Akıllı Telefonların Tabletlerden Daha İyi Olduğunun 5 İspatı

Tabletler ve akıllı cep telefonların özellikleri karılaştırılınca, telefonlar bir adım öne çıkıyorlar.

Akıllı Telefonların Tabletlerden Daha İyi Olduğunun 5 İspatı

5 yıl önce başlayan tablet çılgınlığı artık bir duraksama dönemine girmiş bulunuyor. İbre tekrar akıllı cep telefonlarına dönmüş durumda. Telefonları yok satan Apple ve Samsung bile artık tablet satamaz oldular. Peki, neden?2013-2014 yıllarındaki tablet satışlarını karşılaştırınca da yüzde 3,2’lik bir  düşüş olduğu göze çarpıyor. Tabletlerin sorunu ne derseniz, cevabı kolay; akıllı telefonlar. Tabletin küçük ve yaşlı sürümleri olarak da niteleyebileceğimiz akıllı telefonlar artık tabletlerden daha üstün. Pazarı da ele geçiriyorlar.

2015 yılında elinizdeki tableti satıp, yerine geniş ekran bir akıllı cep telefonu almanız için 6 sebebiniz var.

 1- 6 inçlik ekran her şeyi okuyup görebilmek için son derece yeterli

Eskiden, çok da değil bundan 5 sene kadar önce telefonlar 4 inç ekrana sahiptiler. O zamanlar tabletler 10 inçlik ekranları ile göz dolduruyorlardı. Şimdilerde artık 6 ya da 6,5 inçlik ekranlarıyla akıllı telefonlar daha popüler. Telefonların ekranları küçükken okumak ve işlem yapmak oldukça zahmetliydi, bu yüzden tabletler işe yarıyorlardı. Ancak şimdi tabletler hantal, akıllı telefonlar ise makul boyutlardalar.

 

Akıllı telefonların ekranlarının neredeyse bir buçuk misli büyüyen ekranları onları hantal kılmak yerine daha kullanışlı yaptı. Böylelikle tabletler bu raundu kaybettiler. 

2- Bütün süper uygulamalar akıllı telefonlar için var

Bu doğru, akıllı telefonlar için geliştirilen ve popüler uygulamaların çoğu tabletlerde olsa da uygulama mağazalarında her zaman telefonlar için çok daha fazla seçenek var. 2012 yılında akıllı telefon kullanıcıları uygulama marketlerinden milyonlarca uygulama indirdiler. Oysa tablet kategorisi cep telefonu uygulamaları kategorisinden daha zayıf ve fazla alternatif uygulama içermediği için cılız kaldı. Bugün 100 milyonun üzerinde tablet ve 2 milyara yakın akıllı telefon kullanıcısı olduğunu da göz önüne alırsak, uygulama geliştiricilerin neden akıllı telefonlar üzerine yoğunlaştığını daha kolay anlayabiliriz.

Uygulama çeşitliğinde de tabletin omuzları yerden kalkamadı. Akıllı telefon bu konuda da tabletleri tuş etti.

3- Akıllı telefonları pil ömürleri tabletlerden daha iyi

Her ne kadar akıllı telefonunuzun bataryasının çabuk tükendiğinden şikayet etseniz de durum bu. Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde akıllı telefonların pil ömürleri iki misli artırıldı. Ancak sağlam bir tablet nereden baksanız en fazla 10-12 saat dayanabiliyor. Bunun sebebi tabletlerin daha geniş ekrana sahip olası ve daha çok kaynak tüketmesi olarak açıklanabilir elbet. 

Akıllı telefonların pillerine bu kadar önem verilmesinin sebebi küresel olarak akıllı cep telefonu kullanımımın ve iletişimin artmış olmasından kaynaklanıyor. 200 yılında ayda ortalama 10 saat telefonda konuşan kullanıcılar bu oranı 2015 yılında 15 saate çıkardılar. Arz talep dengesini kurabilmek için doğal olarak akıllı telefonların pillerine daha çok önem verildi. 

4- Akıllı telefonları kameraları daha iyi

Hiç şüphesiz doğru bir tespit. Üstelik her yıl ve her modelde çıtayı biraz daha yükseltiyorlar. Cep telefonları pratik ve küçük oldukları için fotoğraf çekmek için çok ideal cihazlar. Bu yüzden teknoloji de bu sadeliği desteklemekte hiçbir beis görmüyor. Her yıl daha iyi lensler ve mükemmel yazılımlarla akıllı telefonları desteklemeye devam ediyorlar. Aşağıdaki birkaç örnek bile bunun bir kanıtı gibi. 

5- Tabletler web sayfalarında sıkıntı yaşıyorlar

Web tarayıcıları tabletlere göre hala doğru dürüst bir optimizasyon yapamadı. Responsif web sayfaları henüz tabletlerde tam performans sergileyemeyebiliyor.Akıllı cep telefonları ve web sayfaları arasındaki fark da bunun bir göstergesi. Her ne kadar web tasarıları her platforma uygun olarak düzenlenmeye çalışılsa da tabletlerde hep bir uyumsuzluk var gibi. 

6- Akıllı telefonlar tabletlerden daha performanslı

Bugün bir tabletin yaptığı her şeyin mislini, akıllı telefonlar yapabiliyor. Tablet pek çok açıdan bir zamanlar rahat çalışılabilen bir cihaz olsa da uygulama ve performans açısından kendini yenileyemedi, bu yüzden tercih akıllı telefonlara kaymış durumda. Normal şartlar altında 11 inçlik bir tabletle yapabileceklerimizi 6.5 inçlik bir akıllı telefonla da rahatça yapabiliyoruz.

Sizin de aklınıza gelen pozitif ya da negatif karşılaştırmalar varsa yorum bölümümüz emrinize amade.

Lenovo ThinkPad Tablet

Google Project Tango TabletFotoğrafları

Akıllı Telefon Kullanmak Beynimizi Değiştirdi

Akıllı Telefon Nasıl Web Kamerası Olarak Kullanılır? 

YORUMLAR