Sistem Güncelleme Nasıl Yapılır? (Android)

Android'de sistem güncelleme nasıl yapılır? Hazırladığımız rehberimizde akıllı telefonunuzu ya da tabletinizi nasıl güncelleyebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Android cihazda sistem güncelleme nasıl yapılır? Akıllı telefon ve tabletlerde güncelleme işlemini gerçekleştirebilmek için yalnızca birkaç adımı uygulamak yeterli. Hazırladığımız rehberde yer alan adımları sırası ile uygulamanız halinde güncelleme işlemi başlar.

Eğer kullandığınız akıllı telefon ya da tablet için yeni bir güncelleme yayınlandıysa ancak bunu nasıl kontrol edebileceğinizi ya da yükleyebileceğinizi bilmiyorsanız sizler için hazırladığımız bu rehbere göz atmanızı tavsiye ederiz.

Android Uygulama İzinleri Nedir? Android Uygulama İzinleri Ayarlama Nasıl Yapılır?
MOBİL

Android Uygulama İzinleri Nedir? Android Uygulama İzinleri Ayarlama Nasıl Yapılır?

Facebook, WhatsApp, Instagram, Spotify ve diğer Android uygulamalar çalışmak için onlarca izin istiyor. En çok indirilen popüler Android uygulamalar, kamera, mikrofon, SD kart içeriği, telefon aramaları, rehber ve diğer hassas verilere erişmeye çalışıyor.

Söz konusu şey Android cihazlar olduğunda, yazılım güncellemelerinin ne zaman sunulacağı genellikle büyük bir belirsizlik unsurudur. Bu noktada akıllı telefonunuzun ya da tabletinizin yeni sürüme kavuşup kavuşmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Peki bunu nasıl kontrol edebilirsiniz ve yazılım güncellemesi geldiyse nasıl yüklersiniz?

Android’de Sistem Güncelleme Nasıl Yapılır?

  • Ayarlar uygulamasını açın.
  • Sistem kategorisine girin.
  • "Yazılım Güncellemesi" isimli sekmeye dokunun.
  • "Güncellemeleri Kontrol Et" butonuna basın.

Dünya genelinde oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan mobil işletim sistemine sahip olan akıllı telefon ya da tablet üzerinden güncelleme işlemini gerçekleştirmek için bazı adımları uygulamanız gerekiyor. Bu adımları uygulayarak söz konusu işlemi çok kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Sistem güncellemesi işlemini başlatmak için ilk olarak ayarlar uygulamasını açmanız gerekiyor. Daha sonra Sistem kategorisine girin. Bazı telefon ya da tabletlerde Sistem bölümü yerine Hakkında kategorisi bulunur.

Açılan sayfa üzerinden "Yazılım Güncellemesi" adlı sekmesine dokunun. Son olarak "Güncellemeleri Kontrol Et" butonuna basın. Bu işlemi uygulamanız durumunda yeni bir güncelleme olup olmadığı kontrol edilecek. Yeni güncelleme varsa kolay bir şekilde indirebilir ve kurabilirsiniz.

Tüm bu adımlarla birlikte cihazınıza gelen bir güncellemenin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer bir güncelleme bulunuyorsa, güncellemeleri kontrol et dedikten sonra karşınıza çıkacaktır. Bu adımdan sonra yapmanız gereken tek şey 'Yükle' butonuna basmak olacaktır.

Not: Android sistem güncellemesi yapma rehberinde yer alan bilgilerin yolu kullandığınız cihaza göre farklılık gösterebilir ancak çok büyük bir olasılıkla benzer süreçleri izlemeniz gerekecektir.

Android Uygulama Güncelleme Adımları Neler?

  • Google Play Store’u açın.
  • Sağ üst köşedeki profil simgesine dokunun.
  • "Uygulamaları ve cihazı yönetin" menüsüne girin.
  • "Yönetme" sekmesini açın.
  • "Güncellemeler var" butonuna basın.
  • "Güncellemeleri denetle" seçeneğini seçin.

Akıllı telefon veya tabletinizde yüklü olan uygulamaları güncellemek için ilk önce Google Play Store’u açmanız gerekiyor. Uygulama mağazasını açtıktan sonra sağ üst köşesinde bulunan profil simgesine dokunun. Bu işlemin ardından "Uygulamaları ve cihazı yönetin" menüsüne girin.

Açılan sayfada bulunan "Yönetme" sekmesini görüntüleyin. Daha sonra "Güncellemeler var" butonuna basın. Son olarak "Güncellemeleri denetle" seçeneğini seçin. Bu işlemi gerçekleştirdiğiniz takdirde yeni güncelleme olup olmadığı kontrol edilecek.

Android 12 Yenilikleri ve Özellikleri Neler?

  • Material You
  • Tek elle kullanma modu
  • Uzun sayfalar için pratik ekran görüntüsü alma
  • Daha vurgulu widget'lar
  • Ekstra Karartma

Android 12, mobil işletim sisteminin son yıllarda aldığı en büyük güncellemelerden biridir ve bilmeniz gereken pek çok özelliğe sahiptir. Yeni sürüm, tasarım açısından büyük bir yenilik getirmenin yanı sıra akıllı telefonları çok daha kullanışlı hâle getirecek birçok özellikle gelmektedir.

Tasarım açısından dikkat çekilmesi gerekenlerin başında akıcı animasyonlar gelmektedir. Kullanım bakımından ise Android 12 gözden kaçırılması hâlinde pişmanlık hissi yaratacak pek çok özellik sunmaktadır.

1. Material You

Material You, adından da anlaşılabileceği üzere tamamen kullanıcıya odaklanıyor. Yeni şekiller, yeni renkler, yenim animasyonlar ile Android 12'nin parlamasını sağlıyor. Açık ve koyu temalar arasında geçiş yapabilir, yeni tasarımın simgelerde geçerli olup olmamasını belirleyebilirsiniz.

2. Tek Elle Kullanma Modu

Google, Android 12'ye tek elle kullanma modu eklemiştir. Modun etkinleştirilmesi hâlinde ekranda yer alan içerikler kaydırılabilecek bir h3al alır. Böylece onu tek elle kullanmak çok daha kolay hâle gelir.

3. Uzun Sayfalar İçin Pratik Ekran Görüntüsü Alma

Kaydırarak sayfanın sonuna gidemeyeceğinizi düşündüğünüz web sitelerine denk geldiniz mi? Uzun web sayfalarının ya da belgelerin ekran görüntüsünü almak istediğiniz zaman birden fazla ekran görüntüsü alma yoluna başvuruyor olabilirsiniz.

Android 12, neyse ki bizi bu dertten kurtarıyor. Yeni özellik, uzun bir web sayfasının ekran görüntüsünü saniyesinde çekmenizi sağlıyor.

4. Daha Vurgulu Widget'lar

Google, Android 12'de önceki Android sürümlerine kıyasla widget'lara çok daha fazla önem veriyor. Widget'lar üzerinde yapılabilecek kişiselleştirmelerle kullanıcıların özellikten daha çok verim alması isteniyor.

5. Ekstra Karartma

Geceleri karanlıkta telefon kullanan pek çok kullanıcı, telefonun parlaklığını sıfırlar. Ne yazık ki parlaklık seviyesini sıfıra indirmek her zaman çözüm olmayabiliyor. Parlaklıktan rahatsızlık duyarsanız bir Android kullanıcısı olarak ekranı daha fazla karartmak isteyebilirsiniz.

Android 12'de de bu isteğinizi karşılayabilecek bir seçenek vardır. Bu seçeneğin adı ekstra karartmadır. Ayarlardan erişilebilirlik bölümüne girerek seçeneği etkin hâle getirebilirsiniz. Bu seçenek etkinleştirildiğinde elbette çok büyük fark yaratmasa da rahatsız olmanızı önemli ölçüde engelleyecektir.

YORUMLAR