Anakart ve CPU Değiştirmenin İncelikleri ve İpuçları

Yeni toplayacağınız PC’nin anakart ve işlemci uyumu bilgiayarın performansı ve ömrü için çok önemli.

Anakart ve CPU Değiştirmenin İncelikleri ve İpuçları

PC’nizi oyun oynamak için yükseltmeye çalışıyorsanız ekran kartınızdan daha önemli iki bileşen üzerinde titizlikle durmalısınız. Bunlardan biri anakart, diğeri de işlemciniz. Toplayacağınız PC’nin birbirine uyumlu bileşenlerden oluşabilmesi için anakart ve işlemcinin önemi yadsınamaz.Anakart PC için gereken tüm diğer bileşenlerin birbirleriyle iletişim kurdukları bir karargah gibi hareket eder. Bileşenleri buluştururken onların maksimum performanslarını ortaya çıkarabilmeleri için kaynak yollarını ulaşılabilir kılar. Bu yüzden bir bilgisayar toparlarken anakarttan yola çıkarak diğer bileşenleri seçmek her zaman en mantıklı yol olarak benimsenmeli.

Anakart ve işlemci birbirlerinden ayrılmaz iki parçadır. Eğer bir oyun PC’si hazırlamak için işlemcinizi yükseltecekseniz anakartınızın da değişmesi kaçınılmaz bir durum. Özellikle yeni nesil oyunların işlemciye bindirdiği yük göz önüne alınacak olursa bu yükseltme kaçınılmaz gibi görünüyor. İşlemci ve anakart işbirliği kaçınılmaz olduğu için bu ikiliyi birbirinden ayrı yükseltmek mümkün değil. 

Bir işlemcinin tıkandığını nasıl anlarız

Ekran Kartı Değiştirmenin İncelikleri ve Püf Noktaları yazımızda bileşen değiştirmenin uygun zamanlarını kollamanın ipuçlarını sizlerle paylaşmıştık. Aynı durum an kart ve işlemciniz için de geçerli. Her iki bileşen de artık yükselen ihtiyaçlarınıza cevap vermediği zaman bunları değiştirmenin vakti gelmiştir diyebiliriz. Peki, bunu nasıl anlayacağız.

 

HWMonitor bu konuda sizin danışacağınız en önemli uygulamalardan bir tanesi. HWMonitor bilinen tüm yongaları test edebilir ve gerçek bir kontrol algoritmasıyla değerlerini ölçümler. Sadece bununla da kalmaz anakart üzerindeki her bileşenin gerçek değerlerle karşılaştırılmasını da sağlar. Böylelikle performans ölçümlemelerinizde kesin sonuçlara ulaşmanızı sağlar.

Bir oyun esnasında HWMonitor’ü çalıştırırsanız oradaki değerleri takip ederek CPU gücünüzün oyunlara karşı verdiği performans değerlerini anlayabilir ve değiştirme zamanının gelip gelmediğini kolayca anlayabilirsiniz. Özellikle 3D oyunlarda CPU’nun tüm ağırlığı sırtlandığını hatırlatmakta fayda var. İşlemciniz ekran kartınızın gücünü dengeleyemiyorsa, o işlemci çok yakında hiçbir oyun oynamanıza izin veremeyecek demektir. HWMonitor ile bunu gerçek değerlerinde takip etmeniz mümkün.

Windows görev yöneticisi de HWMonitor kadar olmasa da, işlemcinizin stres sinyallerini değerlendiren bir uygulama. HWMonitor ve Windows görev yöneticisini birlikte kullanarak daha kesin sonuçlar elde etmeniz mümkün olabilir. Windows görev yöneticisi CPU sekmesi hangi çekirdeğin ne kadar stres altında kaldığını ve performansı nasıl etkilediğini görebilmek için en basit çözümlerden biri. Eğer işlemciniz artık son derece dar boğaza giren sinyaller veriyorsa artık onu değiştirmenin vakti de gelmiş demektir.

Anakart CPU soketinin belirlenmesi

Anakartınız kullandığınızdan daha yüksek performansta işlemcileri destekleyebilir, ancak bunun için işlemci soket modelinin değiştireceğiniz işlemciyle aynı olması gerekir. Bunu tespit etmek için de süper bir uygulama daha var. CPU-Z ana kartın ve işlemcinin tüm bilgilerini model ve seri olarak dökülmeyebiliyor.

CPU-Z bilgisayarınızın işlemci, anakart ve bellek bilgilerini ayrıntılı bir şekilde okumanıza olanak sağlayan ücretsiz bir donanım aracı. . İşlemci hızını, dahili ve harici çalışma saat hızlarını, türünü, modelini, cache bilgisini, üreticisini, çekirdek voltajını, çarpanlarını, tüm ön bellek düzeylerini size gösteren program bunların yanında anakartınızın modelini ve üreticisini, BIOS özelliklerini, yonga seti ( kuzey ve güney köprüsü ) bilgilerini, bellek kartlarını ve AGP ayrıntılarını sunar. Kısaca bilgisayar yükseltmek isteyenlerin vaz geçemeyecekleri bir kaynak okuyucusu olarak son derece faydalı bir araç.

CPU-Z sayesinde anakartınızın soket modelini belirleyebilir ve bu soket modeline göre daha güçlü bir işlemci bulup bulamayacağınızın peşine düşebilirsiniz. Genellikle bulamazsınız. Çünkü zaten anakartınızın desteklediği soket modeli en az işlemciniz kadar eski olabilir.

CPU-Z raporunu gözlemlediğinizde, zaten o soket modeline ait en güçlü işlemciye sahip olduğunuzu ve bunun da size yetmediğini anladığınız da artık yeni bir anakart ve ona uygun güçlü bir işlemciye ihtiyacınız var demektir. 

Yeni bir ana kartın peşinde

Bir CPU değişiminin mutlaka anakartın da değişmesiyle sonlanacağını yukarıda belirtmiştik. Alacağınız anakartın son model olması gerekmiyor. Bu hem cebiniz yora k-hem de ona uygun diğer bileşenleri hakkıyla satın alamayabilirsiniz. Sizi en az iki sene oyunlardan soğutmayacak bir işlemc ve buna uygun bir anakartın peşine düşmelisiniz. DDR 3 devrinin kapanmak üzere olduğunu unutmayın, bundan dolayı bir DDR 4 hafıza soketli anakartın peşine düşebilirsiniz. Bu uzun süre sizi rahatlatacaktır.

Anakartınızın Windows 10 işletim sistemine hazır olması ve USB 3 çıkışları desteklemesi uzun süre sizinle beraber olması anlamına geliyor. SSD destekler ve PCIe x 16 yuvalarda önemli. Ekran Kartı Değiştirmenin İncelikleri ve Püf Noktaları özellikle PCIe x 16’nın öneminden bahsetmiştik.

Anakartınızı ve CPU’nuzun mükemmel uyumu için bu ipuçları size yeterli olacaktır. Ancak hala işiniz bitmedi...

Sanırım bir de yeni kasaya ihtiyacınız olacak…

PC'niz Açılıyor Ancak Hemen Kapanıyorsa Yapmanız Gereken 11 Şey

Bilgisayarınız Güç Kaynağını Kullanamıyorsa Yapmanız Gereken 15 Şey

YORUMLAR