Akıllı Telefon ve Tabletlerde Güvenlik Stratejileri

Cep telefonlarının akıllanmalarıyla birlikte hayatımızda çok daha geniş alanları kaplamaya başladılar. Bu durum birçok konuda hayatı kolaylaştıran ve iyileştiren olgulara vesile olsa “aklın kontrol edilememesi” kimi zaman “akıllı sorunlara” da neden olab

Akıllı Telefon ve Tabletlerde Güvenlik Stratejileri

Cep telefonlarının akıllanmalarıyla birlikte hayatımızda çok daha geniş alanları kaplamaya başladılar. Bu durum birçok konuda hayatı kolaylaştıran ve iyileştiren olgulara vesile olsa “aklın kontrol edilememesi” kimi zaman “akıllı sorunlara” da neden olabiliyor. Bu yazıda, mobil dünyada nasıl daha güvende olabileceğinize dair ipuçları vermeye çalışacağım.

Akıllı telefon ve tablet kullanımında güvenliğe gösterilen özenin temelinde cihazların içinde bulunanların hassaslığı yatıyor. Dolayısıyla sadece cihazla birlikte içindekileri de korumak gerekiyor. Dolayısıyla bir akıllı telefon ya da tablet sahibi olmanızla birlikte yapmanız gereken ilk işlerden biri size uygun bulut bilişim uygulamasını seçmek ve kullanmaya başlamak olmalı. Kablosuz internet bağlantısı ile düzenli olarak mobil cihazınızın içindekileri bulut uygulamasındaki deponuza atabilir, içeriklerinizi eşleyebilirsiniz. Böylelikle olası olumsuz durumlarda hiçbir şeyi önemli fotoğrafı ya da diğer nesneleri kaybetmemiş olursunuz.

Fotoğraflardan bahsetmişken, özellikle akıllı telefonların sahip oldukları yetenekli kameralar sayesinde telefonlar aynı zamanda bir fotoğraf makinesi olarak da görülebiliyorlar. Hâl böyle olunca söz konusu fotoğrafları ve videoları da sadece korumak yetmiyor, onlara erişimin sınırlandırılması da gerekebiliyor. Bunun için de bir uygulama kilidi hizmeti kullanabilirsiniz. Bu uygulamaların kilit uygulaması şeklinde anıldıklarını da ekleyelim.

Kilit uygulamalarına değinmişken, ana ekran kilidinden de bahsetmek gerekir. Telefonunuzun ya da tabletinizin bir başkası tarafından kurcalanma olasılığı varsa ya da bu konuda aklınızın kalmamasını istiyorsanız ana ekran için bekleme sonrasında ve cihaz açılışlarında gireceğiniz bir kilit kullanabilirsiniz. Pin girme, şekil çizme ve buna benzer başka kilit yöntemlerini seçebilirsiniz. Bu noktada ince bir ipucu sunmak gerekirse, parmak hareketlerinin ekran üzerinde iz bırakabildiğini göz önünde bulundurmak gerekiyor. Dolayısıyla ekranda kalan izlerin olabildiğince üst üste binmeleri iyi olacaktır. Belki uç noktalarda bir bilgi bu ama belli mi olur; belki bir gün hayati bir işe yarar.

Şifreler mobil dünyada da son derece önemliler. Zira başta sosyal medya olmak üzere artık birçok hizmete ve ürüne daha çok mobil cihazlardan ulaşıyoruz. LastPass uygulaması sizin için hangi mecrada hangi kullanıcı adı ve şifreyi kullandığınızı saklar ve ihtiyaç halinde bu bilgilerin girilmesini kolaylaştırır. Böylelikle kullanıcı adınız ve şifreniz için harika bir güvenlik sağlamış olursunuz.

Kafeler, restoranlar ve alışveriş merkezleri sıkça yolumuzun düştüğü yerler. Buralarda müşteri memnuniyeti artırmak adına ücretsiz ve halka açık internet hizmeti sunulabiliyor. Ücretsiz olması tabii ki cezbedici ancak halka açık kablosuz internet bağlantısı güvenliğiniz için ciddi riskler oluşturabilir. Bu nedenle GSM hattınız üzerinden sunulan internet hizmetini tercih etmenizi öneriyorum.

Yazılım açısından konuya bakarsan,  oyun ve uygulamaları sadece işletim sisteminin mağazası üzerinden edinmenizi tavsiye ediyorum. Ücretli uygulamaların kurulum dosyalarını başka mecralarda bulabilmek elbette mümkün ancak birkaç TL ödeyerek almaktansa büyük bir riski cihazınıza taşımanızı önermem. Eğer ileri seviyede bilgi birikiminiz yoksa akıllı telefonunuzu ve tabletinizi garanti kapsamının dışına çıkaran “ROOT” ya da “Jailbreak” gibi işlemlere tabi tutmamanız gerektiğini düşünüyorum. Ve son olarak, ücretli ya da ücretsiz bir antivirüs uygulaması edinmenizi, mümkünse klasik bilgisayarlar üzerinde başarısını kanıtlamış bir şirketin uygulamasını tercih etmenizi şiddetle öneriyorum.

Güvenli Günler…

YORUMLAR