E-Posta Gizliliğinizi Korumak İçin 6 İpucu

Hepimizin bildiği gibi sosyal medya sitelerinde gizlilik ayarlarımız aktif olsa bile kendimize ait hassas bilgilerimizi paylaşmak bizim açımızdan sorun yaratabilir. Arkadaşımıza göndereceğimiz plaj kenarındaki mayolu bir fotoğraf veya paylaşacağımız siyas

E-Posta Gizliliğinizi Korumak İçin 6 İpucu

Hepimizin bildiği gibi sosyal medya sitelerinde gizlilik ayarlarımız aktif olsa bile kendimize ait hassas bilgilerimizi paylaşmak bizim açımızdan sorun yaratabilir. Arkadaşımıza göndereceğimiz plaj kenarındaki mayolu bir fotoğraf veya paylaşacağımız siyasi bir yazı, yanlış kişilerin ellerine geçerse internet aleminde sansasyon yaratabilecek sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle elimizden geldiğin bu konuda dikkatli olmakta fayda vardır. Her ne kadar iletişim için e-posta ile mesajlaşma yolu çok daha güvenli gibi görünse de eğer hesabınızın kontrolü başka birinin eline geçerse yine sevimsiz sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Ayrıca e-posta mesajları sunucudan sunucuya aktarılırken korumasız kalabilir, bu nedenle de özel bilgileriniz yine tehlike altında olabilir. İşte sizlere e-posta hesaplarını korumanız ve güven altında tutmanız için altı ipucu.

1 - Güçlü Bir Parola Kullanın:

E-posta adresinizi arkadaşlarınızla veya başka insanlarla paylaşmak çok büyük bir sıkıntı teşkil etmez ama bilmelisiniz ki bu durumda e-posta hesabınızla bir başkası arasındaki tek engel kullanmakta olduğunuz hesap parolanızdır. Eğer kolay tahmin edilecek, zayıf bir parola kullanıyorsanız e-posta hesabınız her an bir başkasının eline geçebilir. Bu nedenle eğer Hotmail, Gmail veya Yahoo gibi web tabanlı bir e-posta servisini kullanıyorsanız hesabınızı güçlü bir parola ile korumalı ve belirli aralıklarla şifrenizi güncellemelisiniz. Güçlü bir şifreden kasıt nedir diye soran arkadaşlarımız için şöyle bir açıklama yapmayı uygun görüyorum. E-posta hesaplarınız için kullandığınız şifrelerde mümkünse küçük harf, büyük harf, rakam ve karakterleri mutlaka kullanmaya çalışın. Böylece hesabınız emin olun ki zayıf bir şifreye nazaran daha güvende olacak.

2 - Herkesin Kullandığı Bilgisayarları Kullanmamaya Özen Gösterin:

Eğer internet kafe veya kütüphane gibi diğer insanların da kullanmakta olduğu bir yerdeki bilgisayarlar üzerinden e-posta hesabınızı kontrol ediyorsanız, ayrılmadan önce mutlaka hesabınızdan çıkış yaptığınıza emin olunuz. Peki sadece bu yeterli olur mu? Açıkçası tek başına böyle bir önlem yeterli olmaz çünkü kullandığınız internet tarayıcısı sizinle ilgili bilgileri kayıt altına almış olabilir. Bu da demek oluyor ki sizden sonra aynı bilgisayarın başına oturan herhangi biri sizin bilgilerinize ulaşma şansına sahip. Bu neden arkanızda hiç iz bırakmamak için tarayıcı kayıtlarını da silmeyi ihmal etmeyin.

3 - E-Posta Adresinizi Koruyun:

İnternet üzerinde gezerken girdiğiniz bir sitede hoşunuza giden bir yazı gördüğünüzde altına yorum atmak isteyebilirsiniz. Yorumunuzu yazarken sizden ad-soyad bilgileriniz, e-posta adresiniz ve varsa internet sitenizin adresi gibi bilgiler istenir. Daha önceki yorumlara bakarak diğer kullanıcıların attığı yorumlarda e-posta adreslerinin yayınlanıp yayınlanmadığını kontrol ederek, eğer yayınlanıyorsa e-posta adresinizi girmekten kaçınmalısınız. Sevdikleriniz ve arkadaşlarınızla e-posta adresinizi paylaşmakta herhangi bir sıkıntı yoktur ama tüm dünyanın e-posta adresinizi bilmesine gerek yok. Çünkü yaşadığımız çağda yoğun olarak hala spam yapan siteler, dolandırıcıkla uğraşan insanlar yaygın durumda ve sürekli yeni kurbanlar arıyorlar. Sizlerin de bunu göz ardı etmemeniz lazım.

4 - Bilgisayarınızı Kilitleyin:

Eğer evinizde veya iş yerinizde bilgisayarınızın başından ayrılmanız gerekiyorsa mutlaka bilgisayarınızı kilitlediğinize ve e-posta hesabınızdan çıkış yaptığınıza emin olun. Yoksa sinsi biri siz yokken bilgisayarınızın başına geçerek size ait özel yazışmaları okuyabilir. Hatta e-posta şifrenizi bile değiştirebilir. Windows açılışınızda şifre koruması var ise, Windows'u direk olarak Windows tuşuna basılı tutarken "L" tuşuna basarak anında kilitleyebilirsiniz.

5 - İyi Düşünün:

"Hesabınızda kaynaklanan bir güvenlik ihlali nedeniyle, e-posta sağlayıcınız tarafından size yeni bir şifre sıfırlama mesajı gönderildi." gibi ve benzeri e-postalara sakın tıklamayın. Çünkü muhtemelen birisi sizin hesabınızı ele geçirmek için size bu bağlantıyı gönderdi. Herhangi bir şüpheniz varsa e-posta sağlayıcınızın sitesine girerek, hesabınızı bir iki kez kontrol edin.

6 - Şifreleme Kullanın:

Bazen sadece e-posta yoluyla size ait hassas bilgileri yollamak zorunda kalabilirsiniz.. Böyle durumlarda gerekiyorsa göndermeniz gerekenleri bir word dosyası olarak yazarak, sonrasında bir sıkıştırma programı yardımıyla şifreleyerek gönderebilir ve e-postanızı alacak olan alıcıya şifreyi telefon yoluyla bildirerek verilerinizin güvenliğini sağlayabilirsiniz.

Eğer bu ipuçlarını uygulamak size zor geliyor ve sorun yaratıyorsa. Emin olun ki bir sabah kalktığınızda e-posta hesabınıza gelen "erkeklik büyütücü" ile ilgili yüzlerce e-posta sizin için çok ama çok daha büyük bir sorun yaratabilir. Biraz çaba harcayarak daha büyük problemlerin önüne geçmek sizin elinizde.

YORUMLAR