iPhone Almamak İçin 5 Geçerli Sebep!

Abartıları bir kenara bırakıp, iPhone ürünlerini realist bir bakış açısıyla inceledik.

iPhone Almamak İçin 5 Geçerli Sebep!

Kişisel bilgisayar teknoloji dünyasına kazandıran dünya devi Apple'ın akıllı telefon klasmanında da milat sayılabilecek olan ürünü olan iPhone serisi, acaba gerçekten de abartıldığı kadar üstün bir teknoloji harikası mı? Gözardı edilen iPhone gerçeklerini sizler için derledik.

Mobil teknolojiler üzerine bilgi sahibi olsun veya olmasın büyük bir kullanıcı kitlesi "iPhone üstüne telefon tanımam" diyor. İşin daha ilginç tarafı, iPhone kullanmak bir elitist bir simge olarak algılanıyor. Öte yandan yeni çıkan iPhone ürününe servet ödemek için AVM'ler önünde nöbet tutan bir güruhun olması, sanırım teknologların değil sosyologların izah etmesi gereken mühim bir durum.
Fiyat/Performans (daha açık bir ifade ile 'Verdiğimiz paraya değiyor mu?') ölçeğinde tatminkar sonuçlar vermeyen iPhone ürünlerine dair ilk izlenimim, iPhone ürünlerinin 'tüketim çılgını' toplumlar için yeni çıkacak bir sonraki modeli aldırmaya yönelik yapıda olması. Sözü fazla uzatmadan bahsettiğim o 5 yeter geçerli sebebi yazayım.

1. Batarya Değişiminin Mümkün Olmaması

İnsanlık enerjiyi hızlıca depolayıp, verimli ve uzun bir şekilde kullanmamanın yol ve yöntemleri konusunda hala arayışlar içerisinde. Mataryalar, hacim (mAh) olarak devasa boyutlara gelmesine rağmen akıllı telefonların güçlü donanımlarına yetişemiyor. Haliyle şarj sürelerinin 24 saatin de altına düştüğünü söylememiz mümkün. Sürekli doldur-boşalt işlemine tâbii olması nedeniyle cep telefonların amortisman oranı en fazla olan bileşeninin yapısı gereği batarya olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Hal böyle iken, iPhone ürünlerinde bataryanın değiştirilemez olmasının tek bir sebebi var! Bence Apple yetkilileri, cihaz Uzun ömürlü olmasın kullanıcının bir sonraki ürünü alması için sebepler zinciri oluşsun! diye düşünüyor.

2. Hafıza Kartı Desteğinin Olmaması

8-16 GB neyinize yetmiyor, hafıza kartı da neymiş? der gibi adeta. Sizce bir dünya devi minik bir çiple hafıza kartı koymaktan aciz olabilir mi? Elbette hayır. Dolan hafıza ve hafıza doluluğundan ötürü hantallaşan sistem 'yeni bir telefon' ihtiyacını doğuracak haliyle. Apple istediği de tam da bu aslında öyle değil mi?

3. İşletim Sistemi Dezavantajları

Kaynak kodları aleni bir biçimde yayınlanan, her bir köşesine bilgimiz dahilinde özgürce müdahale edebileceğimiz özgür bir yazılımı kullanmak varken, binlerce lira ödeyip üstüne üstlük bir de içeriğine tam manasıyla vakıf olmadığımız kapalı kaynaklı bir sistemi kullanmak ne derece mantıklı olabilir ki? 

4. Diğer Klasmandaki Cihazlarla 'Küskün' Olması

Bluetooth teknolojisi olmazsa olmazımız. Fakat iPhone olmayan cihazlarla bluetooth üzeri veri paylaşımı yapmanız pek mümkün olmayacak. "iPhonelaştıramadıklarımızdan mısınız?" diye işi espriye vursanız da şu bir gerçek ki iPhone ile bluetooth hayal...

5. Fiyat Uçurumu

Fiyat/Performans ölçeğinde iyi çıktılar vermediğini yazımın başında belirtmiştim. Aynı klasmanda daha iyi donanım sunan rakiplerine nazaran fiyat olarak çok yüksek seviyelerde olan iPhone cep yakıyor! Sizleri rakamların diliyle başbaşa bırakmak istiyorum.
Apple iPhone 7 Huawei Mate 8
Ekran Boyutu: 5.5 inç 6 inç
İşlemci: 2.34 Ghz (4 Çekirdek) 2.3 Ghz (8 Çekirdek)
Ram: 3 GB 4 GB
Kamera Çözünürlüğü: 12 megapiksel 16 Megapiksel
Dahili Depolama: 32 GB 64 GB
4.5G Desteği: Var Var
Hafıza Kartı Desteği: Yok Var
Çift Hat: Yok Var
Fiyat: 3.111 TL 1.866 TL

YORUMLAR