Facebook'ta Daha Fazla Beğeni ve Paylaşım Almanın Sırları

Facebook üzerinden biraz daha fazla beğeni ve paylaşım almanın teknolojik taktiklerini açıklıyoruz.

Facebook'ta Daha Fazla Beğeni ve Paylaşım Almanın Sırları

Sosyal medya çok önemli, yani en azından çoğumuz için. Sosyal medyada var olmak, hayatta hemen her şeyden daha öncelikli bir hal almış durumda. Facebook, Twitter, Instagram gibi mecralar artık bizi mobil dünyayla bütünleyen iletişim noktaları. Elbette sosyal medyada başarılı paylaşımlar yapmak ve fark edilmek orada bulunmanın biraz da ilk sebebi. 

Sosyal medyayı "nasıl kullanırsak daha fazla paylaşım ve beğeni toplarız" konusu bilimsel olarak incelenmiş ve şu sonuçlara varılmış.

  • Günün farklı zamanlarında paylaşımlar yapmak ve bu paylaşımların arasını çok açmamak Facebook için çok önemli. Böylelikle orada olduğunuzu, iletişimde kaldığınızı bilen arkadaşlarınız gönderilerinizi takip etmeyi ve paylaşmayı alışkanlık haline getirebiliyorlar. İlk paylaşımınızı sabah saat 11, son paylaşımınızı ise akşam saat 20 gibi yaparsanız daha çok okunuyorsunuz.
  • Facebook üzerinden size gönderilen yorum ve bildirilere elinizden geldiğince çabuk dönmelisiniz, Facebook üzerinde son derece önem taşıyor. Kullanıcılar paylaştıkları her şey için ilgi bekliyorlar. Tıpkı sizin de beklediğiniz gibi. Bu yüzden empati önemli. Empati yaptığınız her yorumun size mutlaka bir paylaşım ya da beğeni olarak geri dönme oranı yüzde 40.
  • Bir bilgi verecekseniz didaktik olmayın, eğlenceli ve esprili ve yumuşak tonlamanız olsun. Sonuç olarak Facebook üzerinde gerçekleştirilen paylaşımların hepsi ya bilgilendirme ya da eğlendirme amacıyla yapılıyor. Başka bir olasılık yok. Dolayısıyla bir ileti oluştururken kendimizi net ifade etmek faydalı olabiliyor. Bir de genel ilgi alanlarını kestirebilmek gerekiyor. Sadece kendi ilgilendiğiniz “özel ilgi alanı” konuları çok rağbet görmüyor. Mesela yaz geldiyse havuz ya da kumsallarla ilgili birçok konuyu paylaşabilirsiniz.
  • Yazdığınız mesajların ya da yazılarınızın kelime sayısı çok önemli, 800 karakteri geçen yazılar son derece sıkıcı görünüyor ve okunmuyorlar. 100 karakterlik olanlarda dikkat çekmiyorlar. 400 ile 500 karakterlik yazı ve mesajlar insanlarda belli bir merak uyandırabiliyor. Böylelikle okuyup paylaşılma oranını da artırmış oluyorsunuz.
  • Facebook üzerinde paylaşımlarınızda ailenizden, arkadaşlarınızdan ya da iş yerinizden bahsedecekseniz birinci çoğul şahıs "biz" öznesini unutmayın. Bütünleşmiş olduğunuzu gösteriyor ve bu özneyle gönderilmiş paylaşımlar kesinlikle çok paylaşım ve beğeni alıyor.
  • Kendi gönderinizi sakın beğenmeyin, insanın kendi elbisesini başkasına övmesi kadar kötü bir durum. Bırakın ne paylaştıysanız başkaları takdir etsin. Zorlama durumlar yaratmamalısınız. Bu tür bir hareket beğeni ve paylaşım şansını yüzde 85 yok edebiliyor.

  • İzinsiz hiçbir arkadaşınızın, hayranınızın ya da alışanınızın fotoğraflarını etiketlemeyin. Sakın böyle bir alışkanlık edinmeyin. Bazen bu tür davranışlar sosyal mecrada sıkıntılara sebep olabiliyor. İnsanlar bazen, belli anlarda belli yerlerde olduklarını açık etmek istemeyebiliyorlar. Bu yanlışı yaparsanız hem arkadaş kaybedersiniz, hem de boşuna paylaşımlarınıza beğeni beklersiniz. Bu yanlış her 30 arkadaştan 7'sinin sizi takip etmeyi bırakmasıyla sonuçlanabiliyor.
  • İletinizle ilgisi olmayan konu, resim ya da arkadaşlarınızı gönderinize iliştirmeyin ve etiketlemeyin. Son derece itici karşılanabiliyor ve doğrudan insanları sizden uzaklaştırabiliyor. Üstelik komik de bulunmuyor. Bunun kesinlik oranı yüzde 100 olarak saptanmış. İnsanlar özellikle sosyal medyada bitkiler, arabalar, kediler veya benzeri resimlerle özdeşleştirilmek istemiyorlar.
  • Asla ama asla yorum ve gönderilerinize  paylaşım, beğeni ve yorum yapılması için insanları rahatsız etmeyin. Her yorumunuzun arkasından özel mesaj atarak insanları paylaşmaya ya da beğenmeye zorlamayın. bu davranış yüzde 90 takipçi kaybına uğramanıza ve gözden düşmenize neden olabiliyor.

Facebook Üzerinde En Çok Takip Edilen Sosyal Medya Muhabiri Nasıl Olunur?

Çektiğiniz Selfieler Sizi Sosyal Medyada Nasıl Tanımlıyor?

Neydiler, Ne oldular? Sosyal Medyanın Büyük Transformasyonu

YORUMLAR