Android'de Skype Nasıl Kullanılır?

Android telefon ve tablet kullanıcılarının Skype uygulamasını nasıl kullanabileceklerini detaylı olarak açıkladığımız yazımıza göz atarak Skype'ı çok daha rahat ve hızlı kullanabilirsiniz.

Android'de Skype Nasıl Kullanılır?

Windows, Android, iOS, Mac ve Windows Store gibi en popüler platformların en popüler videolu görüşme ve mesajlaşma uygulaması Skype'ı bir çok kişinin masaüstünde rahatlıkla kullanmasına rağmen, mobil cihazlar üzerinde zorlandığını farkettikten sonra, ziyaretçilerimiz için "Android'de Skype Nasıl Kullanılır?" başlıklı bir rehber hazırlamak istedim.

Yazı içerisinde Skype uygulamasını Android cihazına yüklemekten başlayarak, kişi ekleme, mesaj gönderme, grup mesajlaşma, görüntülü arama yapma, telefon numarası arama, profil düzenleme ve ayarlar için gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. Özellikle Android cihazlarına Skype'ı yeni yükleyecek yada yüklemiş olan kullanıcılar açısından yararlı olan yazımız sayesinde, Skype'ı daha hızlı ve pratik bir şekilde kullanabiliyor olacaksınız.

Microsoft'un popüler iletişim programı MSN'i kapatarak tüm hesapları Skype'a aktarmasından sonra popüleritesi çok fazla artan Skype'ın en güzel özelliklerinden bir tanesi, akıllı telefonlarınız dışına akıllı tabletleriniz üzerinden telefon görüşmeleri yapabiliyor olmanız.

Lafı çok da uzatmadan hemen Skype Android uygulamasını indirme işlemi ile rehberimize başlayalım.

Android için Skype Uygulaması İndirme

Skype uygulamasını Android telefon ve tabletlerinize için aşağıdaki bağlantıya tıklayarak gelecek olan sayfada ''Skype İndir'' tuşuna tıklamanız yetiyor. İndirme aşaması tamamlandıktan sonra kurulumun da tamamlanmasını bekleyerek bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Skype Oturum Açma

Skype uygulamasını Android telefon ve tabletlerinize indirerek kurulum işlemi tamamlandıktan sonra hemen giriş yapabiliyorsunuz.

Yukarıda görmüş olduğunuz ekran Skype Android uygulamasının giriş ekranı. Burada giriş yapabilmek için "Skype Adı" yada "Microsoft Hesabı" seçeneklerinden bir tanesini tercih ederek hemen giriş işlemini yapabilirsiniz. Eğer bir Skype yada Microsoft hesabınız yoksa, ekranın altında yer alan "Hesap Oluştur" bölümünden kendiniz için kolayca yeni bir hesap edinebiliyorsunuz.

Skype Android Uygulaması Arayüzü ve Kullanımı

Yukarıdaki görselde Skype'ın Android uygulamasının arayüzünü görüyorsunuz. Eğer yeni bir kullanıcı değilseniz, varolan bir Skype hesabınıza giriş yaptıysanız karşılaşacağınız ekran kişilerin farklı olması dışında benim ekranım ile aynı olacak. Eğer ilk defa kullanıyorsanız da, uygulamaya giriş yapmadan önce karşınıza çıkan ekrandan arkadaşlarınızı ekleme özelliğini kullanarak Skype kullanan arkadaşlarınızı bulabiliyor ve hepsine ekleme istediği gönderebiliyorsunuz.

Arayüzü son tasarım güncellemesinden sonra oldukça güzel hale getirilen Skype'ın kullanımı aslında son derece basit. Ekranda yeşil renk ile altına çizdiğim yada kare içine aldığın menüleri kullanarak tüm Skype işlemlerini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Uygulamanın ana sayfası üzerinde yer alan sırasıyla Yeni, Favoriler ve Kişiler sekmeleri, Skype üzerinde iletişime geçmek istediğiniz kişileri seçebilmek için kullanacağınız liste. Bir nevi online olanları rahatlıkla görmenizi sağlayan kişi listesi gibi. İlk sekme olan "Yeni'' bölümünde güncel olarak en son iletişime geçtiğiniz kişiler ile yaptığınız mesajlaşmalar yada görüşmeler bulunuyor. İkinci favoriler sekmesi ise tamamen sizin düzenleyeceğiniz standart olarak boş gelen kişi listesi. Buraya Skype üzerinden en çok iletişime geçtiğiniz kişileri ekleyerek sürekli kişi listesinde arama yapmak zorunda kalmaz ve bu kişileri kolayca arayabilir yada mesaj yazabilirsiniz.

Üstteki sekmeler dışında kare içine aldığım tuşlar için zaten yazının geri kalanında detaylı açıklamalar yapacağım fakat ne işe yaradıklarını söylemekte fayda var. En sağ üstteki kutucuk profil bilgilerinizi görüntülemenizi, en sol alttaki noktalı ikon Skype üzerinden telefon numarası girerek konuşmalar yapmanızı, alt ortadaki tuş ikondan da anlayacağınız üzere bir kişi yada grup olarak mesajlaşma yapabilmenizi ve en sağ alttaki 3 noktalı ikon ise kişi ekleme, numara ekleme, ayarlar, yazılanları okundu olarak işaretleme ve oturup kapatma işlemlerini yapabilmenizi sağlıyor.

Skype Üzerinde Özel ve Grup Mesajlaşma Başlatma

Skype'ın Android uygulaması üzerinde özel olarak bir kişiyle yada grup halinde mesajlaşabilmenin 2 farklı yolu bulunuyor. Bunlardan birincisi, arayüz üzerindeki kişi listenizden yada favorilerinizden bir kişiyi seçerek direkt olarak o kişiye özel mesaj gönderme. Bir kişi ile konuşurken ekranın sol altındaki artı tuşuna basarak bu mesajlaşmaya farklı kişiler de davet edebilirsiniz. Davet ettiğiniz kişiler daha önce yazılanları görmez. Bu yüzden farklı bir grup kurmanıza gerek yok.

İkinci yöntem ise ana ekranın alt orta kısmındaki mesaj ikonuna dokunarak açacağınız pencereden kişileri seçerek mesaj gönderme. Burada ister bir kişi isterseniz de çok sayıda kişi seçerek yeni bir mesajlaşma grubu oluşturabiliyorsunuz. Daha sonra ekranın altındaki buraya bir mesaj yazın kısmına istediklerinizi yazabilirsiniz. Yukarıdaki görselde iş arkadaşlarım Emircan ve Yiğit ile birlikte başlattığım konuşmayı görüyorsunuz. Kendilerine selam yazmama rağmen hiç bir yanıt alamadım. Bir mesajlaşma grubu oluşturduktan sonra bu gruba daha sonra birilerini daha davet etmek isterseniz, yine ekranın sol altındaki artı işaretine dokunarak dilediğiniz zaman yeni kişileri mesajlaşmaya ekleme imkanınız var. Sağ alttaki gülücük ikonuna tıklayarak mesajlarınıza farklı duygu ve düşünceleri ifade eden smileyler ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca bu ekranın sol üstünden geri yön tuşuna basarak da bir önceki ana ekran dönmek mümkün.

Mesajlaşma ekranının sağ altında bulunan menü yani 3 nokta simgesine dokunduğunuzda ise bu mesajlaşma grubu ile ilgili yapabileceğiniz favorilere ekleme, grubun adını değiştirme yada gruba bir ad koyma, gruptaki kişileri görebilme, mesajlaşma grubundan ayrılma ve bu mesajla grubundan gelecek olan bildirinlerin kapanması gibi seçeneklere ulaşıyorsunuz. Skype üzerinde en çok sohbet ettiğiniz arkadaşlarınız ile ortak mesajlaşma grupları kurarak, favorilere eklemeniz halinde her gün farklı grup oluştrumanıza gerek kalmıyor. En sevdiğim özelliklerden bir tanesi olan grup mesajlaşma sayesinde eski arkadaşlarınız, samimi arkadaşlarınız, iş arkadaşlarınız yada aile bireyleriniz ile gruplar oluşturup sürekli iletişimde olabiliyorsunuz.

Skype Görüntülü Arama ve Sesli Çağrı Yapma

Skype hem Android hem de diğer versiyonlarında size arama yapabilmek için iki farklı seçenek sunuyor. Bu seçeneklerden bir tanesi direk telefon numarası arama olarak ara ekran üzerindeki en sol alttaki tuş ile ulaşılabiliyor. Diğer seçenek ise Skype to Skype denilen yani Skype listenizdeki kişileri internet bağlantısı ile Skype üzerinden arama. Bu arama isterseniz sadece sesli, isterseniz de hem sesli hem de görüntülü olabiliyor. Ayrıca Skype'ın masaüstü PC versiyonunda toplu olarak görüntülü konuşma desteği de var fakat Android versiyonda henüz bu destek bulunmuyor.

Yukarıdaki görselde 2 farklı ekran görüntüsü bulunuyor. Skype üzerinde bir kişi sesli yada görüntülü arayabilmek için ilk olarak kişi listenizden yada favorilerinizden bulup üzerine dokunmanız gerekiyor. Daha sonra karşınıza gelen (üstte soldaki ekran görüntüsü) ekranın alt kısmındaki tuşları kullanarak istediğiniz tür arama yapabiliyorsunuz. Arama yapma dışında kişi sayfası üzerinden mesajda gönderebiliyorsunuz.

Ekranın en sol altındaki kamera ikonuna dokunduğunuz görüntülü arama otomatik olarak başlayacak ve karşıdaki aradığınız kişinin yanıtlaması durumunda görüntülü konuşmanız başlayacaktır. Ekranın altı ortasında yer alan çağrı tuşu ise telefon yada Skype araması yapabilmek için. Bu tuş üzerine geldiğinizde görselimizin solundaki ekranda gördüğünüz üzere size 2 seçenek sunuluyor. Skype çağrısı yada Cep seçeneklerinden bir tanesini seçerek istediğiniz kişiyi arayabiliyorsunuz.

Skype üzerinden Skype listenizde ekli olan kişileri aramaların tümü ücretsiz ve sınırsız. Fakat cep numarası yoluyla yapacağınız aramalar için Skype hesabınızda bakiye yüklü olması gerekiyor. Eğer bakiyeniz yok ise herhangi bir telefon numarası çevirip arama yapamıyorsunuz.

Kişi ekranının en sağ altındaki 3 nokta ikonundan ise kişi düzenleme, kişi profili görüntüleme, kişiyi engelleme, kişiyi listeden kaldırma ve kişiyi favorilere ekleme işlemleri yapılıyor.

Sizlerle yukarıda paylaştığım görselde ağda bulunan ekran ise sesli arama ekranı. Editörlerimizden Yiğit'i ararken aldığım ekran görüntüsü arama anındaki ekranı gösteriyor. Arama başladığında da bu ekran görünmeye devam ediyor ve arama ile ilgili ayarları ekran üzerinden yapabiliyorsunuz. Örneğin görüşmeye başka kişi ekleme, görüşmeyi sesliden görüntülüye çevirme yada mikrofonu kapatma gibi işlemleri ekranın ortasındaki tuşlar ile kolayca yapabiliyorsunuz.

Skype Profil Görüntüleme ve Düzenleme

Skype profilinizi düzenlemek ve profil bilgilerinizi görüntülemek için yapmanız gereken tek şey ana ekran üzerinde sağ üstte bulunan fotoğrafınıza tıklamanız.

Ana sayfadaki profil fotonuza dokunduktan sonra karşınıza gelecek olan ekran yukarıdaki gibi. Profilinizin ana hatları ile gösterildiği sayfa üzerinden daha detaylı profil bilgilerinizig görüntülemek ve düzenlemek istiyorsanız, ekrandaki profili göster yazılı menüye girmeniz gerekiyor.

Yukarıdaki görselde gördüğünüz ekran üzerindeki Skype profil fotoğrafınızın üzerine dokunarak yeni bir profil fotoğrafı belirleyebiliyor yada hemen yanındaki Skype iletisini değiştirebiliyorsunuz. Profil bilgilerinizi güncelleme, değiştirme yada düzenleme işlemleri Skype'ın Android versiyonunda oldukça kolay.

Skype Android Uygulaması Ayarları

Masaüstü versiyonda bulunan yüzlerce ayar ve kişiselleştirme seçenekleri malesef Skype'ın Android uygulamasında bulunmuyor. Yine de en gerekli ve önemli ayarları istediğiniz şekilde değiştirerek kullanım zevkinize göre Skype'ı değiştirebiliyorsunuz.

Ana ekran üzerinde en sağ altta bulunan 3 noktalı menü ikonuna dokunduğunuzda açılan pencereden Ayarlar'ı seçerek gireceğiniz bölümde;

  • Otomatik oturum açma
  • Bildirimler
  • Otomatik arkadaş ekleme
  • Telefon defterine kopyalama
  • Mesaj gönderebilecek  kişileri seçme
  • Sizi arayabilecek kişileri seçme
  • Reklam izinleri
  • Skype üzerinde bulunabilmeniz için hangi bilgilerin kullanılması gerektiğini belirleme
  • Sesli ve görüntülü çağrı ayarları
  • Görüntü kalitesi
  • Teknik bilgi
  • Skype WiFi

gibi detaylı ve geniş seçenekler bulunuyor. Standart olarak belirli ayarlar ile gelen Skype Android uygulamasının ayarlarını değiştirerek kendi sevdiğiniz şekilde kullanabiliyor olmanız oldukça güzel. Zira her kişinin Skype'ı kullanım amacı ve kullanım şekli birebir aynı olmuyor. Bu nedenle ihtiyaçlar farklı olabiliyor.

Eğer rahatsız edilmek istemiyorsanız bildirim ayarlarınız kapamanızı öneriyorum. Aksi halde tüm Skype mesaj ve aramaları için sesli bildirim alıyorsunuz ve üstelik akıllı telefon yada tabletinizin şarjı da çok daha hızlı tükeniyor.

Genel hatları ile Android cihazlarınızda Skype uygulamasını rahat bir şekilde kullanmak, sesli ve görüntülü aramalar ile mesaj gönderimlerinde bulunmak için bilmeniz gereken her şey yazımızda yer alıyor. Skype ile ilgili çözemediğiniz yada merak ettiğiniz noktaları aşağıdaki yorum bölümünden bize sorabilir yada yine aşağıdaki Twitter adresinden bana sora iletebilirsiniz.

WhatsApp Masaüstü Uygulaması Nasıl Kullanılır?

YORUMLAR