Eski Cihazlarda iOS 10'u Hızlandırma

Eski iPhone ve iPad modellerinde iOS 10'u hızlandırmanın yollarını söylüyoruz.

Eski Cihazlarda iOS 10'u Hızlandırma

Geçtiğimiz hafta tüm kullanıcılara açılan yeni iOS sürümü iOS 10, beraberinde birçok sorunu getirdi. İndirme ve yükleme hatası, WiFi sorunu, Facebook uygulamasında bildirim sorunu, pil sorununa ek olarak eski iPhone ve iPad cihazlarda yavaşlama sorunu dahil final sürümde görmek istemediğimiz sorunlar çıktı. Bu yazımızda hızlandırma yollarından bahsedeceğiz.

Apple’ın şimdiye kadar en büyük iOS sürümü olarak karşımıza çıkardığı iOS 10, onlarca beta sürecinden geçmesine rağmen finalde olmaması gereken hataları beraberinde getirdi. Bunlardan en rahatsız edici olanı hiç şüphesiz ki performans ve pil sorunu. Her sene olduğu gibi beta sürümde “Bu sefer iOS’un özlediğimiz akıcılığını Apple yakalamış, tamam olmuş” diyerek sevinç içerisine girdik ancak finale yaklaştıkça ilk betalarda hayran kaldığımız kullanım süresi ve genel hız artışından eser kalmadı. Apple geleneği bozmadı ve iPhone 5 kullanıcılarına dahi sunduğu iOS 10’u aslında iPhone 7 ve iPhone 7 Plus için tasarladığını bizlere gösterdi.

Eğer iPhone 6s/6s Plus sahibi iseniz hız konusunda – temiz kurulum yaptıysanız – sıkıntı çekmiyorsunuz ancak 5s kullanıcısı olarak hazır iOS 9.3.5 imzaları açıkken dönmenizi tavsiye ederim. “Ben iOS 10’dan memnunum, sadece zaman zaman cihazım ısınıyor, çoklu görev ve uygulamalarda geçici de olsa yavaşlık hissediyorum. Bunu çözebilir miyim?” derseniz yazının devamını okumanızı öneririm. Pil sorununuza çözüm olmaz ancak hızı bir nebze de olsa artırmanızı sağlayacaktır aşağıdaki adımlar.

Cihazınızda boş alan açın:

iOS 10 temiz kurulum yaptıysanız sıklıkla kullanmadığınız uygulamalarınızı zaten yüklememişinizdir ancak OTA ile iOS 10’a geçiş yaptıysanız cihazınızda yüklü uygulamaları gözden geçirmenizde fayda var. İster 16GB isterseniz de 64GB ve üstü depolama alanı sunan iPhone/iPad kullanın cihazınızın depolama alanını sonuna kadar doldurmayın. Ayarlar – Genel – Saklama Alanı/iCloud Kullanımı altında Saklama Alanı seçeneği altında Alanı Yönet’i seçerek kullanılan ve boş alana, uygulamalarınızın kapladığı alana bakın. Aralarında kullanmadıklarınız varsa silin. Cihazda en çok yer kaplayan fotoğraf ve videolarınızı da bilgisayarınız veya buluta aktarmanızda fayda var.

Otomatik indirmeleri kapatın:

iOS 10 da diğer iOS sürümleri gibi arka planda işlem yapma yetisine sahip. Uygulama ve oyunların son sürüme arka planda otomatik olarak güncellenmesi güzel bir özellik gibi görünse de cihazın işlemcisine yük biniyor. Bu da beraberinde geçici süreliğine de olsa yavaşlamaya sebebiyet veriyor. iPhone 7, 7 Plus, 6s, 6s Plus’ın işlemcileri oldukça güçlü olduğundan bunu hissetmeniz zor ancak 5s, 5 sahibi iseniz hele ki Facebook gibi 100MB+ güncelleme sunan uygulamalarda internet bağlantısının da yavaş olmasıyla cihaz uzun süreliğine kullanılamaz hale geliyor, ısınıyor. Bu noktada Ayarlar – iTunes Store ve App Store menüsünde Otomatik İndirmeler altında Güncellemeler’i kapatmanızda fayda var.

Arka planda uygulama yenilemeyi kapatın:

Arka planda uygulamaların güncellenmesi kadar içerik yenilemesi de işlemciye güç bindiriyor. Facebook, Twitter gibi akışın sürekli güncellendiği uygulamalarda girdiğiniz anda beklemeden son yazılanları görmek güzel ancak arka planda uygulama yenileme işlemi bataryayı da olumsuz etkilediğinden kapatmanızda fayda var. Ayarlar – Genel – Arka Planda Uygulama Yenile’yi kapalı konuma getirin.

Animasyonları, efektleri devre dışı bırakın:

iOS 10’u yüklediğinizde ilk dikkatinizi çekecek noktalardan geçiş animasyonları, mesajlaşma uygulamasındaki efektler vs. yeni modellerde genel kullanımı etkilemese de 5s, 5 gibi çok eski modellerde hızın azalmasına sebebiyet verebiliyor. Ayarlar – Genel – Erişilebilirlik – Hareketi Azalt’ı açarak ve yine Erişilebilirlik menüsünde Kontrastı Artır altında Saydamlığı Azalt’ı açık konuma getirerek hız farkı olup olmadığına bakabilirsiniz. Burada yaptığınız değişikliğin yeni Mesajlaşma uygulamasındaki baloncuk efekti gibi eğlenceli efektleri ortadan kaldıracağını bilmelisiniz.

Konumunuza erişen uygulamalara göz atın:

Kurulum aşamasında karşılaştığımız Konum Servisleri performanstan ziyade bataryayı etkiliyor ancak konumunuzu tespit etmek için cihazınızın GPS’ini kullanan uygulamaları kapatmanızda fayda var. Ayarlar – Gizlilik – Konum Servisleri menüsünde hangi uygulamaların konumunuza ne zaman eriştiğini görebiliyorsunuz. Google, hava durumu uygulaması gibi bazı uygulamalar için ayar yapamıyorsunuz ancak seçenek sunulan uygulamalar için sadece kullanımda olarak ayarlamakta yarar var.

Cihazınızı yeniden başlatın:

Son yöntem biraz gülünç gelebilir ancak iOS cihazlarda son derece basit olan yeniden başlatma işleminde birçok sorun çözülebiliyor. Cihazınızı günler hatta haftalar boyunca hiç kapatmadıysanız Türk deyimiyle “Aç kapa yap, düzelir” yöntemini denemekten zarar gelmez.

En Yaygın iOS 10 Sorunları ve Çözümleri

iOS 10 Temiz Kurulum Nasıl Yapılır?

iOS 10'dan iOS 9'a Nasıl Geri Dönüş Yapılır?

YORUMLAR