Android 5.0 Lollipop ile Gelen Tüm Yenilikler

Lollipop isimli bu güncelleme 4.4 KitKat ile büyük benzerlikler gösterse de derinlemesine inceleme yapıldığında ilginç farklılıklar ortaya çıkıyor. Yazının devamında yeni gelen özellikleri birer birer inceleyeceğiz.

Android 5.0 Lollipop ile Gelen Tüm Yenilikler

Google, 15 Kasım 2014 tarihinde Android 5.0 Lollipop isimli yeni sürüm işletim sistemini tüm yanlarıyla sergilemeye başladı ve yeni Nexus 6 telefon ve Nexus 9 tablet modelleri bu işletim sistemini kullanan ilk modeller olacak. Sonrasındaki haftalarda da diğer cihazların da bir güncellemeye ulaşması bekleniyor. Android için kapsamlı bir güncelleme uzun zamandır gelmemişti. Lollipop isimli bu güncelleme 4.4 KitKat ile büyük benzerlikler gösterse de derinlemesine inceleme yapıldığında ilginç farklılıklar ortaya çıkıyor. Yazının devamında yeni gelen özellikleri birer birer inceleyeceğiz.

Yeni Material Design

Android Lollipop, Android cihazlara yeni bir tasarım dili getiriyor. Ancak sergilenen şey sadece şık görünen görsellerden çok öte bir amaç taşıyor. Material Design ismini alan yeni görsellik arayüzdeki unsurları daha doğal hale getirmeyi amaçlayıp kullanım kolaylığı için yeni katmanları ve animasyonları devreye sokuyor. Bu sayede işletim sisteminizde size sunulan seçeneklerin daha ulaşılabilir noktalarda olması amaçlanıyor.

Yeni akıcı animasyonların doygun renk paletleriyle birlikte sergilenince çok daha kolay anlaşılır bir arayüz elde edilmiş. Tasarımın kullandığı dil, Android işletim sistemi kullanan tüm telefon tablet ve akıllı saat modellerini kapsayan bir standarta sahip. Tek bir Android cihaz kullanan herkesin diğer Android cihazlarda da rahat etmesi için büyük çabalar sarfedilmiş.

Google ile birlikte çalışan üçüncü parti geliştiriciler uygulamalarını çoktan güncellemeye başladılar. Artık kilit ekranından bile mesajlara cevap atabiliyorsunuz. Yeni işletim sistemi uygulamalarınızdaki bildirimleri kendi başına bir önem sırasına dizebiliyorken sizin kullanım aralığınızı baz alıyor. Kronolojik bildirim sisteminden daha başarılı bir sistem oluşturulmaya çalışılıyor.

Android Lollipop, paylaşmak istediğiniz içerikler hakkında daha fazla söz hakkınızın olmasını sağlıyor. Örneğin, size gönderilen mesajlarını kilit ekranlarından saklamanız mümkün ve bu sayede gizli mesajlarınızı telefonunuzla göz göze gelenlerden koruyabiliyorsunuz. Bir oyun oynadığınızda veya film izlediğinizde gelen aramalar da artık daha kullanışlı bir bildirimle sizi durumdan haberdar ediyor. Bir aramayı kabul edecekseniz veya iptal edecekseniz, ekranınızın tamamını kaplayan bir arama bildirimiyle karşılaşmayacaksınız.

Kullanıcılara getirilen yeniliklerden bir tanesi de ekran döndürme kilidi, ışık, Wi-Fi hotspot ve başka bir ekran üzerinden yönetim için gelen yeni kontrol seçenekleri.

Daha Az Batarya Gücüyle Daha İyi Performans

Android telefonunuz yeni işletim sistemi güncellemesi sayesinde daha uzun bir batarya ömrüne kavuşuyor. Android Lollipop'un sahip olduğu yeni pil tasattuf seçeneği sayesinde 90 dakikaya kadar daha uzun bir kullanım sağlanabiliyor. Bununla birlikte tahmini şarj süreleri de ekleyen Google, şarj etmediğiniz zamanlarda telefonun ne kadar dayanacağına dair size daha ayrıntılı bir bilgi de sunuyor. Erken test aşamasındaki sonuçlara göre %36'lık bir batarya süresi artışı gözetlenmiş.

Arka planında ART (Android Runtime) kullanan Lollipop sürümü daha yüksek bir performans da sunuyor. 64-bit cihazları destekleyen işletim sistemi Nexus 9'u da sorunsuz çalıştıracak.

Şu an için kullandığınız uygulamalar 64-bit versiyonlarıyla çıkmadıkları için performans artışını ilk planda gözlemleyemiyor olacaksınız. Yine de Gmail, Chrome ve Takvim gibi resmi uygulamaların her biri bu sisteme uyum sağladığı için 4 kat hızlı bir kullanıma erişmeniz söz konusu.

Standart Şifreleme

Android Lollipop yüklü gelecek olan cihazlar başlangıç ayarlarında standart olarak şifrelemeyi aktif olarak kullanıyor olacaklar. Telefonunuz çalındığı takdirde kişisel bilgilerinizi korumak adına içiniz daha ferah olacak. Şifreleme sistemi, hırsızların işini zorlaştıran ve banka bilgilerinizden tutun kişisel resimlerinize kadar olan özel bilgilerinizi koruyan bir yapıya sahip olacak.

Android Lollipop ile gelecek olan "kapatma" seçeneği hırsızların telefonunuzu resetleyip el altından satmalarına mani oluyor. Özelliğin gerçek adı "Fabrika Ayarları Koruması" olacak ve işlemi gerçekleştirmeden önce sizden bir şifre isteyecek. Apple, iOS 8 ile benzeri bir sistemi kullanıcılarına sundu.

Geliştirilmiş Ses Asistanı

Küçük bir güncelleme, ama artık Google Now'a telefonunuz kapalı olsa da erişiminiz olacak. Google'ın dijital ses asistanı olan Google Now, "OK Google" dediğiniz an uyanacak. Şu an için bu fonksiyonu destekleyecek modeller sadece Nexus 6 ve Nexus 9 olacak.

USB Ses Desteği

Android Lollipop artık USB aracılığıyla sesi dışarıya aktarmayı başarıyor. USB hoparlör veya kulaklık kullananlar artık Android cihazlarında da bu ürünlerinden yararlanabilecekler.

RAW Kamera Desteği

Fotoğrafçılar Android Lollipop'un RAW dosya desteğinden memnun kalacaklar. YUV ve Bayer gibi dosyaları destekleyen yeni işletim sistemi Adobe Lightroom ile daha uyumlu çalışacak. Bununla birlikte, sensöre göre çekim ayarları ve kare başına lens ve flaş düzenlemeleri kullanımınıza açılıyor.

Android 5.0 Lollipop, elbette inanılmaz özelliklerle sizin ayağınızı yerden kesmeyecek ama Android'in az düşünülmüş alanlarını düzenleyen bu güncelleme ciddi bir kullanım kolaylığı sağlayacak. Bizi bekleyen 64-bit uygulamalar potansyelde yatan performansı gözler önüne serecek.

Eğer Google Nexus kullanıcısıysanız veya Google Play Edition bir cihazınız varsa önümüzdeki haftalarda bir güncellemeye hazırlıklı olun. Samsung Galaxy gibi kendi arayüz tasarımları olan cihazlardan birini kullanıyorsanız bu üreticilerin Android 5.0 formatına uygun güncellemelerini beklemek durumdasınız.

YORUMLAR