iOS 6 ile Gelen Büyük Yenilikler

iPhone, iPod Touch ve iPad kullanıcılarının sabırsızlıkla beklediği iOS 6 işletim sistemi bugün yani 19 Eylül akşamı kullanıcılar için indirilebilir kılınacak. Beraberinde birçok yenilik ve iyileştirme bulunduran Apple mobil işletim sisteminin söz konusu

iOS 6 ile Gelen Büyük Yenilikler

iPhone, iPod Touch ve iPad kullanıcılarının sabırsızlıkla beklediği iOS 6 işletim sistemi bugün yani 19 Eylül akşamı kullanıcılar için indirilebilir kılınacak. Beraberinde birçok yenilik ve iyileştirme bulunduran Apple mobil işletim sisteminin söz konusu yenilik ve iyileştirmelerine yakından bakıyoruz.

Öncelikle iOS 6 sürümünü indirmeden önce yapmanız gerekenleri ve indirme işlemi için size yardım edebilecek bir yazı arıyorsanız “iOS 6 Güncellemesi Yapmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler” isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Maps – Harita ve Navigasyon

Apple tarafından hazırlanan bu uygulama, iOS 6 ile birlikte gelecek yeniliklerin belki de en dikkat çekeni. Google ile Android nedeniyle aranın açılmasının payını da ekleyecek olursak, bu zamana kadar Google Maps’i iOS üzerinde gömülü olarak sunan Apple, kendi harita uygulamasına o kadar güveniyor ki Google Maps’e alternatif olarak sunabiliyor. Uygulamanın önemli özelliği ise sadece bir harita uygulaması olmaması ve özellikle Siri ile harikulade bir şekilde ortaklaşa çalışabilmesi. 3 boyutlu haritalandırma temeline dayanan uygulama, özellikle de belli başlı şehirleri bugüne kadar çok az özel uygulamada denk gelinebilecek şekilde gerçekçi bir biçimde ekranlara taşıyabiliyor. Öyle ki Apple, bu uygulama için en güzel ve en güçlü harita uygulaması ifadesini kullanıyor.

Navigasyon ve trafik alt özelliklerini içeren Apple Maps, kendi 3D haritası üzerinden yön bulunmasını sağlarken, kullanıcının yolunu adım adım takip ederek anlık yönergelerle sürücüleri yönlendiriyor. Dileyen kullanıcılar, uygulamanın kendilerine alternatif güzergâh çıkarmasını isteyebiliyor ve daha akıcı yolları tercih edebiliyorlar.

Flyover özelliği, dünyanın önemli büyük şehirlerini ve onların içindeki dünyaya mal olmuş yapıları 3 boyutlu olarak görüntülemenizi sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü görsellerin birleştirilmesiyle oluşturulan görüntüler sayesinde yapılara ya da mekânlara yaklaşabiliyor ve onların çevrelerinde dönebiliyorsunuz.

Tüm bu haritalandırma ve yönlendirme özelliklerinden faydalanırken Siri sizi yalnız bırakmıyor. Artık Siri iOS 6 ile birlikte daha aktif kullanılacak gibi görünüyor ve özellikle de ulaşım alanında sık sık kulaklarda yer edineceğe benziyor.

Siri

iOS 6, Siri için önemli bir kilometre taşı. Zira Maps uygulamasına dair konularla da belirttiğimiz gibi Siri çok daha yetenekli ve özellikli. Birçok yeni dil seçeneği iOS 6 ile birlikte Siri’ye eklenmiş. Maalesef bu yeni dil seçenekleri arasında Türkçe yer almıyor.

Hâlihazırda var olan Siri özelliklerinin yanı sıra, başta ABD olmak üzere bazı ülkelerde Siri üzerinden bazı yeni sorgular çekebiliyor. Örnek olarak ABD’de en yakındaki sinemayı sorulabilir ve bu sinemada gösterimde olan filmleri öğrenilebilir. Apple ile işletmeler arasında gerçekleştirilen olası iş birliklerine göre söz konusu sorguların ardından bilet alınabilir ya da rezervasyon yaptırılabilir. Yine Apple ile yerel spor kuruluşları ile yapılan iş birliklerine dayalı olarak spor sonuçları ve çeşitli spor kuruluş ve oyuncularına dair bilgiler öğrenilebiliyor. NBA, NHL gibi popüler spor organizasyonlarının yanı sıra Avrupa’nın da önde gelen spor organizasyonları ve müsabakalarına dair Siri üzerinden bilgi almak mümkün. Belirtmeliyiz ki Türkiye’de bu özellikler kullanılamıyor.

Facebook da Twitter gibi iOS 6’da gömülü olarak gelecek. Bu doğrultuda Siri uygulamasından faydalanılmış ve Siri üzerinden Facebook durum güncellemesi mümkün kılınmış. iOS 6 kullanıcıları “post” kelimesini söylemelerinin ardından söyleyecekleri cümleleri Facebook duvarlarında durum güncellemesi olarak gönderebilecekler.

Eyes Free” yani “eller serbest” özelliği Siri ve Maps ortaklığıyla kullanıcılara sunuluyor. Bazı otomotiv şirketleri ile yapılan iş birliklerine bağlı olarak kullanıcılar Siri uygulaması üzerinden ekrana ihtiyaç duymadan yön bilgisi alabilecekler.

Son olarak Siri uygulamasının iOS 6 ile birlikte iPad’lerde de kullanılabileceği ekleyim.

Facebook

Daha önceki sürümde Twitter iOS üzerinde gömülü olarak gelmiş ve Twitter kullanımına dair ciddi faydalar sağlamıştı. Aynı durum şimdi de Facebook için geçerli. Zira Apple, Facebook uygulamasını iOS 6 üzerinde gömülü olarak sunuyor. Böylelikle cihaz ile Facebook arasından kayda değer eşlemeler gerçekleştirilebiliyor. Örnek olarak Facebook kişi listesi cihazın kişi listesinde yer alabiliyor, çekilen bir fotoğraf çok daha kolay bir şekilde Facebook’ta paylaşılabiliyor. App Store üzerinde yer alan albümleri, şarkıcıları ve daha birçok içeriğe dair “beğenme” durumlarını “Facebook beğen” özelliği kullanılarak aktarmak mümkün kılınıyor.

Shared Photo Streams – Paylaşılabilir Fotoğraflar

iOS 6 ile birlikte gelen özelliklerden biri de fotoğrafların istenen belli kişilerle ya da herkese açık olarak paylaşılabilmesi. iCloud servisi temelli çalışan bu özellik, çekilen fotoğrafların paylaşılmasını sağladığı gibi paylaşan kişilerin o fotoğrafa yorum yapabilmelerine de olanak sağlıyor. Fotoğrafları Mac üzerinden görüntülemek de mümkün.

Passbook – Ödeme Sistemi

iPhone ya da iPad’ler üzerinde NFC yani yakın saha iletişimi özelliği olmaması dolayısıyla fiziksel olarak bu cihazların yakın temas ile ödeme yapabilmeleri mümkün değil. Ancak Passbook yazılımının ortaya koyduğu gibi, yazılım temelli olarak Apple mobil cihazları ile ödeme yapılabilecek.

İş birliği yapılan şirketlerin ürün ve hizmetleri, Passbook uygulamasına tanımlı kredi kartı bilgileri kullanılarak satın alınabilecek. Bununla birlikte hesaba tanımlı hediye veya indirim kuponları aktif olarak kullanılabilecek. iPhone ve iPad kullanıcıları, anlaşmalı sinema şirketine dair salonda istedikleri koltuğu seçip doğrudan bilet satın alma işlemini gerçekleştirebilecekler.

Panorama

iPhone ve iPod Touch kullanıcıları bundan böyle panorama özelliğine sahip fotoğraflar çekebilecekler. Uzun süredir beklenen bu özellik nihayet iOS 6 ile birlikte geliyor. Böylelikle geniş açılı çekimler gerektiren kompozisyon ve durumlar kaçmayacak ve sadece birkaç adımla panoramik fotoğraflar elde edilebilecek.

iOS 6 ile birlikte iPhone ve iPad’lerde var olan özelliklere dair daha birçok küçük ve işlevsel yenilik mevcut. Bu yazımızda yeni işletim sistemi ile birlikte en çok öne çıkan konulara değinmek istedik. Söz konusu diğer yenilikleri başka yazılarda sizlere aktararak iOS 6’nın tüm nimetlerinden bahsedeceğiz

YORUMLAR