Picasa

Picasa

kullanıcı
  • Lisans ÜCRETSİZ
  • TOPLAM İNDİRME 3,803,982
  • DOSYA BOYUTU 25 MB
  • EDİTÖR PUANI
  • Üretici Google

Picasa ücretsiz olarak sunulan, kullanıcılara fotoğraflarını diledikleri gibi yönetme ve düzenleme imkanı tanıyan kapsamlı bir fotoğraf düzenleme aracı.

Not: Picasa yayından kaldırılmıştır. Eski sürümünü indirebilirsiniz; ancak performans sorunları ve güvenlik sıkıntıları yaşayabilirsiniz.

Picasa, Windows işletim sistemine sahip olan bilgisayarlarımız üzerinde kullanabileceğimiz bir resim görüntüleme ve düzenleme aracı olarak öne çıkıyor. Google imzası taşıyan bu yalın ve pratik program sayesinde bilgisayarımız üzerinde sakladığımız görüntüleri görüntüleyebilir ve küçük düzenlemelerle onları daha ilgi çekici bir hale getirebiliriz.

Bilindiği gibi resim ve fotoğraf düzenleme programı denince akla ilk olarak Photoshop geliyor. Photoshop’un domine ettiği bu kategoride basitliğiyle fark yaratan Picasa, herkes tarafından rahatlıkla kullanılabilecek düzeyde bir program. Karmaşık olmayan tasarımı, kullanıcıları efektif bir şekilde yönlendiren arayüzü ve sunduğu işlevsel araçlar sayesinde Picasa, ücretsiz fakat etkin bir resim düzenleme programı arayan herkesin ilk tercihleri arasında yer almayı başarıyor.

Peki Picasa ile neler yapabiliyoruz? Öncelikle program sayesinde bilgisayarımızda farklı klasörler altında depoladığımız fotoğrafları tek bir merkezden yönetebilme ve onları görüntüleyebilme şansına sahip oluyoruz. Açıkçası fotoğraf görüntüleme programları kategorisinde birçok alternatif olmasına rağmen Picasa başı çekiyor. Picasa Web Albümü adı verilen özelliği sayesinde fotoğraflarımızı hem çevrimiçi hem de çevrimdışıyken rahatça düzenleyebiliyor ve beklentilerimize göre onları yönetebiliyoruz.

Picasa’nın en dikkat çeken özellikleri arasında yüz tanıma ve konum etiketleme özellikleri bulunuyor. Yüz tanıma teknolojisi sayesinde Picasa, kitaplığımızı tarıyor ve tespit ettiği aynı yüzleri ortak etiket çatısı altında birleştiriyor. Elbette işlem süresi fotoğraf miktarıyla doğru orantılı. Konum etiketleme özelliği ise kullanıcılara çektikleri fotoğraflara konum bilgileri ekleme şansı veriyor. Google Haritalar ile entegre çalışan bu özelliği kullanabilmek için ‘Yerler’ butonuna tıklayıp, Google Haritaları açıp uygun konumu seçmemiz yeterli oluyor.

Windows’un varsayılan fotoğraf göstericisinden çok daha şık ve işlevsel bir görüntüleyici sunan Picasa’da bu arayüz üzerinde fotoğraflarımıza şık dokunuşlar yapabiliyoruz. Elbette bu özellikler Photoshop kadar kapsamlı değil fakat basit işlemleri rahatlıkla yürütebilecek düzeyde. Bu durumun en büyük avantajı, araçların her seviyeden kullanıcı tarafından rahatlıkla kullanılabilmesini garantiliyor olması. Birkaç kullanımdan sonra Picasa’nın sunduğu tüm özelliklere alışmış ve her birinin ne işe yaradığını çözmüş duruma geliyoruz.

Picasa Özellikleri

  • Üst düzey güvenlik: Başkaları tarafından görülmesini istemediğimiz fotoğraflara şifreler ekleyerek onları daha güvenli bir şekilde saklayabiliyoruz.
  • Fotoğraf oylama: Favori fotoğraflarımızı diğerlerinden ayırmak için kullanabileceğimiz bu özellik sayesinde bir sonraki sefer onları daha kolay bulabiliyoruz.
  • Fotoğraf efektleri: Picasa’da birbirinden göz alıcı filtreler sunuluyor ve tüm filtreler sadece tek bir tıklama ile fotoğraflara eklenebiliyor.
  • Fotoğraf düzenleme araçları: Kesme, kırpma, kırmızı göz düzeltme, renk ayarları gibi işlemleri birkaç tıklama neticesinde gerçekleştirebiliyoruz. Hatta kolaj araçlarından yararlanarak birkaç fotoğrafımızı aynı karede buluşturabiliyor, ilgi çekici kolajlar hazırlayabiliyoruz.
  • Yedekleme çözümleri: Fotoğraflarımızı kaybetmemek için yedekleme özelliğinden faydalanıyoruz.
  • Poster oluşturma: Resimlerin kalitelerini bozmadan onları beklentilerimiz ölçülerinde büyütebiliyor ve poster boyutuna getirip bastırabiliyoruz.
  • Gelişmiş web entegrasyonu: Hoşumuza giden fotoğrafları anında kişisel blogumuzda yayınlayabiliyor veya web sitemize gömebiliyoruz.

Genel olarak başarılı bir fotoğraf düzenleme ve görüntüleme programı olarak özetleyebileceğimiz Picasa, ücretsiz olarak bulabileceklerinizin en iyileri arasında. Üstelik hiçbir bilgi birikimine sahip olmadan daha Picasa’yı rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Bu program en iyi ücretsiz Windows programları listesinde yer almaktadır.

ARTILAR

Web entegrasyonu

Çevrimiçi ve çevrimdışı çalışabilme

Yüz tanıma

Fotoğraf şifreleme özelliği

Basit arayüz

EKSİLER

Profesyonel kullanıcılar bir nebze yetersiz bulabilir