Analizlere Göre Apple Rekabeti 5 Sene İçinde Samsung'un Felaketi Olabilir

Pazar analizlerine göre Samsung'un Apple ile olan rekabeti şirketin 5 sene içinde pazardan çekilmesine yol açabilir.

Analizlere Göre Apple Rekabeti 5 Sene İçinde Samsung'un Felaketi Olabilir

Özellikle geçtiğimiz iki yıl içerisinde akıllı telefon pazarına hakim iki üreticinin sert rekabetine tanıklık ettik. Apple ve Samsung pazarı şekillendiren cihazlar üretmeyi başardılar. Özellikle 2014 yılının ikinci çeyreği pek çok üretici için belirleyici oldu ve hangi üreticinin pazarda ne kadar dayanabileceği aslında bu dönemde belli oldu.

Bunu aşağıdaki küçük grafiğe bakarak anlamak da mümkün. Grafiğe göre Sony ve HTC oldukça düşük pazar payına sahip görünüyorlar. Biliyoruz ki her iki marka da akıllı telefon pazarında 2014 yılından beridir zor zamanlar yaşıyorlar, özellikle HTC’nin geleceği karanlık.

2014’ün ikinci çeyreğinde Samsung, Apple ve Huawei akılı telefon pazarını yazdığım sırayla lider olarak tamamlamışlar. Tam bir sene önce Samsung pazarın yüzde 25’ine, Apple yüzde 11.9’una, Huawei ise yüzde 6.8’ine sahip görünüyor.

Samsung ve Apple arasındaki en büyük fark

Samsung’un uzun zamandır kendine özgü bir işletim sistemi olmaması ve Android OS’ye sırtını yaslaması aslında tartışmaların odağını oluşturuyor. Eğer Samsung iOS gibi özel bir işletim sistemine sahip olsaydı pazarda bu kadar zorlanır mıydı? Bunun cevabı tartışılabilir, ancak bir gerçek var ki, Samsung her geçen yıl Apple’a karşı kan kaybediyor. Yüzde 1 ile 3 oranında da olsa bu artık sabit bir durum. Öte yandan 2015 yılının 3’üncü çeyreğine gelindiğinde küresel olarak Samsung’un pazar payının yüzde 23,7, Apple’ın ise yüzde 13,6 olduğu saptanmış. Huawei ’de aynı dönem için yüzde 7,5’e yükselmiş görünüyor.

Samsung’un şu anki pazar stratejisi

Samsung tüm telefon pazarının 4/1’ine sahip görünebilir ancak kan kaybettiği noktalar da yok değil. Android ile bütünleşik olması belli bir sıkıntı yaratırken Samsung’un yüksek sınıf modellerinin maliyeti sırf Apple ile yarışabilmek adına artıyor. Artık o bildiğimiz ekonomik cihazların yerini dev ve pahalı cihazlar alıyor. Bu durum tüketicinin çok tasvip ettiği bir şey değil. Sadece Note 5 ve S6 Edge+ ile S4 and S4 Zoom arasındaki uçurumlara bakmanız yeterli. Bu noktada Samsung Apple ile aradaki farkı açmaya çalışırken, kendi tüketicisiyle de arasına mesafeler koyuyor.

Artık tüketiciler akıllı telefon alırken uzun uzun listelere girip hangi telefonun ne özelliği var diye alışverişlerini detaylandırmıyorlar. Marka kavramı daha öne çıkıyor. Samsung’un marka kavramını güncel tutabilmek için harcadığı her kuruş, telefon maliyetlerine yansıyor ve doğal olarak pahalı ürünlerle karşılaşmaya devam ediyoruz. Öte yandan 2015 yılının 3’üncü çeyreğinde pazara sürülen Samsung cihaz sayısı 84.5 milyon. Bir önceki çeyrekte bu 73.2 milyon olarak hesaplanmış. Son çeyreği karla kapatmak isteyen Samsung, pazarda talep yaratmaya çalışıyor.

Samsung’un 5 yıllık geleceği

Bu analizler ışığında ekonomistler Samsung’un Apple ile rekabetinin, şirketin telefon üretmeyi bırakmaya kadar gidebileceğini düşünüyorlar. Bu durum başka şirketlerle de bağları olan Samsung’un akıllı telefon pazarında ardışık depremler yaratmasına yol açabilir. Analistlere göre Samsung’un Android işletim sisteminde ısrarcı kalması ve Apple rekabetine doğru orantılı ürünlere yönelerek pahalı bir marka olmaya başlaması Samsung’un 5 -6 sene içerisinde telefon pazarından çekilmesine yol açabilir.

Öte yandan Samsung kendi markasını pazara aynı anda birçok ürünle girerek de baltalıyor. Akıllı telefon pazarında bölünme yaratan Samsung, kendi yarattığı bu çatlakların üzerinde dolaşıyor.

HTC One A9, Samsung Galaxy S6 ve iPhone 6S Karşılaştırması

YORUMLAR