16 İnce Ayar İle Chrome'un Zincirlerini Kırın

Hızlı ve basit arayüzü ile kullanıcıların beğenisini toplayan Google Chrome günümüzün en çok tercih edilen ve sevilen internet tarayıcısı konumuda. Google Chrome içerisinde bulunan ve gizli ayarların tutulduğu chrome://flags sayfası sayesinde ise Google

16 İnce Ayar İle Chrome'un Zincirlerini Kırın

Hızlı ve basit arayüzü ile kullanıcıların beğenisini toplayan Google Chrome günümüzün en çok tercih edilen ve sevilen internet tarayıcısı konumuda. Google Chrome içerisinde bulunan ve gizli ayarların tutulduğu chrome://flags sayfası sayesinde ise Google Chrome'un daha işlevsel hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Google Chrome içerisinde bulunan chrome://flags sayfası sayesinde pek çok ince ayara ulaşabilmek mümkün. Pek bilinmeyen bu ayar sayfası sayesinde Chrome'un kullandığı API'lerden uygulamalara, şifre yönetiminden gezinti ayarlarına kadar pek çok detaylı ayara ulaşılmaktadır. Bu sayfa sayesinde deneysel olarak kendi Chrome'unuza ayar çekebilirsiniz. Ayarlar sırasında yanlış işlemler yapmanız da göz önünde bulundurularak varsayılan ayarlara dön butonunun da eklenmesi ihmal edilmemiş. Şimdi ise chrome://flags sayfasıyla yapabileceğiniz 16 ayardan bahsedelim.

1. Otomatik Düzeltmeyi Etkinleştirmek

Yazım sırasında tıpkı Andoid telefonlardaki gibi yazım önerilerini açabilirsiniz. Bu ayarı aktif hale getirdiğinizde otamatik olarak önerileri isterseniz seçebilir isterseniz tab tuşuna basarak yazınızı yazmaya devam edebilirsiniz.

2. Çok Dilli Yazım Denetleyicisini Etkinleştirmek

Otomatik yazım düzenleyicisini açmışken bu ayarında açılmasıyla kelimeleriniz pek çok farklı dilde kontrol edilir. 

3. İndirme Yeniden Başlatıcısını Etkinleştirmek

Eğer indirme işlemlerinizde uTorrent, IDM gibi programlar kullanmıyorsanız Chrome için bu ayarı aktif hale getirmeniz işinize yarayabilir. Bu ayarı aktif hale getirerek yarıda kesilmiş indirme işlemlerinizin otomatik olarak devam etmesini sağlayabilirsiniz.

4. İndirme Durumu Bildirim Merkezi

Bu ayar ile indirmelerinizi masaüstünüzde görüntüleyebilirsiniz. Küçük bir pop-up yardımıyla indirmeleriniz masaüstü bildirimi olarak alınır. Her yeni bir indirme işlemi sırasında masaüstünde belirecek kutu ile indirmelerinizi duraklatabilir, iptal edebilir ve yeniden başlatabilirsiniz.

5. Şifre Üretimini Etkinleştirmek

Yeni bir şifre oluştururken harflerin ve sayıların kombinasyonlarına göre yeni şifreler düşünmekten bıkanlar için bu özellik mükemmel olabilir. Bu ayar ile yeni bir şifre üretileceği zaman Chrome tarafından otomatik olarak şifre üretilir ve Chrome'un parola yönetimi sayfasına kaydedilir.

6. Hızlı Sekme ve Pencere Geçişlerini Etkinleştirmek

Chrome'un kullandığı Javascript işleyicisi ile grafik arayüzünü ayrıştırarak teoride sayfalar arasında daha hızlı geçişler elde etmek mümkündür.

7. Otomatik Şifre Kaydedicisi 

Yeni bir siteye giriş yaptığınızda Chrome sürekli olarak size şifrenizi kaydetmek istiyor musunuz diye sorar. Ancak bu ayarı etkin hale getirerek can sıkıcı bu mesajdan kurtulabilirsiniz.

8. Chrome İçin Tasarım Meteryalleri

Chrome'unuzu kişiselleştirmek istiyorsanız bu ayarı tercih edebilirsiniz. Bu ayar ile Chrome'unuza bir kaç Android meteryali ekleyerek görsel olarak düzenlemeler yapabilirsiniz.

9. Yumuşak Kaydırma 

Bu özellik aktif edildiğinde sayfaların aşşağı veya yukarı kaydırılmaları sırasında daha hoş bir kaydırma efekti elde edilebilir.

10. Araç Çubuğunun Yeniden Tasarlanmasını Etkinleştirmek

Bu ayar ile araç çubuğu barında düzenlemeler yapmak ve gizli uzantılarınızı eklemek gibi bazı işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

11. Daha Büyük Yeni Sekme Sayfası Simgelerini Etkinleştirmek

Chrome'un yeni sekmeler sayfasını daha etkin bir şekilde kullanmak istiyorsanız bu ayarı etkin hale getirmeniz yeterlidir.

12. Ayarları Farklı Pencerede Açın

Chrome'da ayarlar yerleşik olarak tarayıcı içerisinde görüntülenir. Bu ayarın etkin hale getirilmesiyle ayarlar ayrı bir pencere içerisinde açılır.

13. Açılır Kutulardaki Başlıkların Vurgulanması

Eğer adres yazım sırasında URL'lerin ve arama önerilerinin daha az gösretilmesini istiyorsanız bu ayar tam size göre. Bu ayar ile daha az öneri alabilirsiniz.

14. FPS Sayacı

Bu sayacı aktif hale getirerek bir internet sitesinin saniyede kaç kare kadar yenilendiğini görebilirsiniz. Donanım ivmesi ayarını açarak bu sayaca ulaşabilirsiniz.

15. Sekme Silmeyi Etkinleştirmek

Bu ayar etkin hale geldiğinde sistem belleğinin azalması durumunda Chrome otomatik olarak sekmelerin silinmesini sağlar. Silinen sekmeler halen daha sekmeler şeridinde görünmeye devam eder ancak tıklandığı zaman yeniden yüklenir. Bu nedenle bellekten tasarruf sağlanabilir.

16. Şifreleri Kaydetmeyi Etkinleştirmek

Başka bir parola ile bir siteye giriş yaptığınız zaman ortaya çıkarak parolanız değiştirilsin mi yada kaydetmeden önce sor gibi bilgi mesajlarının görüntülenmesini sağlayan bir ayardır. Küçük bir ayar gibi fakat işinize yarayabilir.

Bu yazı dizisinde size Chrome'unuzu daha etkin bir şekilde kullanmanız için gereken bazı ufak ayarlamalardan bahsetmek istedik. Daha pek çok ayarı bulabileceğiniz chrome://flags sayfasında yaptığınız değişikliklerin etkin olması için Chrome'unuzu yeniden başlatmayı unutmayın.

YORUMLAR