Doğrudan Güvenebileceğiniz En İyi Yabancı Haber Siteleri

En iyi yabancı haber siteleri neler sorusunun yanıtını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Doğrudan güvenebileceğiniz en kaliteli yabancı kaynakları sıraladık.

Güvenilirlik konusunda en iyi yabancı haber siteleri neler? Gün içerisinde dünyada olup bitenden haberdar olabilmenizi sağlayan yabancı kaynakları merak eden kullanıcılar için bir liste hazırladık. Hazırladığımız listede yer alan kaynaklar sayesinde gündemden anbean haberdar olabilirsiniz.

Sosyal medya platformlarının oldukça büyük bir popülerlik elde etmesi ile beraber yalan haberlerin sayısında ciddi bir artış meydana geldi. Sosyal ağların anlık etkileşim özelliği sayesinde artık sahte bilgi paylaşmak ve bu yanlış bilgilere insanların inanmasını sağlamak çok basit.

Rusya'da Engellenen Siteler ve Servisler
İNTERNET

Rusya'da Engellenen Siteler ve Servisler

Ukrayna-Rusya Savaşı uzun bir süredir devam ediyor. Savaşın başlamasının ardından Rusya’da çeşitli sansürler uygulanmaya başlandı.

Dünya genelinde gün içerisinde meydana gelen olayları, söz konusu sebepten ötürü sosyal medya yerine yabancı kaynaklardan takip etmek isteyebilirsiniz. Takip edilecek yabancı kaynakların da güvenilir oldukça büyük bir öneme sahip. Bunu göz önünde bulundurarak bir liste hazırladık.

En Kaliteli Yabancı Haber Siteleri Listesi

  • Associated Press News
  • BBC
  • C-SPAN
  • The Bureau of Investigative Journalism
  • The Christian Science Monitor
  • NPR
  • ProPublica
  • Reuters
  • USA Today
  • Wall Street Journal

Yukarıda güvenilir yabancı kaynaklar listesi yer alıyor. Listede yer alan yabancı kaynakların detaylarına aşağıdan göz atabilirsiniz.

1. Associated Press

İlk olarak 1846 yılında kurulan Associated Press (AP), New York merkezli bir haber ajansı. Dünya genelinde çok popüler bir ajans olan AP’de teknolojiden bilime, sağlıktan ekonomiye, politikadan spora kadar çeşitli türlerde haberler yer alır.

Çok fazla haber okuyanlar, AP’nin hemen hemen bütün haber sitelerinde kaynak olarak belirtildiğini görebilirler. Haberler genellikle ilk önce AP’de yayımlanır, diğer haber siteleri ise bu haberi kaynak göstererek kendi takipçileri ile paylaşır.

AP kâr amacı gütmeyen, kurumsal sponsorluğu bulunmayan ve devlet tarafından finanse edilmeyen bir kurumdur. AP’yi diğer haber kaynaklarında en çok atıfta bulunan haber sitesi olarak görürken, buradan haberleri doğrudan alabilirsiniz.

2. BBC

BBC (British Broadcasting Corporation), dünyanın en büyük yayıncısıdır. İngiliz hükümeti finanse ettiği için şirket, çıkarları gayesinde işler yapmıyor. BBC, doğru ve tarafsız haberler için iyi bir üne ve 90 yılı aşkın bir geçmişe sahip.

Londra merkezli BBC’nin itibarı küçümsenemeyecek kadar güçlü. BBC, Pew Araştırma Merkezi’nin güvenirlik çalışmasında en yüksek puanı alanlardan biriydi. Haber sitesinde sağlık, ekonomi, teknoloji ve bilim dahil pek çok tüde haber bulunuyor.

3. C-SPAN

C-SPAN (Cable-Satellite Public Affairs Network) 1979’dan bu yana faaliyetlerini sürdürmektedir. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) federal hükümetinin tarafsız haberlerini ve ABD siyasi olaylarını sunuyor. C-SPAN, hiçbir zaman çizgisinden şaşmayan özel, kâr amacı gütmeyen bir kurum. Platformda haberlerin yanı sıra podcast yayınları da mevcut.

4. The Bureau of Investigative Journalism

Kâr amacı gütmeyen, bağımsız bir medya kuruluşu olarak, siyasi eğilimlerini etkileyebilecek gruplar ile arasında çok az bağ vardır. 2010 yılının nisan ayında hizmet vermeye başlayan The Bureau of Investigative Journalism, politikaya odaklanmasına rağmen, İngiliz siyasi ritminin dışındakilere de ilgi çekici gelecektir.

5. The Christian Science Monitor

Christian Science Monitor (CSM), web sitesi üzerinden günlük haberlerin yanı sıra haber dergisi olarak da yayın yaptığından ötürü bu listedeki diğer en iyi haber kaynaklarından biraz daha farklı. CSM, daha az haber yayımlar ama haberleri daha derinlemesinedir.

Merkezi Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletinin Boston şehrinde yer alan CSM, haftalık haber dergisi ve web sitesi üzerinden günlük haber yapan bir platform. CSM, 1900’lerin başında, sansasyonel basına bir yanıt niteliğinde kuruldu ve bundan 100 yıl sonra, ana akım medya kuruluşlarından bağımsızlığını koruyarak güçlü bir üne sahip oldu.

6. NPR

National Public Radio (NPR), ilk olarak 1971 yılının nisan ayında kuruldu. İnternet sitesinde politika, bilim ve sağlık dahil olmak üzere çeşitli kategorilerde haberler yer alır. Amerika Birleşik Devletleri merkezli NPR isimli platformda ayrıca podcast yayınları da mevcut.

Kamu yayıncılığı, ABD’deki liberal siyasi görüşler ile büyük bir ilişki içinde olduğu için bu tartışmaların açılmasına neden olabilmektedir; ancak NPR, mükemmel bir gazetecilik ününe sahip. Devlet finansmanına yatırım yapmaya devam ediyor, ancak şirket önyargılardan arınmış durumda.

7. ProPublica

Haberleri NPR’den alıyorsanız, ProPublica’nın adını duymuş olma ihtimaliniz oldukça yüksek. ProPublica da tıpkı AP gibi kâr amacı gütmeyen, hükûmet tarafından finanse edilmeyen bir haber kurumu. Politika, eğitim, teknoloji ve sağlık dahil birçok alanda çeşitli içeriklerin bulunduğu web sitesi, ilk olarak 2007 yılında hizmet vermeye başladı.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli internet sitesi, araştırmacı gazetecilik odaklı yayın yapıyor. Listedeki diğer haber kaynaklarından daha küçük bir kurum olan ProPublica, kesinlikle göz atmanız gereken kaynaklar arasında yer alıyor.

8. Reuters

Paul Reuter tarafından 1851 yılında kurulan Reuters, Londra merkezli bir haber ajansı. Dünya çapında oldukça büyük bir popülerliğe sahip olan Reuters, en saygın ve güvenilir kaynaklar arasında yer alıyor.

AP gibi, diğer haber kaynakları da genellikle sağlam bir üne sahip olan Reuters’e atıfta bulunuyor. Reuters, haberlerinde önyargıdan korunmak için tarafsız bir tavır sergilemeye çalışmaktadır.

9. USA Today

İlk olarak 1982 yılının eylül ayında kurulan USA Today, 2016 yılında New York Times, Wall Street Journal gibi isimlerin arasında zirveyi oynadı. Tüm dünyada okunuyor ve her gün milyonlarca kişi, USA Today’in haberlerinden faydalanıyor. İnternet sitesinde teknoloji, yaşam ve eğlence gibi kategoriler mevcut.

10. Wall Street Journal

Wall Street Journal'ın (WSJ) Murdoch ailesinin mega-medya topluluğu News Corporation tarafından sahiplenilmesi ile birtakım tartışmalar meydana geldi. Rupert Murdoch, çok muhafazakâr olduğundan ve medya gücünü politik nüfuz için kullandığından büyük bir ün kazandı. WSJ, News Corp. tarafından satın alındıktan sonra bile sürekli olarak ABD’de en güvenli haber kaynaklardan biri olarak kabul görüldü.

YORUMLAR