Örneğin; e-postasınızdaki bir Twitter bağlantısına tıkladığınızda, uygulamada mı yoksa web tarayıcısında mı açılsın? sorusunu bizleri karşılamayacak. Bunun yerine doğrudan Twitter uygulaması açılacak.
  • Mobil Ödemeler: Android Pay adı altında tanıtılan yeni ödeme sistemi sayesinde artık birçoğumuzun akıllı telefonunda bulunan ancak ne işe yarıyor dediğimiz NFC özelliği daha sık kullanılacak. Tabii ki temassız ödeme sistemini kullanacak ilk ülke Amerika olacak ve 70.000 civarında mağazada geçerli olacak. Sistem en çok tercih edilen kredi kartlarını destekleyecek.
  • Parmak İzi Desteği: Parmak izi tarama teknolojisini kullanan cihaza sahip değilseniz bu özellik bir işinize yaramayacak. Lakin bu teknolojiyi destekleyen bir Android cihaz kullanıyorsanız artık uygulama veya oyunları şifre girmeden indirebileceksiniz. Alışveriş sitelerinden de yine parola girmeden tek dokunuşla alışveriş yapmanın kolaylığını yaşayacaksınız.
  • Güç ve Şarj: Pek çoğumuzun büyük dert yandığı cihazın bataryasının çabuk tükenmesi sorunu Android M ile çözülecek. Söylenene göre Android M yüklü bir cihaz, Android Lollipop yüklü cihazdan 2 kat daha uzun süre dayanacak. Bunun yanında USB Type C sayesinde telefonunuzu daha hızlı şarj edebilecek, verilerinizi daha hızlı aktarabileceksiniz.

Resmi ismini bilmediğimiz Android M ile gelecek önemli yenilikler bu şekilde sıralandı. Tekrar etmekte fayda var; Android M’nin önizleme sürümü ilk olarak Nexus cihazlara yüklenebilecek, tamamlanmış (final) sürümü bu yılın sonunda çıkacak.

YORUMLAR