Artık İnternet Sansürünün de Bir Hata Kodu Var: 451

Hata 451 uyarısı bize web sitelerinin hükümetlerce sansürlenmiş olduğunu bildirecek.

Artık İnternet Sansürünün de Bir Hata Kodu Var: 451

Hükümetler artık sansürledikleri siteleri karanlıkta bırakamayacaklar. Hata 451 uyarısı bize web sitelerinin hükümetlerce sansürlenmiş olduğunu bildirecek.

Bazen hükümetler web sitelerini doğrudan sansürleyerek hiçbir uyarıya gerek duymaksızın içeriği karartabiliyorlar. Bu noktada siteye ya da belli bir içeriğe ne olduğunu anlayabilmek zaman alıyor. Hata 451 ‘de bu noktada hükümetlerce sansürlenen içeriği ifade eden yeni kod oluyor. Aslında Hata 451’in sansüre yaptığı ince bir gönderme de var. Ray Bradbury’nin Fahrenhayt 451 romanına gönderme yapan bu hata kodu, romandaki gibi hükümetlerin kitap yakmasına inceden dokunduruyor. Çünkü kağıt 451 Fahrenhayt derecede yanıyor.

http yayınların sansüre uğramasını ifade eden Hata 451 aslında bir süredir kullanılan bir sistem ancak 2016’dan itibaren bu kod hükümetlerin her hareketini kontrol edebilen alt yapıya bürünüyor diyebiliriz. Kısaca artık sansürün de bir çevrimiçi dünyada artık bir adı var: Hata 451. Yani Facebook'da paylaşılmış bir içeriğin yanında Hata 451 görürsek artık "bu ne acaba" dememize gerek yok. 

Facebook Hükümetlerin Sansür Politikalarına Boyun Eğiyor

Facebook Kullanıcı Verilerini En Çok Hangi Hükümetler Kurcalıyor?

YORUMLAR