Facebook Zaman Tüneli 5 Dakikada Nasıl Düzenlenir?

Facebook yeni zaman tüneli özelliğini kısa zaman önce yayınladı. Fotoğrafların, yazıların, paylaşılan linklerin, check-inlerin ve diğerlerinin göze hoş, krolonojik olarak düzenlendiği bu uygulama şimdiye dek alıştığımız Facebook profil düzenlemelerinden o

Facebook Zaman Tüneli 5 Dakikada Nasıl Düzenlenir?

Facebook yeni zaman tüneli özelliğini kısa zaman önce yayınladı. Fotoğrafların, yazıların, paylaşılan linklerin, check-inlerin ve diğerlerinin göze hoş, krolonojik olarak düzenlendiği bu uygulama şimdiye dek alıştığımız Facebook profil düzenlemelerinden oldukça farklı oldu.

Böylece şu anda kişisel bilgileriniz herkese açılmış olabilir. Facebook zaman tünelini aktifleştirdiğinizde sizi herkesin görmesinden önce yedi gününüz var, bu aralıkta hesabınızı iyi ayarlamanız gerekiyor.

Aşağıda sizin için Facebook’un bu yeni özelliğini nasıl düzenlemeniz gerektiğine dair beş tane ipucu var. Yeni arayüzde uzmanlaşmak çok uzun sürmüyor ve özellikle ününe dikkat eden herkes için önem arzediyor.

 

1. Nasıl Gizlemeli

Bildiğiniz gibi Facebook’un gizlilik konusunda bazı zaafları var. Bu nedenle profilinizdeki bilgilerin gözlerden ırak kalmasını isteyebilirsiniz. Bu sosyal medyanın daha basit olduğu zamanlarda paylaştığınız ve utanç verici bir paylaşım da olabilir eski sevgilinizden duvarınızda kalan bir paylaşım da olabilir.

Zaman tünelinde bir şeyi gizlemek için paylaşımınızın üst kısmındaki kalem bağlantısına tıklayarak “Zaman Tünelinde Gizle”yi seçebilirsiniz. Bu kadar basit.

Unutmayın: Önceden uyguladığınız gizlilik ayarları hala zaman tünelinizde aktif. Yani ailenizin görmesini istemediğiniz fotoğraflarınız hala aynı şekilde gizli duruyor.

Profilinizi herkese açık tutmak istiyorsanız ancak yıllar önce paylaştıklarınızın herkes tarafından görülmesini istemiyorsanız, zaman tüneli ayarlarınızı daha genel olarak da düzenleyebilirsiniz. Ana Sayfa butonunuzun yanındaki ok tuşuna basarak Gizlilik Ayarlarınıza ulaşabilirsiniz. “Eski Gönderilerinin Hedef Kitlesini Sınırla” kısmına geldikten sonra “Eski Gönderilerini Kimlerin Görebileceğini Yönet” bağlantısına tıklamalısınız. Bu menüde “Eski Gönderileri Sınırla” tuşuna bastığınızda tüm eski gönderileriniz sadece arkadaşlarınıza görünecektir.

2. Eski Hikayelerinizi Paylaşın: Geçmiş Gelişmeleriniz

Doğduğunuz günü, üniversiteye başladığınız günü, ilk bisiklet sürdüğünüz günü veya daha fazlasını herkesin bilmesini isteyebilirsiniz. Bu olaylar zaman tünelinizde yer almayabilir ancak bunu siz gerçekleştirebilirsiniz.

Zaman tünelinizde yer alan “hayatındaki önemli gelişme” bağlantısına tıkladıktan sonra paylaşmak istediğiniz şeyleri geçmiş tarihleri de belirterek kolayca yerleştirebilirsiniz. Yani artık Facebook tüm hayatınızı yansıtıyor, sadece Facebook’a üye olduktan sonra yaşadıklarınızı değil.

3. Zaman Tünelinizi Kişiselleştirin

Zaman tünelinizi özelleştirmenin pek çok yolu var. Artık en önem verdiğiniz durum bilgilerini, resimleri ve olayları öne çıkarabilirsiniz.

İlk olarak, zaman tünelinize kapak ekleyebilirsiniz. Profilinizin üst kısmında “Bilgilerini Güncelle” tuşunun üstünde “Kapak Ekle” tuşunu görebilirsiniz. Tıkladığınızda fotoğraf albümlerinizden seçim yapabilir veya yeni resim yükleyebilirsiniz. Yüklendiği zaman kapak resminizin konumunu da ayarlayabilirsiniz.

Eğer kapak fotoğrafınızı koyduktan sonra beğenmezseniz, farenizi kapağın üzerine getirdikten sonra “Kapağı Değiştir” menüsüne basarsanız kapağı tekrar yükleme veya konumunu değiştirme seçenekleri karşınıza çıkacaktır.

Yarattığınız fotoğraf albümleri için gösterilen ilk fotoğrafı ayarlayabilirsiniz (Bu daha önce de mümkündü ancak artık yapma yolu değişti). Albüm paylaşımının üst kısmındaki kalem tuşuna basarak “Ana Fotoğrafı Değiştir”e basarak ayarlayabilirsiniz.

Bir durumunuzu öne çıkarmayı da sağlayabilirsiniz. Böylece ufak bir görüntüden ekrana yayılan bir görüntüye dönüştürebilirsiniz. Paylaşımınızın üstündeki yıldız tuşuna bir kez basmanız bunun için yeterli. İsterseniz bir kez daha tıklayarak eski haline getirebilirsiniz.

4. Zaman tünelinizi farklı açılardan kontrol edin

Zaman tünelinizde pek çok şeyi gizlemiş olsanız bile, Facebook tarihçenizi tamamen görebilirsiniz.

Zaman tünelinizdeyken “Yaptıklarının Dökümü” ne tıklayın. Orada profilinizde paylaşmadan önce gözden geçirebileceğiniz tüm bilgiler ve Facebook’taki hareketleriniz yer alıyor. Bu kısımı sadece siz görebiliyorsunuz.

Görmek istediklerinizi üstte yer alan “Tümü” bağlantısıyla ayarlayabilirsiniz. Buradan sadece durum güncellemelerinizi, diğerlerinin paylaşımlarını veya istediğiniz Facebook uygulamasının paylaşımlarını, fotoğrafları veya çok daha fazlasını filtreleyerek görebilirsiniz.

Önceden olduğu gibi diğerlerinin profilinizi nasıl gördüğünü de kontrol edebilirsiniz. “Yaptıklarının Dökümü” tuşunun yanında yer alan çarka tıkladığınızda “Başkasının Gözünden Gör” seçeneğiyle isterseniz arkadaşlarınızın gözünden isterseniz genel olarak görebilirsiniz.

5. Fazla bilgi yüklemesi: arkadaş ve güncellemeleri nasıl filtrelemeli

Şimdi zaman tüneliniz şekle şemale girdiyse, haber kaynağınızda gösterilenlerle ilgili biraz temizlik yapmak isteyebilirsiniz.

Bir arkadaş eklediğinizde veya başka birinin herkese açık güncellemelerini takip ettiğinizde, Facebook otomatik olarak ayarınızı “Çoğu Güncellemeler” yapmakta. Bunu o profile gittikten sonra “Abone” tuşuna basarak ayarlayabilirsiniz.

Eğer henüz yapmadıysanız, arkadaşlarınızı listelere de kaydedebilirsiniz, aynı Google+ Çemberlerinde olduğu gibi. Facebook listeleri Eylül ayında ortaya çıktı.

Haber kaynağı sayfanızda sol alt kısımda “Listeler” bölümü yer alıyor. Ailenizi, arkadaşlarınızı ve diğer kişileri buradaki listelere ekleyebilirsiniz.
Son bir şey: Eğer hala arkadaşlarınızı “dürten” kişilerdenseniz, bu özelliği hala Facebook’ta bulabilirsiniz. Arkadaşınızın profiline girin ve dürt seçeneğini “Mesaj Gönder” tuşunun yanındaki çarka tıklayarak görebilirsiniz.

Facebook zaman tüneli Android ve iOS uygulamaları için artık aktif:

Ne yazık ki BlackBerry için henüz aktif hale getirilmedi:

Bu yazımız Tamindir Facebook Özel Sayfası'nda yer almaktadır.

YORUMLAR