Büyük Depremler Hep Gece Yaşanıyor Teorisi Gerçek mi?

Büyük depremlerin hep gece yaşandığına dair bir inancınız mı var? Bu yazımıza göz atın ve gerçekleri öğrenin.

buyuk-depremler-gece-yasaniyor-teorisi

Son dönemde Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler pek çok kişinin aklına bir soru getirdi. Gerçekten de büyük depremler hep gece vakti mi gerçekleşiyor? Bu yazımızda sizlere bu durumun gerçek olup olmadığından bahsedeceğiz.

Büyük Depremler Hep Gece Vakti mi Gerçekleşir?

Kısa cevap tabii ki de hayır. Peki neden böyle düşünüyoruz? Bu konunun nedenine inmeden önce büyük depremlerin ne zamanlar meydana geldiğini istatistiksel ve bilimsel olarak inceleyelim.

SON DAKİKA: Deprem Sonrası Gündem Haberleri
Yaşam

SON DAKİKA: Deprem Sonrası Gündem Haberleri

Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi olan ve 7.7 büyüklüğünde gerçekleşen ilk deprem ve sonrasında yaşanan 7.

Bu yazının yazıldığı günde Dünya’nın pek çok yerinde gerçekleşen en büyük depremler aşağıdaki görseldeki gibi listelenmiş. Deprem istatistikleri konusundaki en güvenilir ve sağlam kaynaklardan biri olan earthquake.usgs.gov’un verilerine göre son 1 gün içerisinde gerçekleşen en büyük depremler aşağıdaki görselde görüldüğü gibidir.

buyuk-depremler-gece-yasaniyor-teorisi1

Yukarıdaki görselde sizin de fark edebileceğiniz gibi Dünya’nın her yerinde bir çok deprem meydana geliyor ve hepsi günün her saatinde gerçekleşebiliyor. Buradan anlıyoruz ki gün içerisinde Dünya’nın pek çok yerinde her an deprem yaşanabilir. Yani olayın gece ile alakası yok.

Deprem İçin Yardımda Bulunabileceğiniz Kurum ve Kuruluşlar Hangileri?
Yaşam

Deprem İçin Yardımda Bulunabileceğiniz Kurum ve Kuruluşlar Hangileri?

Dünyanın her noktasında olduğu gibi ülkemizde de en büyük tehlike arz eden doğal afet ne yazık ki deprem. Bu nedenle, bu tarz durumlarda yardımlaşmak ve birbirimize destek olmak herkesin önceliği olmalı.

En Büyük Depremler Gerçekten Hep Gece mi Yaşandı?

Yine earthquake.usgs.gov’un verilerinden aldığımız görseller aşağıdaki gibidir. Dünya tarihinde yaşanmış en büyük depremleri incelediğinizde hepsinin farklı saatlerde gerçekleştiğini göreceksiniz. 

buyuk-depremler-gece-yasaniyor-teorisi2

buyuk-depremler-gece-yasaniyor-teorisi3

Peki Neden Depremlerin Hep Gece Yaşandığını Düşünüyoruz?

Bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün olmasa da bazı varsayımlarda bulunabiliriz. Bu varsayımlardan ilki Türkiye’nin en büyük travmalarından biri olan 17 Ağustos 1999'daki Gölcük Depremi’nin gece vakti yaşanmış olması. Saat 03.02'de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki Gölcük depremi Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olarak zihnimizde yer ettiği için depremlerin gece vakti olacağı ile alakalı bir inanç geliştirmiş olabiliriz. En son yaşanan Kahramanmaraş Depremi de 04.17'de gerçekleşince bu inanç daha da kuvvetlendi.

Doğal Afet Anında Faydalı Olabilecek Uygulamalar
YAZILIM

Doğal Afet Anında Faydalı Olabilecek Uygulamalar

Deprem benzeri doğal afetler sırasında birileri ile iletişim kurmak sandığınızdan çok daha zor olabilir ve bu gibi durumlara karşı önceden hazırlık yapmanızda fayda var.

Unutmamak gerekir ki Kahramanmaraş’ta iki büyük deprem aynı gün içerisinde oldu. İlki 04.17'de gerçekleşti ve 7.7 büyüklüğündeydi. Daha sonra 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise saat 13.24'te gerçekleşti. Yani buradan da anlıyoruz ki olayın gece/gündüz ile alakası yok.

Yine ülkemizde yaşanan diğer büyük depremlerden biri olan Düzce Depremi 12 Kasım 1999'da gerçekleştiğinde saatler 18.57’yi gösteriyordu. 23 Ekim 2011'de gerçekleşen Van Depremi yaşandığında da saat 13.41'idi.

Deprem İçin Yazılım Geliştiriliyor: Türk Yazılımcılar Çalışıyor!
YAZILIM

Deprem İçin Yazılım Geliştiriliyor: Türk Yazılımcılar Çalışıyor!

7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremden sonra Türk yazılımcılar da harekete geçti. Enkaz altında kalan vatandaşların kurtulabilmesi adına bir yazılım gerçekleştirmeye başladılar.

Büyük depremlerin gece vakti gerçekleşeceğine olan inancımızın kuvvetlenmesine neden olan bir diğer faktör ise korkularımız olabilir. Gece vakti, özellikle de uyku vakti çok savunmasız ve aciz olduğumuz anlar olduğu için geceleyin gerçekleşecek olan depremler bizi gündüz yaşanan depremlere kıyasla çok daha fazla korkutur. 

Gündüz vakti genellikle uyanık olduğumuzdan ve algılarımız açık olduğu için deprem yaşandığı anda bulunduğumuz binadan kaçabilmek daha olası gelir. Uyurken bir depreme maruz kalmak ise adeta bir kabustur ve bu düşünce uykularımızı bile kaçırabilir. Dolayısıyla büyük depremlerin gece vakti gerçekleşeceğine olan inancımızın bir diğer tetikleyicisi korkularımız olabilir. 

Sonuç olarak, büyüklüğünden bağımsız olarak depremlerin gerçekleşmesi ile gece/gündüz döngüsü arasında hiçbir bağlantı yoktur.

Büyük depremlerin gece gerçekleşip gerçekleşmediği ile alakalı paylaşacaklarımız bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Siz olası bir deprem için hazırlık yaptınız mı? Bu yazıyı okuduktan sonra hala depremlerin gece olacağını düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşın. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında ulaşmak için Tamindir’i takipte kalmayı unutmayın.

YORUMLAR