Megaupload Kapatıldı, Anonymous Saldırıya Geçti

Megaupload dosya paylaşma servisinin çalışanları FBI tarafından tutuklandı. Anonymous hackerlar grubu tepki olarak hükümet ve özel şirket sitelerine saldırılarda bulunuyor.

Megaupload Kapatıldı, Anonymous Saldırıya Geçti

Bu hafta iki yazımızla değindiğimiz SOPA (Çevrimiçi Korsanlığı Engelleme Yasası) karşıtı eylemlerin (1.haber2.haber) ardından ABD’de internet dünyası bir kez daha karıştı.

Megaupload yetkilileri tutuklandı:

Popüler dosya barındırma sitelerinden Megaupload FBI’ın çalışanlardan bir kısmını telif hakları ihlali ve yasadışı suç örgütü oluşturmak suçlamasıyla gözaltına almasının ardından kapatıldı. Yedi kişi suçlandı ve dört tanesi Yeni Zelanda’da tutuklandı. Ayrıca hükümet yetkilileri siteyi incelemeye aldıkları için Megaupload’a erişim de mümkün değil.

Megaupload’da bulunan yazılım, video, ses dosyaları ve dökümanların pek çok telif hakkını ihlal ederek yayıncı devlerinin zarara uğramasına sebep olduğu zaten biliniyordu.

FBI Megaupload’ın kapatılmasının SOPA karşıtı eylemlerle bir ilgisi olmadığını ve korsan web sitelerinin uluslar arası işbirliği ile engellenmesi kapsamında çalışmalar yapıldığını açıkladı. Çalışanları tutuklu olarak gözaltında bulunan Megaupload’ın bir süre daha servis vermeye devam edemeyeceği tahmin ediliyor.

Anonymous intikam alıyor

Dünyaca ünlü hackerların oluşturduğu Anonymous örgütü ise dosya paylaşım platformu Megaupload’ın kapatılması nedeniyle hükümet ve büyük şirketlerin web sitelerini hedef alacaklarını açıkladı.

Twitter üzerinden yapılan açıklamanın ardından Universal Music, RIAA (kayıt endüstrisi lobisi), MPAA (film endüstrisi lobisi), Adalet Bakanlığı gibi kuruluşların web siteleri kapandı. Yapılan en son açıklamalara göre sıradaki hedef FBI’ın web sitesi ve Anonymous’un katılım gösterdiği en büyük eylem olacağı belirtiliyor. Tam olarak 5635 kişinin katılacağı belirtildi.

Her ne kadar FBI’ın açıklaması farklı yönde olsa da internet korsanlığına karşı çıkarılmak istenen yasayı engellemek için yapılan eylemlerin hemen ardından böyle bir tutuklama kararının çıkarılmış olması devlet tarafından internet sitelerine yapılmış bir göz korkutma olarak algılanmış durumda.
Yasanın ABD’de yürürlüğe girmesi durumunda yaşanacakların adeta bir özeti olan Megaupload davası yasa karşıtı tepkileri daha da artırarak toplumsal hareketin daha da genişlemesine sebep olacak gibi. Sansür yasalarına karşı kurulan bu işbirliğinin hükümetle ne şekilde sürtüşmeler yaşayacağını önümüzdeki günlerde de takip edeceğiz.

YORUMLAR