İşte Küresel Apple iPhone Fiyat Etiketleri ve Şaşırtıcı Farklılıklar

Apple iPhone cihazlarının etiketlerini küresel olarak karşılaştırdık ve bu farkların sebeplerini araştırdık.

İşte Küresel Apple iPhone Fiyat Etiketleri ve Şaşırtıcı Farklılıklar

Apple iPhone telefonlar dünyanın her yerinde satılıyorlar. Ancak küresel anlamda her ülkede tavsiye edilen bir fiyatları yok ve ekonomik şartlara göre fiyatlandırılıyorlar. Bu ekonomik yaptırımlar maliyeti 200 doları biraz geçen telefonun farklı fiyat etiketlerine sahip olmasına yol açıyor. Dünyada iPhone satılan ülkeler arasındaki fiyat farkını merak ettiyseniz, sizi buraya alalım.

Bir elektronik ürünün maliyetine işçilik, lojistik, pazarlama ve reklam fiyatları eklendiğini biliyoruz. Elbet bir kar payı da bunların üzerine bindiriliyor. Ancak bu etkenlerin yanı sıra ülkelerin elektronik vergi bedelleri, lüks tüketim veya özel tüketim vergileri, katma değer yüzdeleri de eklenince o ürünün çıplak maliyetiyle arasında dağlar kadar fark oluyor.

Bu durum istisnasız iPhone telefonlar için de geçerli. Çok küçük bir örnek vereyim ABD’de bir iPhone 4 kişilik bir aile bütçesinin yüzde 1.6’sına denk gelirken bu oran Endonezya için yüzde 39.3 olarak belirlenmiş.

Tüm dünyada iPhone etiketleri

Gelin küresel olarak iPhone fiyat farklılıklarına genel olarak bir grafik üzerinde göz atalım.

Bu grafikte Brezilya ve Türkiye’nin bin doların üzerindeki fiyatlarla öne çıkıyor olması, yukarıda da bahsettiğim özel vergiler, gümrük giderleri ve katma değer oranlarından kaynaklanıyor. Elbette neredeyse 300 dolarlık bile çıplak maliyeti olmayan bir cihazı, neredeyse ABD’den iki hatta üç misli fiyatlarla edinmek her ekonomik bütçenin harcı değil. Üstelik döviz kurunu da bu etkenlere eklemek gerekiyor. Aslında durumu şöyle de özetleyebiliriz; iPhone 6 ilk tanıtıldığı tarih olan 9 Eylül 2014’te resmi Türkiye fiyatı 2.349 TL olarak açıklanmıştı. Bugün iPhone 6 modelleri 2.700 -2.800 TL’ye satılıyor. Kısaca daha 1 yıl bile olmadan iPhone 6 hem dolar kurunun etkisi, hem de vergilerden dolayı 300-400 TL kadar zamlanmış durumda.

Türkiye’de bir iPhone 6’nın fiyatının yüzde 27’si vergi olarak kullanıcıdan tahsil ediliyor. iPhone 6’nın Apple’a çıplak elektronik maliyeti 200$ (580 TL). Bu durumda devlet, bir iPhone 6’dan cihazın parçalarını üreten Sony, SanDisk, LG ve benzeri birçok teknoloji şirketten daha fazla para kazanıyor.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de 16GB iPhone 6 cihazlar ayda 65.000’den fazla satıyor. Bu noktada devlet 1 ayda sadece 16GB’lık iPhone 6’dan 46.8 milyon TL gelir elde ediyor. Bu sadece Türkiye’de iPhone 6 için yapılan bir araştırmanın sonucu, buradan yola çıkarak, Türkiye’de yüksek teknoloji ürünlerinden (bilgisayar, tablet ve benzerleri) alınan vergilerin toplamı bunun 10 misline denk geldiğini hesaplayabiliyoruz.

Dünyada iPhone 6 etiket fiyatları

Yukarıda maden iPhone 6 ile başladık onunla örneklendirmeye devam edelim. Çin’de büyük bir Pazar yakalayan iPhone 6 851.65 dolardan satılıyor. Rusya’da ise 861 doları cebine koyan bu cihazı alabiliyor.

ABD'de 649 olan iPhone 6'yı Norveç’te 808, Filipinlerde 769, İtalya’da 793, Fransa’da ise 771 dolara alabilmek mümkün. iPhone 6’nın ABD fiyatına en yakın olan etiketi ise Japonya’da görüyoruz, 699 dolar. Endonezya’da bir aile yıllık gelirinin yüzde 39’u ile ancak 2 iPhone alabilirken bu oran ABD’de 63 iPhone’a denk düşüyor. Türkiye’de ise yıllık geliri ile bir adet iPhone 6 sahibi olan kişi sayısı sadece yüzde 7.

İşte Bir Akıllı Telefonun Gerçek Maliyeti

Apple Store Türkiye, iPhone 6 Serisine Zam Yaptı: İşte Yeni Fiyatlar

YORUMLAR