Sahte Mobil Uygulamalar Nasıl Anlaşılır?

Akıllı telefonlarınıza indireceğiniz uygulamaların sahte olup olmadığını nasıl anlarsınız? Öğrenmek için makalemizi inceleyebilirsiniz.

Sahte Mobil Uygulamalar Nasıl Anlaşılır?

Kişisel verilerinizin güvenliği için Play Store ve App Store’dan yüklediğimiz uygulamalara dikkat etmemiz büyük önem taşıyor.  Sahte uygulamalar yükleyerek başınızı derde sokmak istemiyorsanız, bu rehberimizde sahte mobil uygulamalar nasıl anlaşılır? Anlatacağız.

1. Resmi Uygulama Mağazalarını Kullanın

resmi uygulama mağazaları

Temel olarak uygulamamız gereken önlemlerden biri, resmi uygulama mağazalarını kullanmak olmalıdır. Jailbreak ve root işlemlerini yapmak cazip gelse de, güvenlik konusunda da birçok riski beraberinde getirdiklerini düşündüğümüzde tekrar düşünmek gerekebiliyor. Bazı paralı uygulamaların ücretsiz sürümlerini yüklemek istediğinizde doğal olarak resmi uygulama mağazasının dışına çıkmanız gerekiyor. İndireceğiniz uygulamaların temiz ve güvenli olduğunu da hiçbir şekilde anlayamayacağınız için kişisel verilerinizi de tehlikeye sokmuş olacaksınız.

Bu sebeple resmi mağazalar dışında uygulama yüklememenizi tavsiye ediyoruz.

2. Uygulama Yorumlarını İnceleyin

uygulama yorumları

Sahte uygulama tuzağına elbette düşen talihsiz kullanıcılar olabiliyor. Uygulamanın sahte olup olmadığından emin olmak istediğinizde, bu tuzağa düşen ve uygulamaya yorum yazarak diğer kullanıcıları uyaran kişilere kulak asmanızda fayda var. Konuyla ilgili yorumlarla karşılaşıyorsanız, o uygulamadan uzak durmanızı öneriyoruz.

3. Uygulama Açıklamalarını Kontrol Edin

Uygulamaların sahtelerini mağazalara ekleyen geliştiriciler, genellikle açıklama bölümünde sınıfta kalabiliyorlar. Resmi uygulamaların açıklamaları gibi profesyonel olmayan bu açıklamalara dikkat ederek uygulamanın sahte olduğunu anlayabilirsiniz. Oldukça popüler bir uygulamada kısa bir açıklamayla veya hatalarla dolu bir açıklamaya rastlarsanız, sayfayı anında terk etmenizde fayda var.

4. Geliştirici Bölümüne Dikkat Edin

uygulama geliştiricisi

İndirmek istediğiniz uygulamanın birebir aynısını mağazaya ekleyen geliştiriciler, genellikle kullanıcıların dikkatsizliklerinden faydalanıyorlar. Örneğin; Facebook Messenger uygulamasını indirmek istediğinizde geliştirici bölümünde Facebook veya Facebook, Inc. yazmalıdır. Bunların dışında bir geliştirici adı yazıyorsa zaten her şey ortada olduğundan, sayfayı kapatabilirsiniz.

5. Geliştirici Web Sitesini Ziyaret Edin

Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta da geliştirici web siteleri. Güvenilir bir geliştiricinin resmi web sitesi de kullanıcıya güven vermelidir. Örneğin; web sitesinde SSL sertifikası olup olmadığı veya gelişigüzel hazırlanmış bir web sitesi olup olmadığını inceleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

6. İndirme Sayılarını Kontrol Edin

uygulama indirme sayısı

Uygulamaların indirme sayıları da sizlere sahte olup olmadığı konusunda fikir verecektir. Örneğin, Instagram uygulamasını ele alalım. Orijinal uygulamanın indirme sayısına baktığımızda 1 milyarı aşkın bir indirme sayısı görebiliyoruz. Sahte olarak hazırlanan bir Instagram uygulamasının birkaç bin indirmeye sahip olduğunu gördüğünüzde hangisine inanırdınız? İndirme sayıları ne yazık ki sadece Play Store’da incelenebiliyor. Apple, indirme sayılarını içeren bilgileri paylaşmayı reddettiğinden bu ipucundan yalnızca Android kullanıcıları faydalanabiliyor.

uygulama şikayet etme

Özetle, bir uygulamanın sahte olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız çok fazla teknik bilgiye sahip olmanız gerekmiyor. Kabaca inceleyeceğiniz birkaç bölüm sayesinde o uygulama hakkında kolayca fikir sahibi olabileceksiniz. Özellikle bankacılık uygulamaları ve kişisel verilerinizi içeren uygulamaları indirirken çok daha fazla dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Sahte olduğunu düşündüğünüz uygulamaları Uygunsuz olarak işaretle ya da sorun bildirme sayfalarını kullanarak şikayet edebilirsiniz.

Şifrelerinizi Güvenli Olarak Nasıl Paylaşırsınız?
GÜVENLİK

Şifrelerinizi Güvenli Olarak Nasıl Paylaşırsınız?

Şimdi bir durup “şifremi neden paylaşıyorum?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Her ne kadar “sakın şifrelerinizi ve kullanıcı adlarınızı kimseyle paylaşmayın” diye ver yansın etsek de, bazen eliniz kolunuz bağlanıyor ve en güvendiğiniz birine, sevdiğinize, aile bireyinize fısıldamak zorunda kalabiliyoruz.


Çocuklar İçin Güvenli İnternet Rehberi
GÜVENLİK

Çocuklar İçin Güvenli İnternet Rehberi

Bu başlığı okuyorsanız günümüzde mobil cihaz kullanma yaşının 2'ye düştüğüne dair haberler hakkında bilgi sahibisiniz demektir.

YORUMLAR