Gmail'in Kimsenin Farkında Olmadığı 8 Şahane Özelliği

Gmail bilmediğimiz o kadar çok özelliği var ki!

Gmail'in Kimsenin Farkında Olmadığı 8 Şahane Özelliği

Gmail pek çoğumuzun en sık kullandığı e-posta servisleri arasında ancak pek çok kullanıcı bu servisin tüm temel özelliklerini kullanmaktan uzak. Kullanıcıların iletişim deneyimlerini iyileştirebilecek çok sayıda özelliğe sahip olan Gmail, maalesef bunları yeterince ön plana çıkarmıyor ve çoğumuz hayatımızı kolaylaştıracak bu özelliklerden habersiz bir şekilde Gmail'i kullanmaya devam ediyoruz.

Sizler için Gmail'in az dikkat çeken ancak büyük işler yapan 8 özelliğine değinmeye karar verdik. Böylece gün içerisinde yüzlerce e-posta ile uğraşmak zorunda kalanlar bile bu işi çok daha kolay bir hale getirebilecekler. Dilerseniz lafı çok uzatmadan hemen Gmail ipuçlarımıza başlayalım!

Yoksay ile Rahatsız Edilmekten Kurtulun

Gmail'in yoksay özelliği sayesinde aldığınız bazı e-postaların her defasında size bildirim olarak geri dönmesini önleyebiliyorsunuz. Böylece özellikle onlarca kişinin mesaj yazdığı toplu e-postalara daha sonra göz atabiliyor, işinizin bölünmeden devam etmesini sağlayabiliyorsunuz. Gün içerisinde çok sayıda e-posta alanlar için hayat kurtarıcı özellikler arasında.

Bunu aktifleştirmek için tek yapmanız gereken ilgili e-postayı açmak ve daha sonra yukarıda yer alan “Diğer” seçeneğine basarak “Yoksay” butonunu kullanmak.

Sağ Tıkın Nimetlerinden Faydalanın

Pek çok kişi Gmail içerisinde sağ tıklamanın seçenekler sunduğundan habersiz. Genellikle Windows içerisinde sağ tık yaptığımızdan dolayı bunu web tarayıcılarında uygulamaya alışkın değiliz. Ancak bir e-postanın üzerine sağ tıkladığınızda arşivleme, okunmadı işaretleme ve silme gibi pek çok işlemden faydalanabiliyoruz.

Outlook Programındaki Gibi Önizleme Kullanın

Microsoft Outlook programını kullananlar, iki panelli ekrana alışkınlar ve bir tarafta e-postaları görürken bir tarafta onu hemen okuyabiliyorlar. Standart Gmail ise maalesef böyle bir özellik sunmuyor. Lakin Gmail'in Labs bölümünden önizleme panelini aktif hale getirebiliyorsunuz.

Bunun için önce sağ üstteki çarka basıyoruz ve oradan “Ayarlar” bölümüne geçiyoruz.

Ayarlar sayfasının üstünde “Labs” seçeneğini bulup ona da tıklıyoruz.

Sayfayı biraz aşağı kaydırdığınızda “Önizleme Bölmesi” seçeneğini göreceksiniz. “Etkinleştir” kutucuğuna bastıktan sonra sayfanın en altına geliyor ve “Değişiklikleri Kaydet” butonuna basıyoruz.

Gmail'in ana ekranına geri döndüğümüzde sayfalama butonlarının yanında yeni bir buton çıkacak. Bu butonu kullanarak hem dikey hem de yatay önizleme opsiyonundan faydalanabilir hale geliyoruz. Aşağıdaki görselde bunun bir örneğini görebilirsiniz.

Farklı Hesaplar Arasında Hızlı Geçiş

Gmail'de birden fazla hesaptan oturum açtıysak, bu hesaplar arasında geçiş yapmanın temel yolu sağ üstteki resmimize tıklamak ve diğer hesabı seçmek.

Ancak bunun bir kısayolu da var. Adres çubuğunda yer alan adreste yer alan /u/1/#inbox bölümündeki “1” rakamını 0, 2, 3 gibi diğer rakamlarla değiştirirseniz hemen öteki hesaplarınıza geçebiliyorsunuz. Özellikle yeni hesabın yeni bir sekmede açılmasını istemeyenler bundan faydalanabilirler.

Kişisel Göstergelerden Faydalanın

Gmail'in kişisel göstergeler özelliği oldukça ilginç bir özellik. Bu özellik sayesinde bir e-postanın sadece size mi gönderildiğini, yoksa bir e-posta listesine mi ya da direkt adresinize mi gönderildiğini anlayabiliyorsunuz.

Bir e-posta sadece size geldiyse listede yanında >> işareti ekleniyor. Direkt olarak e-posta adresiniz gelen postada varsa sadece tek > işareti bulunuyor. Eğer bir e-posta listesindeyseniz ve bu listeye e-posta geldiyse herhangi bir işaret çıkmıyor.

Özelliği aktifleştirmek için yine Ayarlar ekranına geliyoruz ve orada “Kişisel göstergeler” kısmını “Göstergeler açık” olarak değiştiriyoruz.

Tüm Diğer Cihazlardaki Hesaplarınızdan Çıkış Yapın

Eğer çok sayıda farklı PC kullanıyor ve oralarda açtığınız Google hesaplarınızdan çıkış yapıp yapmadığınızdan emin değilseniz hepsini tek seferde kapatmanın bir yolu var. Bunun için Gmail ekranının en altına geliyorsunuz ve sağ alttaki “Ayrıntılar” butonuna tıklıyorsunuz.

Yeni açılan pencerede tüm giriş yaptığınız cihazlara dair detayları görebilirsiniz. “Diğer tüm web oturumlarını kapat” butonuna bastığınız anda hesabınızın açık olduğu tüm hesaplardan çıkacaksınız.

Dolandırıcılardan Kurtulun

Bazen bize başka bir internet servisinin taklidini yapan ve kişisel bilgilerimizi, kart bilgilerimizi çalmak isteyen kişilerden gelen e-postalara denk gelebiliyoruz. Bunu otomatik olarak anlamanın da bir yolu var.

Yukarıdaki maddelerde gördüğümüz Ayarlar'daki “Labs” bölümüne giriyoruz ve burada yer alan “E-posta gönderen doğrulanmış kullanıcıları için kimlik doğrulama simgesi” özelliğini “Etkinleştir” olarak değiştiriyoruz.

Bu özellik sayesinde gerçekten bir online hizmetten mail aldığınızda o postada bir anahtar simgesi göreceksiniz. PayPal, Facebook, eBay, Amazon ve pek çok yeri taklit eden sahte e-postalara karşı etkili bir güvenlik sunabiliyor.

Sol Taraftaki Kalabalıktan Kurtulun

Gmail'in sol yanında bulunan pek çok farklı etiket maalesef kullanıcıların hoşuna gitmeyebiliyor. Burada yer alan etiketleri ortadan kaldırmak için hemen “Ayarlar” bölümündeki “Etiketler” sekmesini buluyoruz ve istemediğimiz kısayolları “gizle” butonlarını kullanarak ortadan kaldırıyoruz.

YORUMLAR