En Popüler Ücretsiz Android Antivirüs Uygulamaları

1949 yılına dayanan geçmişine rağmen, her şey 1982 yılında lise öğrencisi Rich Skrenta'nın arkadaşlarına şaka yapmak için bir oyunun içine gizli bir dosya saklaması ile başladı. Şakanın amacı disket ile yüklenen oyun 50. kez çalıştırıldığında ekrana bir ş

En Popüler Ücretsiz Android Antivirüs Uygulamaları

1949 yılına dayanan geçmişine rağmen, her şey 1982 yılında lise öğrencisi Rich Skrenta'nın arkadaşlarına şaka yapmak için bir oyunun içine gizli bir dosya saklaması ile başladı. Şakanın amacı disket ile yüklenen oyun 50. kez çalıştırıldığında ekrana bir şiir getirilmesiydi. Bu şiir dünyada 25.yılını dolduran ve ilk virüs olarak tanımlanan Elk Cloner isimli virüsten başkası değildi.

İlk virüs olarak ve sahibinin de hala kötü ünvanı ile anılmasının nedeni, küçük bir kasabada başlayıp tüm dünyaya hızlı bir şekilde yayılan ve tanımlanan ilk virüs olmasıydı. Kapıyı aralayan bu virüsün geçen 25 yıl boyunca açtığı kapıdan binlerce, türlere ayırırsak milyonlarca virüs geçti. Kimisi sadece bilgi verme amaçlı kimisi ise tamamen özel bilgileri çalma amaçlı olan virüsler, trojan, casus yazılım, truva atı, solucanlar, XSS, sentineler ve bunun gibi onlarca değişik tipte yaptıkları işlemlere göre kategorize edildiler.

Masaüstü bilgisayar çağının artık sonlarına geliyoruz. Yenilik mobil cihaz teknolojilerine doğru gidiyor. Virüsler de bu yönde kendilerini geliştiriyorlar. Kişi listemiz, arama ve SMS mesajlarımız, cihazımızın tarayıcısından girdiğimiz bir web adresi, indirdiğimiz uygulamalar ve cihazımıza indirdiğimiz dosyaların hepsi risk altında. Bu nedenle mobil cihazlarımızda da antivirüs kullanma zorunluluğu ortaya çıkıyor.

Antivirüs uygulamaları olarak Android üzerinde çalışanları seçmeyi tercih ettik. Android’i seçme nedenimiz, açık kaynak kodlu olmasının dezavantajını yaşamasıydı. İsteyen herkes uygulama geliştirip özgürce dağıtabilmekte. Kontrol edilemeyen bu uygulamalar ve web siteleri bizleri virüs riskiyle karşı karşıya getirdi. Aşağıda bu riski yok etmeye aday 6 ücretsiz ve 1 adet Trend Micro Türkiye Distribütörü Helyum tarafından sağlanan Trend Micro Mobile Security 2012 Personal Edition ücretli antivirüs uygulamasını karşılaştırdık.

Avast ve Norton hariç tüm uygulamaların daha çok özellik sunan ücretli versiyonları bulunuyor. Tüm uygulamaların antivirüs, gerçek zamanlı koruma, çalınmaya karşı koruma, uzaktan uyarı ve cihazı kitleme özellikleri sunuyorlar.
Avast’ın sunduğu, uygulama ve batarya yöneticisi sayesinde bir adım önde gözüküyor.
Trend Micro Mobile Security
, 100 milyona yaklaşan kullanıcılarını hergün 5 milyon saldırıdan koruduğu düşünürsek, ücretsiz olarak 30 günlük deneme sürümüne sahip olmasını dezavantaj olarak görmememiz gerekiyor. Bilgisayarınızda da Trend Micro kullanıyorsanız mobil cihazınızında ve tabletinizde de tercih edebilirsiniz.
AVG, bilgisayarlar için sunduğu mevcut ücretsiz sürümündeki başarısını Android cihazlarda da gösteriyor. Özellikle işlemci ve ram kullanımını minimize eden yapısı sayesinde kullanıcıların ilk tercihlerinden birisi.
McAfee
, tüm platformlardaki 130 milyon kullanıcısını arkasına almış durumda.
Norton
, yılların eskitemediği bir yazılım. Beta sürecinde olması rağmen ücretli versiyonlarda sunulan özellikleri sunarak aradaki farkı kapatmayı amaçlıyor.
Lookout, uygulamalar içerisinde en eskisi ve 15 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda.
Kaspersky
ise web taraması hariç sunduğu diğer tüm özellikler ile denenmesi gereken bir antivirüs mobil uygulaması.

Tüm uygulamalar aslında, aynı özellikleri sunuyorlar. Aralarındaki farklar kendilerini web koruması, görev yöneticisi ve batarya yönetimi gibi konularda gösteriyor. Yine son karar aslında kullanıcının, bilgisayarında kullanmayı tercih ettiği antivirüsü mobil cihazında da kullanmaya devam ediliyor. Daha kolay karşılaştırma yapabilmeniz için avast! Mobile Security, AVG Antivirüs, Trend Micro Mobile Security 2012 Personel Edition, Kaspersky Mobile Security Lite, McAfee All Access,  Norton Security, Lookout Security - Antivirus uygulamalarının sunduğu özellikleri aşağıdaki tabloda listelemeye çalıştık.

Karşılaştırma Tablosu ücretsiz versiyonlara göre hazırlanmıştır.

Özellikler Avast! Avg Kaspersky McAfee Norton Lookut Trend Micro
Antivirüs Koruma
Gerçek Zamanlı Koruma
Web Koruması * *
Arama/SMS Filtreleme *
Çalınmaya Karşı Koruma
Uzaktan Kitleme *
Konum Bilgisi Gönderme
Uzaktan Hafıza Silme *
Uzaktan Uyarı Gösterme
SIM kart değiştirildi uyarısı *

Kişi Listesi Yedekleme

* *
Güvenlik Duvarı***
Uygulama Yöneticisi **
Batarya Yöneticisi

Ücret

Ücretsiz Ücretsiz Ücretsiz Ücretsiz Ücretsiz Ücretsiz 30 gün
Ücretli Versiyonu
Ücret Pro $0,99 Yıllık $29.95 Yıllık $29.99 Yıllık $29.99 Yıllık $29.95

* Programın ücretli versiyonunda sunulan özellik.
** Uygulama Yöneticisi: Windows yüklü bilgisayarda olan Görev Yöneticisi ile benzer şekilde çalışan uygulamalar, CPU ve Ram kullanımı, açık olan servislerin bilgileri gösterilir. İstendiğinde bu servisler durdurulur ya da kapatılabilir.
*** Sadece Yönetici girişine izin verilen mobil cihazlarda kullanılabilir.

YORUMLAR