Martı'nın Satın Aldığı Yapay Zeka Aracı Zoba Nedir? Ne İşe Yarar?

Martı, iki tekerlekli elektrikli araçların inovasyonunda kullanılan yapay zekâ şirketini satın aldı. İşte, ABD menşeili Zoba hakkındaki detaylar!

Martı’dan dev bir girişim geldi. Elektrikli scooter pazarında önemli bir yer edinen Martı, Zoba isimli bir yapay zekâ şirketini satın aldı. İnovatif çözümlerle marka kimliğini güçlendirmeyi hedefleyen firma bu alanda çeşitli yenilikler sunan Zoba ile yenilikçi adımlar atmayı hedefliyor.

Peki, nedir bu Zoba? Martı’nın yapay zekâ alanında gerçekleştirmek istediği yenilikler neler? İşte, detaylar!

En İyi Elektrikli Scooter Modelleri ve Fiyatları - 2024
TEKNOLOJİ

En İyi Elektrikli Scooter Modelleri ve Fiyatları - 2024

Son dönemde ulaşımda popüler hale gelen elektrikli scooter modelleri sayesinde trafiğe takılmadan ve toplu taşıma kullanmadan istenen yere gidilebiliyor.

Zoba Nedir?

Boston merkezli bir yapay zeka şirketi olan Zoba, 2017 yılında Joseph ve Daniel Brennan tarafından kuruldu. İki tekerlekli araçların operasyonuna ve sahadaki performanslarına odaklanan yapay zekâ hizmetleri sunuyor.

Filo optimizasyonu ve saha maliyetlerinin düşürülmesi gibi konularda sağladığı avantajlar oldukça fazla.

İlk etapta 2023 yılının sonbaharında bir pilot projede iş birliği yapan iki firma bu çalışmada önemli bir başarı yakaladı. Bu proje ile Martı’nın kullanım oranında ve kâr marjında artış görüldüğü paylaşıldı. 

Gelişmelerin ardından Martı, bu yapay zekâ destekli yazılımı bünyesine katmaya karar verdi. 200’ü aşkın şehirde iki tekerlekli araçların organziasyonu için kullanılan Zoba artık Martı’nın işleyişine yön vermek için aktif biçimde kullanılacak.

Zoba Ne İşe Yarar?

Martı’nın mevcut potansiyellerini en verimli şekilde değerlendirmesini sağlamak için kullanılan Zoba, hem sahada hem de arka planda birçok işi kolaylaştırıyor. 

Sektördeki taleplere ilişkin algoritmaları sayesinde araçların konumlandırılması gereken ideal noktaların belirlenmesini sağlıyor. Ayrıca sürüş sayısını artırmak ve operasyonel verimsizlikleri minimize etme konusunda önemli bir rol üstleniyor.

Sahadaki maliyetleri minimuma indirerek daha fazla gelir elde edilmesine ön ayak olan uygulama kullanıcıların taleplerini detaylı bir şekilde analiz ederek operasyon ekibini etkili hedeflere yönlendirmeyi başarıyor. 

Böylece hem markanın satış stratejileri kapsamında doğru noktalara yatırım yapması hem de gereksiz iş ve vakit kaybının önüne geçilmesi sağlanıyor.

Zoba’nın mevcut özelliklerinin yanı sıra ilerleyen süreçte sunacağı yenilikler de Martı’nın inovatif ve yenilikçi adımlar atmasında sağlam bir temel oluşturacak.

2017’den bu yana dünyanın dört bir yanında dinamik araç konumlandırma amacıyla kullanılan yapay zekâ şirketi zamanında 17.000.000 dolar bir fon ile kurulmuştu. Artık bu firma Martı’nın sahiplerine ait. Bu durumun Martı’nın gelişimini nasıl etkileyeceğini ise hep birlikte göreceğiz.

YORUMLAR