Dizüstü Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Laptop alırken nelere dikkat edilmeli? Hangi bilgisayar özellikleri önemlidir? Bu yazımızda sizler için bu soruları cevaplandıracağız.

dizustu-bilgisayar0

Laptoplar günümüzde pek çok kişi tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Hem taşınabilir bir cihaz olmalarından hem de tek bir ürün içerisinde her şeyi bulundurmasından dolayı birçok kullanıcının bilgisayar seçiminde ilk tercihi laptop oluyor. Laptop satın almak isteyen kişiler de dizüstü bilgisayar satın alırken nelere dikkat edilmeli merak ediyor. Biz de bu yazımızda sizlere laptop satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedeceğiz. Kendi kişisel ihtiyaçlarınız doğrultusunda size en uygun olan bilgisayarı seçmek için aşağıda dikkat etmeniz gereken özellikleri sıraladık.

Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

  • Ekran Boyutu ve Kalitesi
  • Toplam Ağırlık ve Ölçüleri
  • Isınma Sorununun Olup Olmaması
  • SSD
  • RAM
  • İşlemci
  • Sağlamlık
  • Kişisel Beklentileriniz

Ekran Boyutu ve Kalitesi

dizustu-bilgisayar1

Laptop satın almadan önce dikkat etmeniz gereken en önemli bileşenlerden bir tanesi dizüstü bilgisayarın boyutu ve çözünürlüğüdür. Öyle ki, bu özellik bilgisayarınızın ileride değiştiremeyeceğiniz, geliştiremeyeceğiniz özelliklerinden bir tanesi. Dolayısıyla iyi bir seçim yapmak çok önemli. 1080p ekranlar artık standart olmuşken 2K ya da 4K ya sahip bir cihaza sahip olmak isteyebilirsiniz. Ekran boyutunun da bu noktada önemi çok büyük. Geniş ekrandan keyif alıyorsanız ve büyük bir ekran üzerinden oyun oynamak, dizi ve film izlemek size keyif veriyorsa büyük ekrana sahip olan laptoplara yönelebilirsiniz. Eğer günlük kullanımda işlerinizi hızlı bir şekilde görecek bir aygıta ihtiyacınız varsa ekran boyutu sizin için pek de önemli değil. 

Toplam Ağırlık ve Ölçüleri

dizustu-bilgisayar2

Önceki madde ile çok ilintili olan bir başka özellik ise laptopun toplam ağırlığının ve ölçülerinin size uygun olup olmaması çok önemli. Ekran boyutu büyüdükçe haliyle ürünün toplam boyutu ve ağırlığı da artacaktır. Laptopu çok fazla taşımayacaksanız ve genellikle kucağınızda değil de genellikle evinizdeki bir masanın üzerinde kullanacaksanız ağır bir dizüstü bilgisayar sizin için sorun olmayacaktır. Bilgisayarınızı sürekli yanınızda gezdiren biriyseniz hafif ve ince bir laptop arzuluyor olabilirsiniz. Kendi kişisel kullanımınızı değerlendirin ve kendinize en uygun ölçülerde ve ağırlıkta ürünü seçin.

Isınma Sorununun Olup Olmaması

dizustu-bilgisayar3

Her laptop kullanıcısının başına sık sık gelebilecek sorunlardan bir tanesi de ısınma sorunudur. Özellikle sıcak bir bölgede yaşıyorsanız elinizin altında kavrulan bir cihaz istemezsiniz. Bir dizüstü bilgisayarın ısınma sorununun olup olmadığını anlamanız ilk başta mümkün değildir. Bu nedenle en iyi seçeneğiniz ürünün yorumlarına ve incelemelerine bakmak olacaktır. Ürünü belli bir süre boyunca kullanan kişiler eğer ısınma ile alakalı bir sorun yaşadıysa mutlaka bu sıkıntıyı incelemelerinde belirteceklerdir. Isınma sorunu hem sizi çok rahatsız edebilir hem de cihazın genel sağlığı için hiç iyi bir durum değildir. Bu nedenle satın alacağınız ürüne sahip olmadan önce mutlaka incelemelerine göz gezdirin ve ısınma sorunu olup olmadığını kavrayın. 

SSD

dizustu-bilgisayar4

SSD (Solid State Drive) bir depolama birimidir. HDD’den (Hard Disk Drive) çok daha hızlı olan SSD’ler sizlere çok büyük bir kullanım kolaylığı sağlayacaktır. En iyi bilgisayar hızlandırma yöntemlerinden biri olan SSD, hızlı bir kullanım için olmazsa olmazdır. Günümüzde SSD’ye sahip olmayan bir cihaz kullanmak oldukça yavaş hissettirecektir. Bilgisayar satın alırken mutlaka SSD bulunduran bir laptop satın alın. Pek çok dizüstü bilgisayara sonradan parça eklemek mümkün olmuyor. Bu nedenle SSD’li bir makina tercih etmeniz son derece önemli.

RAM

dizustu-bilgisayar5

RAM’iniz ve RAM yuvalarınızın miktarı oldukça önemlidir. Bilgisayarınızın hızına ve gücüne önemli bir miktarda katkı sağlayan RAM’ler dizüstü bilgisayar satın alırken oldukça dikkat etmeniz gereken bir diğer bileşendir. Ne kadar RAM'e ihtiyacınız var bilmiyorsanız 16 GB ve üzerinde RAM bulunduran cihazları seçmek, uzun süreli bir deneyim için son derece akıllıca olacaktır. Eğer ki cihazınızın içinde RAM için fazladan bir slot bulunuyorsa bu da büyük bir avantaj. Böylece ileride cihazınızı yükseltmek isterseniz bu boş yuvalara yeni RAM’ler takabilirsiniz. 

İşlemci

dizustu-bilgisayar6

Laptopunuzun genel gücünü ve kalitesini belirleyen en önemli parçalardan biri işlemcinizdir. Günlük kullanım için bir cihaz seçecekseniz güncel olanlardan birini seçmeniz akıllıca olacaktır. Oyun oynamak ya da performans gerektiren diğer işlemleriniz için daha da güçlü bir işlemciye ihtiyaç duyabilirsiniz. Bu nedenle olası kullanım senaryolarınıza göre uygun bir işlemciye sahip bir cihazı satın alabilirsiniz.

Sağlamlık

dizustu-bilgisayar7

Söz konusu dizüstü bilgisayarlar olduğu zaman sağlamlık, düşündüğünüzden çok daha önemli bir parametre. Sık sık yanınızda taşıyorsanız ve oradan oraya sürekli bilgisayarınızı yanınızda gezdiriyorsanız bir yerlere vurmanız çok olası. Hatta düşürmeler ve diğer bir takım istenmeyen kazalar yaşamanız da çok mümkün. Bu nedenle sağlam bir materyalden yapılmış laptop, uzun süreli kullanım için büyük bir avantaj. Binlerce lira harcadığınız laptopunuzun en ufak bir çarpmada parçalanması ve tamire ihtiyaç duymasını istemezsiniz değil mi? Bu nedenle satın alacağınız laptopun kasasının sağlam olduğunu, ekranı kasaya bağlayan menteşelerin dayanıklılığını muhakkak kontrol edin.

Kişisel Beklentileriniz

dizustu-bilgisayar8

Yukarıdaki pek çok maddeyi okuduktan sonra fark etmiş olabileceğiniz üzere dizüstü bilgisayar alırken nelere dikkat edileceği büyük oranda sizin kişisel beklentilerinizle alakalı. 

Oyun oynayacaksanız ve bu amaç uğruna bir laptop alacaksanız dikkat etmeniz gereken şeyler daha çok cihazın içindekilerle alakalı. Oyun performansınıza direkt etki edecek ekran kartı, işlemci ve RAM gibi bileşenler sizin için çok önemlidir. Bu nedenle cihazın nasıl gözüktüğü, ağırlığı ve boyutları sizin için pek de önemli olmayacaktır.

Satış alanında çalışan nüfuzlu biriyseniz ve müşterilerinize sunumlar yapıyorsanız, koşuşturmalı aktif bir iş hayatınız varsa ince ve çık bir laptop size daha uygundur. Böylece hem dizüstü bilgisayarınızı taşırken daha az efor harcarsınız hem de iyi görünen cihazınız ile müşterilerinize olumlu bir intiba bırakmanız çok daha mümkün olacaktır. 

Dizi, film izlemek, sosyal medyada gezinmek ve müzik dinlemek için basit bir dizüstü bilgisayar sizin için yeterli olacaktır. Dolayısıyla SSD’ye sahip ortalama özelliklere sahip bir cihaz işinizi görecektir.

Bonus: Bağlantı Noktaları, Erişilebilirlik ve Çeşitli Fonksiyonlar

Dizüstü bilgisayarlar oldukça fazla özelliği bir arada sunabilen aygıtlardır. Dolayısıyla pek çok detay özelliği bulunmaktadır. Parmak izi okuyucuya sahip touchpadinin bulunup bulunmaması ya da USB bağlantı noktalarının sayısı, HDMI girişinin olup olmaması gibi faktörler son derece önemlidir. Güvenliğe önem veriyorsanız ve her seferinde şifre girmekle uğraşmak istemiyorsanız parmak izi okuyucu özelliğine sahip bir laptop almak sizin için çok önemlidir. Harici klavye, fare, flash bellek, kulaklık vs gibi cihazları da laptopa bağlayacaksanız USB giriş sayısının yeterli olması gerekir. Ya da dizüstü bilgisayarı televizyona, monitöre bağlayacaksanız HDMI çıkışının olup olmaması önemli bir kıstastır. 

Yeni Bir Dizüstü Bilgisayar Aldığınızda Yapmanız Gerekenler
YAZILIM

Yeni Bir Dizüstü Bilgisayar Aldığınızda Yapmanız Gerekenler

Tabletten daha ağır, masa üstünden daha güçsüz. Doğru cevabı verenlere kocaman bir alkış, cevap laptop! Böyle olumsuz bir yorumla girdiğime bakmayın, her ne kadar laptopların miadını doldurduğunu savunanlar olsa da uzun süre daha hayatlarımızın bir parçası olacak bu teknolojik ürünler için bir kaç öneride bulunmaya geldim.

Laptop alırken nelere dikkat edilmeli sorusuna cevap niteliğinde olan yazımız bu kadardı. Umuyoruz ki sizler için faydalı olmuştur. Bunun gibi içeriklere, güncel oyun ve teknoloji haberlerine anında erişmek için Tamindir’i takipte kalmayı unutmayın. 


 

YORUMLAR