Eski iPhone'ları Hızlandırmak için 8 Yöntem

iPhone'ların eski versiyonlarından birisini kullanıyorsanız yazımızda değindiğimiz yöntemler epey işinize yarayacaktır.

Eski iPhone'ları Hızlandırmak için 8 Yöntem

Her sene yeni bir iPhone modeliyle karşımıza çıkan Apple, ürün gamını genişleterek kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik cihazlar edinebilmesini kolaylaştırıyor.

Yeni çıkan iPhone modelleri son teknoloji ürünü teknik aksam ve donanımlarla üretildikleri için bu cihazlara daha fazla konuda destek sunuluyor. Eski cihazlara yavaş yavaş desteğini kesen Apple ise bu stratejisiyle kullanıcıları yeni modellere yönlendirmeyi amaçlıyor.

Fakat ne yazık ki fiyatlandırma politikaları ve ülkemizdeki elektronik ürünlere uygulanan vergiler, akıllı telefon modellerinin çok yüksek fiyatlara satılmasına sebep oluyor.

Hal böyle olunca pek çok kişi kendine yeni bir akıllı telefon almaktan ziyade ikinci el ve görece olarak eskide kalmış modellere yöneliyor. Peki elindeki eski cihazı kullanmaya devam etmek isteyen veya bütçesi dahilinde görece olarak eski bir iPhone satın alan kullanıcılar cihazlarını nasıl kullanmalı? Performans sorunlarını nasıl gidermeli? Cihazı uzun ömürlü kılmak için neler yapmalı?

Tüm bu sorulara yazımızın devamında yer vereceğimiz 9 maddede cevap vereceğiz. Şimdi iPhone'ları daha uzun ömürlü kılmak ve performans sorunlarını gidermek için uygulayabileceğimiz 9 yönteme göz atalım.

Yüklü olan uygulamaları silin ve yeniden yükleyin

İlk olarak cihazınızda bulunan ve aylardır kullanmadığınız, bir daha da kullanacağınızı düşünmediğiniz uygulamaları temizlemenizi öneriyoruz. Daha sonra ise sık kullandığınız fakat uzun süre önce yüklemiş olduğunu uygulamaları silip tekrar yüklemenizi tavsiye ediyoruz. Bildiğiniz gibi uygulamalar kullanıldıkça bazı bilgileri depoluyorlar ve uzun vadede bu cihazda yavaşlama sorunlarına sebep oluyor.

Bu adım sayesinde söz konusu uygulamaların uzun süredir kendi içlerinde barındırdıkları bilgileri temizleyebilir ve gereksiz yükten kurtulabilirsiniz. Hangi uygulamanın ne kadar hafıza kullandığını iPhone cihazlarınızın Ayarlar bölümünden öğrenebilirsiniz.

(Ayarlar > Genel > Saklama Alanı ve iCloud Kullanımı > Alanı Yönet)

Konum servislerine ihtiyaç duymayan uygulamaların GPS özelliklerini kapatın

Bazı uygulamalar ve oyunlar konum servisleri konusunda gereksiz bir ısrar eğiliminde bulunuyor. Bu uygulamalar ve oyunlar için konum servislerini kapatmanız yerinde bir davranış olacaktır. Çünkü konum servisleri arkaplanda sürekli olarak çalıştıkları için cihazın işlemcisine ek yük bindirip pil ömrünü de kısaltıyorlar.

İhtiyaç duymadığınız uygulamalar için konum servislerini kapatarak hem cihaz hızınızı artırabilir hem de gereksiz yere batarya harcamak durumunda kalmazsınız.

Animasyonları kapatın

Parallax adı verilen ve menülerde cihazın duruş açısına bağlı olarak hareket ederek üç boyutlu arkaplan imajı veren efektler, görsel olarak tatmin edici olsalar da performans olarak cihazın yavaşlamasına sebep oluyor. Cihazın işlemcisine ekstra yük bindiren bu animasyon aynı zamanda bataryayı da olumsuz yönde etkiliyor.

Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Hareketi azalt seçeneğini kapatarak Parallax efektini devre dışı bırakabilirsiniz.

Kaliteli bir kılıf kullanın

Cihazınızın yıpranmasını engellemek için ucuz plastik kılıflar yerine sağlamlığından şüphe duymayacağınız bir kılıf satın almanızı öneriyoruz. Birkaç tane alacağınıza bir tane fakat sağlam bir kılıf kullanın. Bu sayede cihazınız yere düştüğünde alacağı hasarı minimuma indirmiş olursunuz. Uzun vadede de iPhone'unuzun dış yüzeyi minimum düzeyde deforme olur.

Albümlerinizi düzenleyin ve gereksiz fotoğrafları silin

Kim bilir kaç tane gerek duymadığınız fotoğraf albümünüzde boşuna yer işgal ediyor değil mi? Üşengeçliğimiz bu konuda had safhaya çıksa da albümlerimize göz atıp gereksiz fotoğrafları temizleyerek cihazımızda fazladan yer açabiliriz. 

Şayet silmeye kıyamıyorsanız fotoğraflarınızı Dropbox, iCloud gibi bulut depolama servisleri üzerinde arşivleyebilirsiniz. Üstelik bu servisleri kullanmak tamamen ücretsiz.

Arkaplanda uygulama yenile seçeneğini kapatın

Farkında olmadan arkaplanda sürekli olarak yenilenen uygulamalar hem batarya ömrünü hem de performansı olumsuz yönde etkiliyor.

Özelliği komple kapatabileceğiniz gibi Ayarlar > Genel > Arkaplanda Uygulama Yenile bölümü altında yer alan uygulamalardan istediğinizi kapatabilirsiniz. Elbette sık kullandığınız özellikler için (ail uygulamaları ve sosyal medya araçları gibi) bu özelliği kapatmamalısınız. Aksi halde yeni bildirimleri alamayacaksınız.

Eski mesajlarınızı silin

Her ne kadar metin ağırlıklı bilgiler depolayan bir uygulama olsa da uzun süre boyunca temizlik yüzü görmeyen mesaj kutuları cihazın hafızasında haddinden fazla yer kaplıyor.

Eğer sürekli olarak mesaj temizleme işine girmek istemiyorsanız otomatik olarak belirli periyotlarda mesaj kutusu temizleme fonksiyonunu aktif hale getirebilirsiniz.

Ayarlar > Mesajlar > Mesajları Tut > (Süreyi belirleyin)

iPhone'unuzu resetleyin!

iPhone'ların arada bir sıfırlanması ve fabrika ayarlarına geri döndürülmesi performanslarını yükseltebilecek adımlardan biri. Özellikle ikinci el cihaz alırken veya satarken bu adımın mutlaka uygulanması gerekiyor.

Nasıl yapacağınız hakkında fikriniz yoksa ilgili blogumuz üzerinden iPhone'ların nasıl fabrika ayarlarına döndürüleceğine göz atabilirsiniz.

iPhone Yedekleme Nasıl Yapılır?

YORUMLAR