Android 7.0 Güncellemesi Neden Snapdragon 800/801 İşlemcili Cihazlara Gelmiyor?

Geçtiğimiz yılların amiral gemileri olan Snapdragon 800/801 işlemcili cihazlar Android 7.0 Nougat güncellemesini alamayacak.

Android 7.0 Güncellemesi Neden Snapdragon 800/801 İşlemcili Cihazlara Gelmiyor?

Android 7.0 Nougat sürümü nihayet yayınlandı ve OEM güncellemenin sırayla telefonlara sunulacağı açıklandı. Sony, Xperia Z3+, Xperia Z5 ve Xperia X & XA serisinin Nougat güncellemesine kavuşacağını duyururken HTC 10, One M9 ve One A9 modellerinin de güncellemeyi kesin olarak alacağı açıklandı. Ayrıca, bildiğimiz kadarıyla Google, Android 7.0’ı Nexus 6, Nexus 5x, Nexus 6P ve General Mobile 4G (Android One) için de yayınlayacak.

Ne yazık ki, bazı eski amiral gemileri Android 7.0 güncellemesini alamayacak. Örneğin, Sony Xperia Z3, HTC One M8 ve Nexus 5’in Android 7.0 güncellemesini almayacak cihazlar arasında olduğu duyurulmuş durumda. Bu üç cihazın ortak iki noktası bulunuyor. İlk olarak, üç cihaz da 2013-2014 yıllarında piyasaya sürüldü. İkinci olarak ise, üç cihazda da işlemci olarak Snapdragon 800 veya Snapdragon 801 kullanılıyor.

Bu spekülasyonların kaynağı ise LlabTooFeR isimli kullanıcının atmış olduğu şu tweet diyebiliriz:

Maximus HD ROM’un geliştiricisi olan bu kullanıcı, “Qualcomm yeni grafik işlemcilerini Snapdragon 800/801 için yayınlamış değiller, yani HTC One M8 gibi Snapdragon 800/801 tabanlı cihazlar resmi Android 7.0 sürümünü alamayabilir.” Dedi.

Qualcomm tarafından ise bu duruma karşılık olarak şöyle bir açıklama yapıldı:

“Qualcomm Technologies Inc, Snapdragon chipsetleri Android’in değişen sürümleriyle uyumlu olarak çalışır. Desteklenen Android sürümleri, cihazın yaşam döngüsüne göre değişkenlik gösterir. Android 7.0 Nougat güncellemesi hakkında daha fazla destek ve bilgi için cihazınızın üreticisiyle iletişime geçin.

Yani, Qualcomm’a göre bu durum cihazın yaşıyla alakalı. Üretici firma (Sony, LG, HTC vs.) Snapdragon 800/801 tabanlı cihazların yaşam döngülerinin sonuna geldiğini düşünüyorlar. Ama Qualcomm’un açıklaması ve LlabTooFeR’ın tweet’inin biraz garip olduğunu da söylemek gerek. Eğer, diğer üretici firmalar Android 7.0 Nougat’ı Snapdragon 800/801 için geliştirirlerse ne olacak? Buna izin verilecek mi, bilemiyoruz.

Sony

Sony aslında Android 7.0’ı Xperia Z3 için geliştiriyordu. Hatta Xperia Z3 için Android N Geliştirici Programı kapsamında geliştirici sürümü 4’ü duyurmuştu. Android 7.0, Snapdragon 800/801 ile tamamen sıkıntısız çalışıyordu, yani sorun işlemci tarafında değildi. Buna rağmen, geliştirici sürümü 5 asla yayınlanmadı. Sony tarafından yapılan açıklamada bunun nedeni olarak teknik ve hukuki açıdan olduğu belirtilmişti.

Ola Olsson, Sony Mobile Communications adına Google+’ta şöyle bir açıklamada bulundu, “Evet bu durum üzücü ama suçlanmak istemiyoruz. Çünkü, bu bizimle alakalı değil, teknik limitlerle alakalı bir durum. Biz Xperia Z3 üzerinde Android N’i size sunmak istiyor olsak bile, ne yazık ki Google CTS yüzünden yapamayız.” Dedi.

Google

Bu durumun suçlusu Google gibi görünüyor desek yanlış olmaz sanıyorum. Peki Google CTS nedir? Üretici firmaların, Google ile cihazlara Play Store gibi Google uygulamalarının yüklenebilmesi için anlaşma yapması gerekiyor ve Android uyumluluk belgesi (CDD) alması da şart. Son olarak cihazın uyumluluk testini de geçmesi gerekiyor.

Yani kısaca özetlememiz gerekirse, Qualcomm üretici firmaların cihazlarının ömrünün sonuna geldiğini söylüyor, Sony Android 7.0’ı Z3 için geliştirirken birden geliştirmeleri durduruyor, Sony’den açıklama geliyor ve suçlunun Google CTS olduğu söyleniyor. İşte durum bu kadar basit diyebiliriz.

Son olarak;

∙ Android 7.0 Adreno 306, Adreno 430 ve Mali-T860 GPU'larını destekliyor.

∙ Helio P10'dan Snapdragon 820'ye kadar geniş bir chipset desteği sunuyor.

∙ 64 Bit işlemcilerin çoğuna destek veriyor.

Android 7.0 Nougat Özellikleri ve Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Telefonum Android 7.0 Nougat Güncellemesini Alacak Mı?

YORUMLAR