Askerlik İşlemleri e-Devlet Kapısında Artık Çok Kolay!

Prosedürün bir hayli fazla olduğu askerlik işlemi ilgili zaman kazandıran e-devlet işlemlerini yazımızda derledik.

Askerlik İşlemleri e-Devlet Kapısında Artık Çok Kolay!

Askerlik, 20 yaşına gelmiş her erkek vatandaşın yapması gereken zorunlu bir hizmet. Yasal prosedürün bir hayli fazla olduğu askerlik hizmeti ile ilgili e-devlet kapısı yeniliklerini sizler için derledik.

Askerlik Kimler İçin Zorunlu, Erteleme/Reddetme İmkanı Var Mı?

Yirmi yaşına gelmiş her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı (erkek) askerlik hizmetini yerine getirmek zorundadır. Vicdani ret yani askerlik hizmetinin yapılmak istenmemesi durumu ilgili mevzuatımızca mümkün olmayıp, her vatandaş askerlik hizmetini yerine getirmek zorundadır. Fakat askerlik yapmaya mani bir sağlık sorunu olup, bunu belgeleyenler askerlik hizmetinden muaf tutulabilmektedir.
Öte yandan ön lisans/lisans eğitimi gören öğrenciler en fazla 29 yaşa kadar askerlik hizmetlerini tecil (erteleme) edebilirler. Prosedürün bir hayli fazla olduğu askerlik işlemi ile ilgili e-devlet kapısında bulunan hizmetleri şöyle sıraladık.

1. Askerlik Durum Bilgisi

Askerliği yaptıysanız nerede, ne zaman yaptığınızı; tecil (erteleme) ettirseniz tecil tarihini gösteren belgedir. Pek çok resmi ve özel işlem için istenen standart belgeler arasında yer alır.

2. Yoklama Başvurusu

Bu hizmet şuan için sadece pilot bölge olan Manisa için mevcut.

3. Celp Dönem Tarihi Sorgulama

4. Er Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve ASAL Sevk Başvurusu

5. AdresBilgileri Teyidi ve Güncellenmesi

ASAL sistemine kayıtlı iletişim ve adres bilgilerinin onaylanıp/güncellenmesi imkan veren servistir.

6. Belge Doğrulama

Barkodlu belge imkanı sayesinde e-devlet kapısından alınan belgeler "ıslak imzalı" resmi belgelerle eş durumdadır. Artık vatandaşların evraklarına kaşe ve onay almak için devlet dairelerinde sıra bekleme çilesi bu teknolojiyle son bulmuştur. Resmi veya özel kuruluşlar e-devlet kapısından alınan belge üzerindeki karekodu bu alan üzerine yazıp sorgulatarak evrakın geçerliliğini kolayca tetkik edebilmektedir.

YORUMLAR