Hangi Bulut Depolama Sistemi Daha Avantajlı, Karşılaştırdık

Hangi bulut depolama hizmeti bize daha uygun olabilir karşılaştırdık ve yazdık.

Hangi Bulut Depolama Sistemi Daha Avantajlı, Karşılaştırdık

En iyi bulut depolama sistemi sizce hangisi? Microsoft OneDrive, iCloud, Google Drive ve Amazon hem hizmet, hem de fiyat farkı olarak farklı şeyler sunuyorlar mı? Özellikle mobil cihazlar için kullanışlı bir depolama avantajı olarak görünen bulut depolama teknolojisinde lider kim dersiniz?

Aslında bulut depolama sistemleri neden bu kadar yükselişe geçti diye araştıracak olursak güvenlik ve kolaylığın yanı sıra hızlı paylaşım ve neredeyse sınırsız depolama hizmetlerini sıralamak mümkün. Ancak her depolama hizmeti farklı avantajlarda sunuyor.

OneDrive

Dropbox

Google Drive

Box

Amazon Cloud Drive

Dosya boyut limiti

10GB

10GB website, Dropbox uygulamalrı ile sınırsız

5TB

250MB fbedava, 5GB kişisel ödeme planlı

Yok

Ücretsiz alan

5GB**

2GB

15GB

10GB

15GB

Ücretsiz alan kullanım kazanma şansı

Hayır

Evet

Hayır

Hayır

Evet

Ödeme planı

$2/aylık 50GB

$10/ ayllık 1TB

$2/aylık 100GB, $10/ aylık  1TB

$10/aylık 100GB

$5/aylık 250GB,

$10 aylık 1TB

Desteklenen işletim sistemleri

Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone

Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, Kindle Fire

Windows, Mac, Android, iOS

Windows, Mac, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry

Windows, Mac, Linux, Android, iOS

2011 yılında yazdığımız bloğumuzun üzerinden neredeyse 5 yıl geçti. Çevrimiçi Dosya Depolama Servislerini Sizin İçin İnceledik yazımızdan buyana bu teknoloji gelişti, hızlandı. Doğal olarak avantajları ve fiyat yelpazeleri de değişti.

Neden Bulut Depolama?

Bulut depolama hizmetleri hem bilgisayarlarımızı onlarca programın yükünden hem de çoğunlukla ücretsiz sunulan temel özelliklerle kullanıcılara avantaj sağlıyorlar. Bulut depolama sistemleri ücretsiz olabildikleri, ev kullanıcılarına yetebildikleri, cihazların başına bir şey geldiğinde verileri koruyabilmeleri açısından yoğun olarak tercih ediliyorlar. Özellikle mobil cihazlarda fazla resim ve doküman bulundurmak istemeyen kullanıcılar için ideal bir çözüm teşkil ediyorlar.

Hangi bulut hizmetini kullanmalı?

Açıkçası hangi uygulamayı kullanmanız gerektiğini ücretler ve servis kalitesi olduğu kadar kullanma amacınız, bireysel veya kurumsal kullanıcı olmanız, dosya boyutlarınız gibi pek çok değişken belirlediğinden herkes için tavsiye edilebilecek bir uygulama işaret etmek mümkün değil. Bu noktada hem kullanma amacınız, hem de bütçeniz önünüze birden fazla seçenek çıkarabiliyor.

Google Drive

Google Drive genel olarak günlük kullanımlara hitap ediyor zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Google Dokümanlarla entegre olabilen bu hizmet, pek çok kurumsal şirketin can damarı haline geldi.  Üstelik şirketler için hem paylaşım, hem de anında erişim ve dosya düzenleme olanaığı taşıyan bu hizmet oldukça popüler.

Apple iCloud

iOS sisteminin en önemli hizmetlerinden biri olan iCloud Mac ve iPhone kullananların eli ayağı olmuş durumda. Kullanıcılarına 5GB bedava depolama alanı rezerve eden iCloud doğal olarak Apple camiasının "tek geçtiği" bulut hizmeti. Ancak arada sırada teklediği oluyor.

Microsoft OneDrive

Ödeme planlarını ve verdiği hizmet kotasının şartlarını değiştiren OneDrive biraz tepki topladı. Çünkü Office 365 ile verdiği sınırsız alanı kullanıcılarından geri aldı. Microsoft 2016’dan itibaren parasını ödemeye tonlarca depolama alanı sağlamayacak. Bunun yanı sıra Microsoft paralı olan 100 ve 200GB’lık depolama alanı seçeneklerini de kaldırıyor. Yerine ayda 1.99 dolar olan 50GB planını yürürlüğe koyacak. 

Amazon

Dünyanın en büyük perakendecisi Amazon’da bulut hizmetleri yarışında geri kalmıyor. Amazon’nun  bulut depolama servisi, kullanıcıların internet üzerinden akıllı telefon, bilgisayar ve tabletleri aracılığıyla verilerine ulaşarak başka kullanıcılarla paylaşabilmesine imkanı da veriyor. Öte yandan Amazon Web Servisleri, geçtiğimiz hafta içerisinde AWS bulutunda Esnek Arama (Elasticsearch-Amazon ES) servisini eklediğini duyurdu. Genişleyen bulut servisleri listesine NoSQL tabanlı büyük veri analitiği seçeneği de eklenmiş oldu.Bu durumdan kurumsal şirketlerin yararlanması bekleniliyor.

Dropbox

Dropbox, alanındaki gelişmelere ve iyileştirmelere paralel olarak kendini en hızlı yenileyen bir servis. DropBox aslında en çok kullanılan bulut servislerinden biri olarak günlük kullanıcılar arasında en tercih edilen servislerden biri. Dropbox, akıllı telefonlardan ve tabletlerden kullanıldığında önemini daha çok hissettiriyor. Mobil üzerinden kullanıldığında başlangıçtaki 2GB’lik boş alana ek olarak 500 MB’lik ‘Camera Uploads’ adında bir alan daha ekleniyor. Bu da son derece avantajlı bir durum.

YORUMLAR