iPhone 6s Sorunları ve Çözümleri

Apple iPhone 6s ve 6s Plus kullanıcılarının yaşadıkları sorunlar ve çözümleri.

iPhone 6s Sorunları ve Çözümleri

Apple’ın 3D Touch ekran teknolojisiyle ön plana çıkardığı yeni iPhone’ları iPhone 6s ve 6s Plus, bildiğiniz üzere ülkemizde 9 Eylül’de ön siparişe açılacak, 16 Eylül’de de satışa sunulacak. Tabii ki cihazı yurt dışından alan kullanıcılar da bulunmakta ve ülkemizdeki fiyatları göz önüne aldığımızda şu anda ülkemizde az da olsa iPhone 6s sahibi kullanıcılar bulunmakta. Bu bağlamda ilk parti yeni iPhone’larda görülen sorunları ve çözümlerini bir araya toplayalım dedik. iPhone 6s’inizle sorun yaşıyorsanız randevu almadan önce yazımıza göz atmanızı öneririz.

Basınca duyarlı ekranı, geliştirilmiş kamerası, güçlendirilmiş işlemcisi, en önemlisi 7000 serisi alüminyum ile sağlamlaştırılmış tasarımı ile dikkat çeken iPhone 6s ve 6s Plus, en iyi telefonlar arasındalar ancak harika kategorisinde değiller. Öyle ki şu anda bu cihazlarla sorun yaşayan Apple kullanıcıları forumlarda, sosyal ağlarda Apple’ı tabiri yerinde ise mesaj bombardımına tutuyor. Cihazın şarjının olduğu halde kendi kendine kapanması, Home tuşunun ısınması, 3D Touch’ın düzgün çalışmaması, hoparlörlerin bildirimlerde çok yüksek ses çıkarması ve müziklerde cızırtı yapması yaşanan sorunlardan bazıları. Peki tüm bu sorunlar yazılımsal mı, donanımsal mı? Neyse ki sorunların tamamına yakını yazılımdan yani iOS 9’dan kaynaklanıyor. Bu noktada Apple Store’un kapılarını aşındırmadan sorunu birkaç basit adımda çözmek mümkün.

iPhone'um Yükseltmek için Kaydır'da Takılı Kaldı:

Kullanıcıların Apple cihazları tercih etmelerindeki en büyük etkenlerden birisi de yazılım güncellemesinin dünya genelinde sunulması ve hızlıca yüklenebilmesi. Ancak nazar mı değdi bilinmez iOS 9.0.1 güncellemesinde kurulum aşamasında “Yükseltme için Kaydırın” ekranı geliyor ve cihaz bu ekranda kaldığından güncelleme gerçekleşmiyor. Bu noktada cihazınızı iTunes’dan kaldırıp OTA yoluyla yani kablosuz ağ bağlantınız üzerinden güncellemeyi deneyebilirsiniz. Bu işe yaramazsa, cihazınızı geri yüklemeyi deneyin. Bunun için iTunes açıkken iOS cihazınızı bilgisayarınıza bağlıyorsunuz ve aygıtınız bağlıyken iTunes’a Bağlan ekranını görünceye dek Uyku/Uyanma ve Ana Ekran (Home) tuşlarına basılı tutuyorsunuz; akabinde Güncelle’yi seçiyorsunuz. Geri yükleme tamamlandığında cihazınızı ayarlamaya geçebilirsiniz.

iPhone'um Çok Isınıyor (Home Tuşu Ateş Gibi):

iPhone kullanıcısı iseniz her zaman olmasa da sıcaklık uyarısıyla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Bu sorun iPhone 6s’lerde de devam ediyor. Cihazın sıcaklığının 30+ dereceyi görmesi ve bu sıcaklığın Home tuşuna da vurması Apple kullanıcılarını harekete geçirdi. Kamerada kullanımda olsun olmasın cihazın aşırı ısınması sorunu için yapabileceğiniz tek şey cihazı bir süreliğine unutmak yani soğumasını beklemek. Çözüm yolunun dahiyanece geldiğinin farkındayız ancak Apple’dan bir açıklama gelene dek yapabileceğiniz bir şey yok. Unutmadan, "iPhone'un Aşırı Isınması Nasıl Engellenir?" yazımızı da incelemenizi tavsiye ederim.

iPhone'um Kendi Kendine Kapanıyor:

Amiral gemisi sınıfına giren oldukça pahalı bir telefonun kendi kendine kapanması gülünç bir durum ancak iPhone 6s’lerde olağan sorunlar arasında. Cihazınızın şarj seviyesi normalde olduğu halde olur olmadık kapanıyorsa bunu çözmenin yolu (Apple tarafından önerilen) cihaza hard reset atmak. Bunun için güç ve home tuşlarına basılı tutmanız kafi. (Cihaz tekrar açılması yaklaşık 10 saniye sürecektir)

Hoparlör Fazla mı Ses Veriyor?

iPhone 6s’lerde can sıkan sorunlardan birisi de cihazın hoparlörlerinin sesi cızırtılı vermesi, bildirimleri normalden çok daha yüksek seviyede vermesi. iPhone 6s ve 6s Plus’larda görülen hoparlör sorununun donanımdan mı yazılımdan mı kaynaklandığını net olarak bilemiyoruz. Dolayısıyla da çözüm yolu sunamıyoruz. Bu sorunla karşılaştıysanız Apple forumunu aşındırmak yerine doğrudan randevu almanızı öneririz.

Ekran Tepki Vermiyor, 3D Touch Çok Hızlı:

iPhone 6s’iniz dokunuşlarınıza hiç tepki vermiyorsa paniğe kapılmadan cihazı sıfırlamayı deneyin. Bunun için home ve güç tuşuna basılı tutun ve cihazın sıfırlandığını gördüğünüzde bırakın. Saniyeler içerisinde gerçekleşen bu işlem sonrası varsa şifrenizi (passcode) girdikten sonra hiç bu sorunu yaşamamış gibi kullanmaya devam edebilirsiniz. Ekranın tepki vermemesinden bahsetmişken 3D Touch sorununa da kısaca değinmek istiyorum. Ekrana basış sertliğinize göre yeni menü fonksiyonları sunan 3D Touch açılır pencereleri olması gerekenden hızlı karşınıza çıkıyorsa, Ayarlar – Genel – Erişilebilirlik – 3D Touch menüsünden hassasiyeti ayarlamaya çalışın. Şu anda 3D Touch’ı destekleyen uygulama sayılarının fazla olmadığını da belirtelim.

Pil Çabucak Bitiyor:

iPhone 6s ve 6s Plus’ın batarya (pil) kapasitesinde geriye gidildiğini ve ilginç olarak testlerde çok daha güçlü bataryalara sahip cihazları geçtiğini görüyoruz. Kullanıcıların geri bildirimlerine baktığımızda olumlu sonuçlar olduğu gibi olumsuz sonuçların da yaşandığını görüyoruz. Kutusundan iOS 9 ile çıkan iPhone 6s’inizin bataryası gözünüzün önünde su gibi akıyorsa, bu durum yazılım güncellemesinden sonra da değişmediyse batarya ömrünü artırmak adına "iPhone'unuzun Pil Ömrünü Bu 10 Yöntemle Uzatın" yazımıza göz atmanızı öneririm.

Bu Nasıl Fotoğraf?

iPhone 6s’lerin öne çıkarılan özelliklerinden birisi de kameraları idi. Hatırlayacağınız üzere etkinlikte 4K video kaydına imkan tanıyan 12 megapiksel iSight kamerayla özellikle ışığın az olduğu ortamda çekilmiş fotoğraf ve video görüntüleri karşımıza çıkarılmıştı. Profesyonel ellerden çıkan fotoğraflar etkileyici gelmişti ancak cihaz satışa çıktığında kameranın düşük ışıklı ortamlarda kaliteyi oldukça düşürdüğü şikayetleri boy gösterdi. Siz de iPhone 6s’inizde ışığın zayıf olduğu ortamda çekim yaparken şaşkınlık içerisinde kaldıysanız, Live Photos (Canlı Fotoğraflar) özelliğini kapatın.

WiFi (Kablosuz) Ağına Bağlanamıyorum:

iPhone 6s’inizde kablosuz ağ bağlantısı aniden kesiliyorsa veya internet hızınız çok iyi olmasın karşın hız sorunu yaşıyorsanız yapmanız gereken ilk şey ağ ayarlarınızı sıfırlamak. Bunun için Ayarlar – Genel – Sıfırla – Ağ Ayarlarını Sıfırla yolunu izliyorsunuz. Tabii ki bunu yaptığınızda WiFi şifreniz de uçmuş oluyor; elle girmeniz gerekiyor. Bu işe yaramazsa iPhone 6s’inizin ağınızı hiç tanımadığı zamana götürmeniz yani Ayarlar – WiFi – Bağlantınızı Seçin – Bu Ağı Unut yolunu izlemeniz gerekiyor. Tüm bunlar da işe yaramadıysa yönlendiricinizi (modeminizi) yeniden başlatın ve yazılım güncellemesi olup olmadığını kontrol edin. Tamamen yazılımdan kaynaklı bu sorunun çözümüne ilişkin "iOS 9 WiFi Sorunu Çözümü" yazımızı da okumanızı öneririm.

Hücresel (3G) Bağlantıda Sorun Var:

iPhone 6s’inizde hücresel veri bağlantısında sorunla karşılaşıyorsanız Ayarlar – Hücresel – Hücresel Veri yolunu izleyerek hücresel veri kullanımını bir süreliğine kapatıp açmayı, 30 saniyeliğine uçak moduna geçmeyi deneyebilirsiniz. Bunlar işe yaramazsa güç tuşuna basılı tutun ve parmağınızı kaydırarak kapatın ardından güç tuşunu kullanarak açın.

Bluetooth Cihazlara Bağlanamıyorum:

iPhone 6s veya 6s Plus’ınızda Bluetooth cihazlarıyla eşleştirme yaparken sorun yaşıyorsanız bağlantıyı onarmak adına deneyebileceğiniz üç yöntem var. Birincisi; Ayarlar – Genel – Sıfırla – Ağ Ayarlarını Sıfırla yolunu izleyerek cihazın Blueooth bağlantıları unutmasını sağlamak. İkincisi; Ayarlar – Bluetooth – Bağlantınız – Bu Cihazı Unut yolunu izleyerek eşleştirmeyi yeniden denemek. Sonuncu da; Ayarlar – Genel – Sıfırla – Tüm Ayarları Sıfırla yolunu izleyerek ayarlarınızı sıfırlamak.

Yaşadığınız sorun listemizde yoksa Apple Destek Topluluklarından yardım alabilir veya Apple Store’daki Genius Bar'a uğrayarak sorununuzu anlatabilirsiniz.

iPhone'larınızı Nasıl Sıfırlar veya Fabrika Ayarlarına Döndürürsünüz?

YORUMLAR