Gif Küçültme, Gif Kırpma ve Gif Boyutlandırma Nasıl Yapılır

Programsız gif düzenleme işlerini nasıl yapabileceğinizi anlatıyoruz

Gif Küçültme, Gif Kırpma ve Gif Boyutlandırma Nasıl Yapılır

Günümüzde gif formatındaki küçük animasyonları kullanarak birçok eğlenceli içerik oluşturabiliyor, internet sitelerimize renk katabiliyor veya sosyal medyada mizahi paylaşımlar yapabiliyoruz. Bu gifleri nasıl oluşturabileceğinizi farklı yazılarımızda sizlerle paylaşmıştık. Bu yazımızdan faydalanarak kolayca videolardan nasıl gif yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz:

Program Kullanmadan Videolardan Gif Yapma

Bu yazımızdan da gif oluşturmanın diğer yolları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz:

Pratik ve Hızlı GIF Yapma Yöntemleri

Bir gif yaptıktan sonra bu gif tam olarak ihtiyaçlarımızı karşılayamayabiliyor. Bu nedenle oluşturduğumuz gif animasyonlarını düzenleyebileceğimiz araçlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda giflerinizin istenmeyen bölümlerinden kurtulmak için gif kırpma, giflerinizin genişlik ve uzunluğunu ayarlayabilmek için gif boyutlandırma ve giflerinizin dosya boyutunu düşürmek için gif küçültme işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğinizi anlatacağız.

Bütün bu işlemleri bilgisayarımıza program indirmeden gerçekleştirebiliyoruz. Bu işi Ezgif adlı web servisinden faydalanarak gerçekleştireceğiz. Ezgif'e erişmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz:

Dilerseniz gif kırpma, gif boyutlandırma ve gif küçültme işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğinize bir göz atalım:

Gif Kırpma

Ezgif servisine yukarıda paylaştığımız bağlantıya tıklayarak eriştikten sonra aşağıdaki resimde işaretlediğimiz bölüme tıklayın:

Aşağıda açılacak olan bölümde yeşil ile işaretlediğimiz tuşa tıklayarak düzenleyeceğiniz gif dosyasını bilgisayarınız üzerinden seçin ya da mavi ile tıkladığımız alana düzenlemek istediğiniz gif dosyasının internet bağlantısını kopyalayıp yapıştırın, dosya seçimi yaptıktan sonra ise kırmızı ile işaretlediğimiz Upload tuşuna tıklayın: 

Gif dosyasının yükleme işi dosya boyutuna bağlı olarak sizi bekletecektir. Yükleme tamamlandıktan sonra aşağıda açılan düzenleme panelinde şu tuşları kullanacağız:

Dilerseniz önizleme üzerindeki çerçevenin köşelerindeki ve kenarlarındaki tuşları kullanarak kırpma çerçevesinin boyutunu ayarlayabilir, dilerseniz altta işaretli alanda boyutu kendiniz girerek ve yanındaki Set tuşuna tıklayarak çerçeveyi yapılandırabilirsiniz. Çerçeveyi önizleme üzerinde hareket ettirip kırpılacak alanı belirleyebilirsiniz. Son olarak alttaki Crop it! tuşuna tıklayın ve işlemin tamamlanmasını bekleyin:

İşlem tamamlanınca kırptığınız gif karşınıza çıkacak. Bu gifin üzerinde sağ tuşla tıklayarak "Resmi farklı kaydet" seçeneğini kullanıp gifi bilgisayarınıza kaydedebilirsiniz.

Gif Boyutlandırma

Gif boyutu değiştirme için Ezgif'i açtıktan sonra aşağıdaki işaretlediğimiz "Gif Resize" seçeneğini seçin:

Aşağıdaki resimde yeşil alan içindeki Dosya Seç tuşuna tıklayıp bilgisayarınızdan bir gif seçebilir veya mavi alana gif dosyasının internet bağlantısını kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Dosya seçimini yapınca "Upload!" tuşuna tıklayarak gifinizi yüklemeye başlayın.

Seçtiğiniz gif dosyasının yükleme işlemi tamamlanınca açılan düzenleme panelindeki aşağıdaki resimde yeşil ile işaretlediğimiz alana gifinizin genişlik ve uzunluğunu girerek yeni boyutunu belirleyebilirsiniz. Bunun yanında mavi ile işaretlediğimiz alandaki Percentage bölümüne 1 ile 100 arasında bir değer girerek gifinizin hangi yüzdeyle küçültüleceğini de belirleyebilirsiniz. Percentage kısmına 100'den büyük bir değer girerseniz gifiniz o oranda büyütülecektir. Gifinizin boyutunu ayarladıkan sonra aşağıda kırmızı ile işaretlediğimiz Resize it! tuşuna tıklayın ve işlemi sonlandırın:

Gif Küçültme

Eğer kendi yaptığınız giflerin veya farklı amaçlarla kullanacağınız giflerin dosya boyutu yüksekse bu yöntemi kullanabilir ve dosya boyutlarını azaltabilirsiniz. Bu işlemler gifinizin kalitesini bir miktar düşürebiliyorlar.

Gif küçültme işi için Ezgif'i açtıktan sonra aşağıdaki resimde işaretlediğimiz GIF Optimizer bölümüne tıklayın:

Aşağıdaki resimde yeşil alan içindeki Dosya Seç tuşuna tıklayıp bilgisayarınızdan bir gif seçebilir veya mavi alana gif dosyasının internet bağlantısını kopyalayıp yapıştırabilirsiniz. Dosya seçimini yapınca "Upload!" tuşuna tıklayarak gifinizi yüklemeye başlayın:

Gifiniz yüklendikten sonra gifinizin dosya boyutunu küçültmek için farklı seçeneklere sahip olacaksınız. Bu seçeneklere aşağıdaki resimde işaretlediğimiz menüyü açarak ulaşabilirsiniz:

Color Reduction seçenekleri gifinizdeki renk paletini daraltarak dosya boyutunu düşürür. Drop frames ise gifinizdeki karelerden bazılarını çıkartarak boyut küçültür. Bu kareler çıkarıldığında gifinizdeki görüntü akıcılığını kaybedebilir. "Remove every 2nd frame" seçeneği her 2 kareden birini, takip eden seçenekler ise her 3 ve 4 kareden birini gifinizden çıkarır. Lossy GIF optimizastion seçeneği gifinizin sıkıştırılma oranını artırır. Bu seçeneği ne kadar yoğun kullanırsanız görüntü o kadar çok sıkıştırılır; fakat görüntü kalitesi sıkıştırma oranına bağlı olarak düşer. Transperency ise gifinizdeki renklerin ve şekillerin kalıcılığını belirler. Transparency ne kadar yoğunsa renklerin veya şekillerin daha seyrek değiştiğine tanık olabilirsiniz.

İşlemler tamamlanınca "Optimiza it!" tuşuna tıklayın. Bu tuşa tıkladıktan sonra dosya boyutunu küçülttüğünüz gifiniz altta karşınıza çıkacak. Önizlemenin hemen altında işaretlediğimiz bölüme göz atarak yeni dosya boyutunu öğrenebilirsiniz:

Programsız Giflere Yazı Ekleme Nasıl Yapılır

YORUMLAR