7 Adımda Web Tarayıcınızı Saldırılara Karşı Koruyun

Web tarayıcınızın güvenliğini sağlamak için uygulamanız gereken çeşitli adımları sizler için sıralıyoruz

7 Adımda Web Tarayıcınızı Saldırılara Karşı Koruyun

Web tarayıcılarımız ve hatta bilgisayarlarımız, internete bağlandığımız her an tehlike altında desek yanlış olmaz sanıyorum. Sitelere yerleştirilen kodlar, yazılımlara dahil edilen reklam yazılımları tarayıcıyı ele geçirerek, bizi bir hayli zora sokabiliyor. Bu tür durumlarda web tarayıcınızın güvenliğini sağlamak için uygulamanız gereken çeşitli adımları sizler için sıralıyoruz.

Tarayıcınızı Güncelleyin

Web tarayıcıları güvenlik açıkları ve çeşitli hata düzeltmeleri için sürekli güncelleniyor. Mozilla Firefox, Chrome, Opera veya Safari gibi tarayıcıların eski versiyonlarından birini kullanıyorsanız, tehlike çanları sizin için çalıyor demektir. Hem kişisel güvenliğiniz için hem de kötü amaçlı yazılımların hedefi olmamak için tarayıcınızı güncel tutmanızda fayda var. Bunun için; otomatik güncelleştirmeleri aktif hale getirebilirsiniz.









Eklentiler için “Click-to-Play”  Seçeğini Aktif Edin

Tarayıcınızda Click-to-Play seçeneğini aktif hale getirdiğinizde, web sayfalarını daha hızlı açabildiğiniz gibi pil gücünden tasarruf da etmenizi sağlayacaktır. Güvenlik açısından da faydaları olan bu işlemde, web sitelerindeki çeşitli içeriklerin sizin izninizle aktif hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Reklamlara, logolara vb. diğer içeriklere yerleştirilen zararlı kodların, siz farkında olmadan arka planda tarayıcınızı ele geçirmesini bu sayede engelleyebilirsiniz.

Gereksiz Eklentileri Kaldırın

Zamanında kurduğunuz ancak şu an kullanmadığınız eklentiler başınıza iş açabilir. Bu eklentileri kaldırarak tarayıcınızı güvenceye alabilirsiniz. Ne kadar az eklenti kullanırsanız sizin için o kadar iyi olacağından hiç şüpheniz bile olmasın.

Eklentilerinizi Güncelleyin

Tarayıcıları güncellediğimiz gibi eklentileri güncellemek de büyük önem taşıyor. İnternette sıkça rastladığımız, Adobe Flash Player açıklarından faydalanan kötü amaçlı kişilerin neler yapabildiği haberlerine siz de denk geldiyseniz demek istediğimizi anlayabilirsiniz. Bu eklentiler için de otomatik güncellemeleri aktif halde tutmanızı tavsiye ediyorum.

Mümkünse 64-bit Tarayıcı Kullanın

Her ne kadar, şu an sadece Google Chrome’un 64-bit versiyonu aktif olarak kullanılsa da yakın zamanda diğer firmaların da buna ayak uyduracağının beklentisi içindeyim. Mozilla’nın da üzerinde çalıştığı 64-bit tarayıcı birçok avantajı beraberinde getiriyor. Hız, güvenlik ve süreklilik gibi konularda 32-bit versiyona göre daha üstün olan Chrome 64-bit versiyonunda; %25’e kadar daha hızlı bir tarayıcı kullanabilir, olası çökme durumlarını %50’ye kadar azaltabilir ve en önemlisi 32-bit’e göre daha güvenli bir tarayıcı kullanabilme şansına sahip olabilirsiniz. Ek olarak; Windows 10 ile birlikte gelen yeni nesil web tarayıcısı Edge de 64-bit kervanına katılan tarayıcılar arasında yerini almış durumda. Windows, Mac ya da Linux ortamında 64-bit tarayıcı kullanmaya gayret etmenizi öneriyoruz.

Tarayıcı Uzantıları Kullanırken Dikkatli Olun

Tarayıcı uzantıları, web tarayıcınızı özelleştirme konusunda şüphesiz müthiş güçlü araçlardır. Bu durum, onları aynı zamanda tehlikeli bir konuma da getiriyor. Uzantılar, kullandığınız web sayfalarını, klavye hareketlerinizi ve tarayıcı etkinliğinizi izlemek gibi kötü amaçlı da kullanılabilir. Bu durumun önüne geçmek de çok basit aslında. Tarayıcınızı daha performanslı bir şekilde kullanabilmeniz için de mümkün olduğunca az uzantı kullanmaya çalışın.

Antivirüs Programları Kullanın

Yukarıda anlattığımız yöntemleri her ne kadar uyguluyor olsak da, bazen kaçış mümkün olmayabiliyor. Anti-exploit yazılımları kullanarak, internette daha güvenli bir şekilde gezinebilirsiniz. Microsoft EMET ve Malwarebytes gibi ücretsiz yazılımları kullanabileceğiniz gibi dilediğiniz başka antivirüs yazılımlarını da kullanabilirsiniz. Tarayıcı koruması için Malwarebytes kurmanızı tavsiye edebilirim.

Tarayıcılara Bulaşan Virüsler Nasıl Temizlenir?

YORUMLAR