Android Hakkında Bilmediğiniz 13 İpucu

Android hakkında çok bilinmeyen 13 adet ipucu bulabileceğiniz yazımıza göz atıp yeni özellikler keşfetme fırsatını kaçırmayın!

Android Hakkında Bilmediğiniz 13 İpucu

Yüzlerce özelliğe sahip olan Android'in tüm özelliklerini keşfetmemiş olan kullanıcılarımız için hazırladığımız bu yazımızda siz takipçilerimize hem yararlı hem de Android mobil cihazlarınız üzerinde yaptığınız işlemleri kolaylaştıracak pek çok ipucu vereceğiz. Daha çok bilinmeyen ya da sık kullanılmayan özelliklere değineceğimiz yazımızı sonuna kadar okumayı unutmayın.

Geliştirici ayarlarından tutun Android içerisinde yer alan gizli oyuna kadar Android hakkında bilmediğiniz ya da daha önce denk gelmediğiniz özellikleri keşfetmek istiyorsanız ben de lafı daha fazla uzatmadan hemen Android ipuçlarını birer birer açıklamaya başlıyorum.

1. Geliştirici Modunu Aktifleştirin

Android kullanıcıları arasında en yaygın olan ipuçlarından birtanesi olmasına rağmen henüz geliştirici ayarlarını aktifleştirmediyseniz yaparak daha önce görmediğiniz pek çok ayar seçeneğine göz atabilirsiniz. Geliştirici ayarlarını aktifleştirmek için önce ayarlar menüsüne oradan da hakkında kısmına giderek yapım numarası kısmına 7 kez üst üste dokunmanız yeterli. Yapım numarası bilgisi bazı Android telefonların yine aynı ayarlar menüsünde yazılım bilgileri altında yer alıyor. 7 kez üst üste odkunmanız sonucunda artık bir geliştiricisiniz uyarı ekrana gelecektir ve ayarlar menüsünde geliştirici seçeneklerini görebilirsiniz.

2. Animasyon Ölçeklerini Değiştirin

Daha çok donanım açısından zayıf ve yetersiz kalan Android telefon sahiplerini ilgilendiren bu ayar sayesinde telefonunuz hızlanmıyor olsa da, gözünüze daha hızlı gelmeye başlayacaktır. Bu nedenle de telefonunuzun daha hızlı çalıştığını hissedebilmek adına bir önceki maddede açtığınız geliştirici seçeneklerine girerek sırasıyla;

  • Pencere animasyon ölçeği
  • Geçiş animasyon ölçeği
  • Animatör süresi ölçeği

ayarlarını 1x'ten 0.5x'e düşürmeniz gerekiyor. Dediğim gibi bu ayar değişikliği telefonunuzun daha hızlı çalışmasını sağlamıyor fakat siz daha hızlı çalışıyor gibi hissediyorsunuz.

3. Varsayılan Olarak Açılan Uygulamaları Düzenleyin

Tarayıcı üzerinde açmak istediğiniz ama belirli uygulamalar içerisinde açılan linklerden sıkıldıysanız varsayılan olarak açılan uygulamaları düzenleyerek bu sorununuzu çözmek mümkün. Bunun için hemen sırasıyla ayarlar ve uygulamalar menüsüne giderek karşınıza çıkan uygulama listesinden sürekli açılan ve sizi rahatsız eden uygulamayı bulun. Uygulamayı bulup üstüne doknarak giriş yaptıktan sonra alttaki seçeneklerden varsayılan olarak aç seçeneğini işaretleyerek standart açılanları temizleyin.

Bu ipucu sayesinde sürekli kendi uygulamaları üzerinde ya da tarayıcı üzerinde açılan YouTube, Facebook, vb. linkleri istediğiniz uygulama ile açmaya başlayabilirsiniz.

4. WiFi Bağlantınızı Hızlıca Değiştirme

Tüm Android cihazlarda geçerli olmayan bu özellik yine de pek çok Android kullanıcının faydalanabileceği yöntemlerden birtanesi. Kullandığınız WiFi ağını hızlıca değiştirmek için ayarlara gitmenize gerek kalmadan parmağınızı üstten alta doğru iki kere çekerek açacağınız hızlı ayarlar menüsündeki WiFi ikonuna dokunmak yerine altındaki WiFi adına dokunarak farklı bir WiFi'a çok daha hızlı geçiş yapabilirsiniz. WiFi ismine tıkladığınızda bağlanabileceğiniz diğer tüm WiFi ağları karşınıza listelenecektir. Fakat dediğim gibi bu özellik tüm Android cihazlar için geçerli olmayıp bazı üreticilerin telefonlarında farklılık göstermektedir.

5. Hızlı Ayarlar Menüsüne Daha Kolay Ulaşın

Android'ciler iyi bilir. Parmağınızı üstten alta doğru indirdiğinizde gelen hızlı ayarlar menüsü için iki defa teker teker kaydırma işlemi yapmak gerekir. Android 6.0 ile tek hamleye indirilen bu işlem malesef Android 5.x sürümlerinde hala aynı şekilde 2 parmak hamlesi gerektiriyor. Fakat iki defa aşağı doğru kaydırma yapmak yerine iki parmağınızı kullanarak tek bir kaydırma işlemi yapmakta hızlı ayarlara daha hızlı erişmenizi sağlamaktadır. Android 6.0'ın kullanım oranının hala çok az olması nedeniyle bu ipucunun da çok işe yarayacağını düşünüyorum.

6. Ekranınızı Yayınlayın

Eğer bir Chromecast'iniz varsa bu maddenin devamını okuyarak Android cihazlarınızın ekran görüntüsünü diğer cihazlara aktarabilirsiniz. Örneğin Android telefon ya da tabletinizde açacağınız bir videoyu salonunuzdaki televizyonda izleyebilir ya da yine aynı şekilde bir oyunu salondaki televizyon ekranında çok daha rahat ve konforlu şekilde oynayabilirsiniz. Tabi bunun için Chromecast'e ihtiyacınız var.

Eğer Chromecast'iniz varsa ve hem cihaıznız hem de Chromecast aynı ağ üzerindeyse hemen hızlı ayarlar menüsüne giderek "Cast" (Yayınla) seçeneğini aktifleştirip ekran yayınlamaya başlayabilirsiniz.

7. Can Sıkan Bildirimlerin Hangi Uygulamaya Ait Olduğunu Öğrenin

Çok fazla sayıda uygulama yüklü olan cihaz sahiplerinin yaşadığı problemlerden birtanesi de gelen can sıkıcı bildirimlrin hangi uygulamaya ait olduğunu bilmemedir. Fakat bu sorunu yaşıyorsanız çözümü çok basit. Sadece gelen bildirim üzerine uzun süreli basılı tutarak akıllı telefonunuzun size gelen bildirimin hangi uygulama tarafından gönderildiğini göstermesini sağlayabilirsiniz.

8. Uygulamaların Bildirimlerini Yönetin

Bir önceki ipucuna göre bildirimler üzerinde daha fazla kontrol sağlamak ve bildirim ayarlarını istediğiniz gibi seçmek için gelen bildirimin üzerine basılı tuttuktan sonra çıkan "i" harfine dokunarak o uygulama ile ilgili gelen bildirimleri engelleyebilir, öncelik verebilir ve bazı diğer ayarları değiştirebilirsiniz.

9. Öncelik Modunu Kullanın

Android işletim sisteminin belki de en az kullanılan özelliklerinden bir tanesi olan "Öncelik Modu", aslında oldukça yararlı ve kullanışlı bir özellik. Bunun nedeni ise özelliğin biraz gizli kalması. Peki öncelik modu ne işe yarar diye merak ediyorsanız hemen açıklayayım. Aslında öncelik modu Android akıllı telefonuzu sessize alıp sadece duymak istediğiniz arama, mesaj ve bildirimleri size gösterir. Yani öncelikle telefonuzu tamamen sessize alarak sonrasında duymak istediğiniz içerikleri belirliyorsunuz.

Öncelik modunu kullanmak için sırasıyla "Ayarlar > Ses ve Bildirim > Rahatsız Etmeyin" menülerine giriş yaparak öncelikle rahatsız etmeyin seçeneğini aktif edin ve sonrasında rahatsız etmeyin menüsü içerisinde "Öncelikleri seçin" bölümüne girin. Burada karşınıza çıkacak olan ve düzenleyebileceğiniz ayarlar aşağıdaki gibidir:

  • Uygulama bildirimleri
  • Seçeceğiniz kişilerden gelen aramalar
  • Seçeceğiniz kişilerden gelen mesajlar
  • 15 dk içerisinde tekrarlanan aramalar

Öncelik modu içerisinde yapacağınız ayarlar sonrasında istemediğiniz hiçbir şeyi duymazsınız. Bu nedenle aslında oldukça kullanışlı ve yararlı bulduğumu yeniden söyleyebilirim.

10. Harita Üzerinde Zoom Yapın

Eğer Google Haritalar uygulamasını kullanıyorsanız ve zaman zaman tek elle harita üzerinde işlem yapmanız gerekiyorsa yakınlaştırma ve uzaklaştırma işlemlerini tek elle yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle uygulama açıkken ekrana çift dokunarak ardından parmağınızı yukarı yada aşağı yönde kaydırarak harita üzerinde yakınlaştırma ya da uzaklaştırma işlemlerini rahatlıkla ve zorlanmadan yapabilirsiniz.

11. Akıllı Kilit

Android kullanıcılarının belirli koşullar sağlandığında cihazlarının kendini kilitlemesinin önüne geçen akıllı kilit özelliği de en çok işinize yarayacak olan özelliklerden biri diyebilirim. Evinizdeyken, seçtiğiniz WiFi ile internete bağlıyken, yüzünüzü ya da sesinizi tanıyarak kendini kilitlemekten uzak tutabiliyor. Bunun için akıllı kilit yani "Smart Lock" özelliğini aktif etmeniz gerekiyor.

Akıllı kilit özelliğini aktif edebilmeniz için ise öncelikle ayarlar menüsüne ve oradan da cihazınızın ayarlar menüsüne bağlı olarak ekran ya da güvenlik ayarları içerisinden akıllı kilidi bulup aktifleştirebilirsiniz. Akıllı kilit özelliğini aktif ettikten sonra belirlediğiniz ayarlara göre telefonuzu kilit olmadan çok daha hızlı kullanabilir hale geliyorsunuz.

12. Ekran Pimini Kullanın

Çocuk sahibi olan Android kullanıcılarını yakından ilgilendiren ekran pimi özelliği aslında listede yer alan en önemli ipuçlarından biri. Bunun nedeni ise ekran pimi özelliği sayesinde Android akıllı telefon ve tabletlerinizin ekranlarını çalışan uygulama üzerinde sabitleyerek başka ekranlara geçiş yapılmasını engelleyebiliyor olmanız. Örneğin çocuğunuz bir oyun oynuyor ya da video izliyorken siz ekran pimini aktif ederek çocuğunuzun bu oyun ya da video üzerinden farklı bir yere geçmesini ya da oyun içerisinde harcama yapmasını önleyebiliyorsunuz. Gerekli durumlarda çok ihtiyaç duyulan ve açıkcası hayat kurtaran bu özellikten daha önce haberdar olmadıysanız mutlaka denemelisiniz.

Ekran pimi özelliği için sırasıyla Ayarlar > Güvenlik menülerine giriş yaparak orada ekran pimi özelliğini bulup aktif edebilirsiniz. Uygulamalar üzerinde kare şeklinde genel bakış tuşuna basarak ekranı pinleyebilirsiniz. Ayrıca pinlenen ekranı açmak için belirleyeceğiniz bir parola korumasını da kullanarak güvenliği daha da arttırmak mümkün.

13. Gizli Android Oyununu Keşfedin

Gizli olmasına rağmen pek çok kullanıcının daha önce yapılan haberler nedeniyle bilgi sahibi olduğu fakat pek sık oynanmayan Android oyununu henüz keşfetmediyseniz şimdi tam zamanı. Android Lollipop ve Marshmallow'da bulunan gizli Android oyunu, geçtiğimiz yıl uygulama marketlerde bir anda yükselişe geçen ve kısa süre sonra kaldırılan Flappy Bird oyununun neredeyse tamamen aynısı. Oyun sadece tema olarak farklı fakat geri kalan her şey Flappy Bird oyunu ile aynı.

Eğer bu gizli oyuna bir göz atmak istiyorsanız ayarlardan "Telefon Hakkında" menüsüne giderek Android sürümü üzerine dokunmaya başlayın. Kullandığınız Android sürümüne göre karşınıza bir Lollipop ya da Marshmallow çıkacaktır. Bu ikon geldiğinde ekranın ortasına basmaya devam ederek oyuna giriş yapabilirsiniz. İyi eğlenceler!

Sizlerin de keşfettiği gizli ya da farkedilmeyen ipuçları varsa ve gerçekten çok işe yaradığını düşünüyorsanzız alttaki yorum bölümünden bizlerle paylaşabilirsiniz!

YORUMLAR