iPhone X Face ID (Yüz Tanıma) Özelliği Nasıl Kullanılır?

iPhone X'in yüz tanıma özelliği (Face ID) hakkında her şey bu yazıda.

iPhone X’in can alıcı özelliği Face ID (yüz tanıma), Touch ID'nin yerini alan yepyeni bir biyometrik kimlik doğrulama sistemi. Touch ID’den çok daha güvenli olduğu belirtilen ve gelecek - yeni iPhone’ların varsayılan güvenlik sistemi olacak olan Face ID hakkında her şey blog yazımızda.

iPhone'lara Yüz Tanıma Özelliği Nihayet Geldi!

Apple’ın iPhone 10. yıl özel modeli olarak karşımıza çıkardığı iPhone X’in tanıtımından bu yana en çok konuşulan konularında başında Face ID yani yüz tarama sistemi geliyor. Android telefonlarda senelerdir mevcut olan yüz tanıma sisteminin geliştirilmiş sürümü diyebileceğimiz Face ID, iPhone X’in tek güvenlik sistemi. Tabii ki hala klasik parola kullanımını sürdürme şansına sahipsiniz ancak ekstra güvenlik istiyorsanız Face ID’yi açmanızda fayda var. Yüzün üç boyutlu haritasını çıkararak her şekilde sizi tanıyan iPhone X’i satın almayı düşünüyorsanız, yazının devamını okumanızı tavsiye ederim. Face ID hangi koşullarda çalışıyor? Face ID devre dışı bırakılabiliyor mu? Face ID karanlık ortamda nasıl çalışıyor? Face ID güneş gözlüğüyle kullanılabiliyor mu?

iPhone Yüz Tanıma Özelliği (Face ID) Güvenli mi?

Face ID’nin kurulumuna geçmeden önce en çok merak edilen soruları yanıtlamakta fayda var. Touch ID’li bir iPhone’da bildiğiniz üzere kişinin parmağını cihazın parmak izi okuyucusuna tutarak kilit ekranını aşmanız mümkün olabiliyor. Biri yatarken rahatlıkla parmağını okutup cihazın kilidini açabilirsiniz. Face ID’de ise; Cihazın açılabilmesi için gözlerinizin açık ve doğrudan cihaza bakar konumda olması gerekiyor. Yani uyku halinde cihazı kişinin yüzüne tutmanız bir anlam ifade etmiyor. Uyku demişken Face ID’nin gece nasıl çalıştığından da bahsetmek gerek. Face ID sistemi ortam ışığına göre çalışmıyor. Cihaza yerleştirilen sensörler yardımıyla gece vakti suratınıza bir ışık patlatması olmadan kilidi açıyorsunuz. Gündüzken de güneşli bir havada da aynı rahatlıkla cihazı açmanız mümkün. Işıktan bahsetmişken akla Face ID’nin güneş gözlüğü ile çalışıp çalışmayacağı geliyor. Apple, etkinliğinde okuma gözlüğü ile çalıştığını gösterse de sonradan piyasadaki birçok güneş gözlüğünün de bu sistemde sorun yaşatmadığı resmi olarak açıklandı. Face ID hakkında akla takılan bir soru da ikizlere karşı şaşırma oranı. Evet, iPhone X yüz haritamızı çiziyor, maskelerle de kandırılamıyor ama ya ikiz kardeşler cihazın kilidini açmaya kalkarlarsa… Bu hala bir soru işareti

Touch ID Yerine Face ID:

Face ID’nin getirilmesiyle cihazının kilidini sadece yüz tanıma ile açabileceğini düşünen kullanıcılar da var. Rahat olabilirsiniz, Face ID’yi tıpkı Touch ID gibi kullanmak zorunda değilsiniz. Klasik parola belirleyip o şekilde de kullanabilirsiniz cihazınızı. Kafalara takılan bir soru da; uygulamalarda. Bildiğiniz üzere Touch ID ile girişi destekleyen uygulamalar mevcut. Touch ID ile kullanılan uygulamalar ne olacak? Bu uygulamalara Face ID güncellemesinin getirilmesini beklemeyeceksiniz. Touch ID ile giriş yaptığınız bir uygulamaya Face ID ile giriş yapabileceksiniz. iPhone X’in yüz tanıma sistemine ilişkin aklınıza takılan başka sorular olursa bize yöneltebilirsiniz.

iPhone X Face ID (Yüz Tanıma) Nasıl Ayarlanır?

Home butonunun kaldırılmasıyla Touch ID’ye de veda ettik. Cihazın kilidini açmak dışında App Store’da uygulama/oyun satın alırken veya indirirken, iTunes’da film, albüm, müzik satın alırken kullandığımız Touch ID, iPhone X ile birlikte yerini Face ID’ye bıraktı. Face ID’nin bir kullanım alanı da Animoji’ler. Apple üst düzey çalışanlarının tanıtırken şekilden şekile girdiği, iPhone X’e eklenen sensörlerin yardımıyla çalışan Animoji’leri de dikkat çekici bulduysanız Face ID kurulumuna geçebilirsiniz. Face ID’yi ayarlamak için Ayarlar – Face ID ve Parola menüsüne giriyorsunuz. Başla’ya dokunmanızla birlikte yüzünüz taranmaya başlıyor. Çemberin içerisinde yüzünüzü hareket ettirerek cihazın yüz haritasını çıkarmasını sağlıyorsunuz.
 

iPhone X Face ID (Yüz Tanıma) Nasıl Kullanılır?

Face ID ile yüzünüzü başarıyla tanıttıktan sonra yapmanız gereken bir ayar var. Cihazı kaldırıp yüzünüze tuttuğunuzda ekranın otomatik olarak açılıp yüzünüzü taramaya başlayabilmesi için Ayarlar – Ekran ve Parlaklık – Uyandırmak için Kaldır’ın açık olması gerekiyor. Bu ayarı kapalı tutarsanız, yüzünüzün taranabilmesi için öncelikle cihazın ekranını açmanız gerekeceğinden yan düğmeye basma zorunluluğu ortaya çıkacaktır.
 

iPhone X Face ID (Yüz Tanıma) Kapatma:

iPhone X’un Face ID (yüz tanıma) sistemini bir nedenden dolayı kullanmak istemezseniz, Touch ID gibi kolaylıkla devre dışı bırakma şansınız var. Ayarlar – Face ID ve Parola menüsü altından Face ID’yi devre dışı bırakabildiğiniz gibi iPhone X’unuzu yeniden başlatarak, kilit ekranında 5 başarısız girişim yaparak, iPhone X’unuzu zorla yeniden başlatarak sistemi devre dışı bırakabiliyorsunuz. Bu arada Face ID’yi son 48 saat içinde kullanmadığınız durumda, cihazınızı yeniden başlattığınızda, 5 başarısız girişimin ardından iPhone X’unuzun kilidini açmak için parolanızı girmeniz gerekiyor.
 

YORUMLAR