İyi Bir Fotoğrafçı Olmak İçin 2 Ana Başlık Altında 13 Altın İpucu

İyi bir fotoğrafçı olmak için neler yapmalıyız? Ya da neler yapmazsak iyi bir fotoğrafçı olabiliriz? Çok yönlü tavsiyeler veriyoruz.

İyi Bir Fotoğrafçı Olmak İçin 2  Ana Başlık Altında 13 Altın İpucu

Fotoğrafçılık zor zanaat. İyi bir fotoğrafçı olmak ise düşünüldüğü kadar kolay değil ve hiç olmayacak. Bir işte "en iyi" olabilmek için elbette kendinizi geliştirmeniz doğal ama tabii kitabına göre davranırsanız. Hatta çok iyi olabilirseniz o kitabı baştan yazabilirsiniz. Ama bazı kurallar hiç değişmeyecektir. Bu kurallar yapmanız ve yapmamanız gerekenler diye ikiye ayrılabilir.

Özellikle bu ipuçları aslında iyi bir fotoğrafçı olmanın altın kuralları olarak da tanımlanabilirler. Peki, iyi bir fotoğrafçı olmak için neler yapmalıyız? Ya da neler yapmazsak iyi bir fotoğrafçı olabiliriz?

İyi bir fotoğrafçı olmak için yapmamanız gereken 4 şey

Kimseyi eleştirmeyin, yargılamayın

Fotoğrafçılık egoyu kamçılayan bir uğraş. Bu yüzden kıskançlık ve kendini beğenmişlik tuzağına düşmeniz son derece olası bir durum. Kimseyi hakir görmeyin. Yapıcı ve şevk verici eleştirilerde bulunun. Böylelikle bir öğretmen ve sözü dinlenir bir fotoğrafçı mertebesine ulaşırsınız.

Ekipmanlarınıza saygı gösterin

Sonuç olarak işin en ağır yükünü onlar çekiyorlar.  Onları umursamamak, gerekli koşullarda saklamamak, oraya buraya bırakıp hor davranmak çok da mantıklı bir davranış değil. Fotoğraf malzemeleri narin aparatlardan oluyorlar. Onları ne kadar korursanız o kadar uzun ömürlü oluyorlar. Pahalı malzemeler olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.

Hazır modlarla çekim yapmayın

Kameraların çekim modları bölümünde üç ana değişken var, bunları ISO, enstantane ve diyafram olarak tanımlayabiliriz. Aslında iyi fotoğraf çekmek, bu üç değişkenin nasıl seçildiği ve kullanıldığıyla ilgili. ISO, enstantane ve diyaframın birbiri arasında nasıl bir etkileşimde olduğunu öğrenmek, iyi bir fotoğrafçı olmanın temel prensiplerinden biri. Bundan dolayı hazır modlara çok güvenmeyin. Sürekli olarak öğrenin, deneyin ve tecrübenizi pekiştirin.

Taklitçilik yapmayın

Artık fotoğrafı çekilmemiş nesne, yer ya da konu kalmadı. Ama bu sizi kısıtlamasın. Fotoğraf konuları her ne kadar tüketilmiş olsa da hayal gücünün sınırı yok. Yaratıcı olmak fotoğrafçılığın özünde var. İlham almakla kopya çekmeyi birbiriyle karıştırmayın. Siz var olan bir kareye nasıl bambaşka bir ruh katacaksınız buna yoğunlaşın.

Özgün bir fotoğrafçı nasıl olunur

Aslında düşünecek olursanız her çektiğiniz fotoğraf karesi bir proje. Bu projenin özgün olması yaratıcılığınızdan tutun da çalışma disiplinine ve yöntemine kadar her türlü olguyu içinde barındırıyor. Bunun için bir projenin olgunlaşması sırasına kullanılabilecek tüm yöntemler fotoğrafçılık için de geçerli.

Bir kahraman yaratın

Severek takip ettiğiniz fotoğrafçılarla iletişime geçin. Mümkünse bir projelerinde onlara dahil olun. Yöntemlerini ve vizyonlarını inceleyin. İlham alır, kendinizi geliştirirsiniz.

Farklı saatlerde çalışmayı deneyin

Dünya her saatte farklı karakterlere bürünüyor. Her zaman biriminin rengi ve atmosferi fotoğraflara bambaşka bir hava katar. Bu yüzden çeşitli zaman dilimlerinde çalışın. Örneğin gece yaşantısı gündüz rutininden farklıdır. Gece atmosferi fotoğraflarınıza bambaşka bir soluk katabilir.

Video da çekmeyi unutmayın

Mesela Nikon DSLR kameralarla çok güzel kareler yakalıyorsanız, bunu akışkan hale getirin. Videolar çekin. Bu sayede vizyonunuz gelişir, fotoğrafçılık içgüdülerinizi durağan görüntülerden akışkan hale getirebilirsiniz.

Blog sayfası tasarlayın, sık güncelleyin

İyi bir fotoğrafçı olmanın aslında en önemli kuralı sosyal medyadan uzak durmak. Sosyal medyadan uzak durmak iyi diyorum ama tamamen ortadan kaybolmamak da lazım. İlgi gruplarına hitap edecek bir blog sayfası hazırlamak bu noktada yardımcı olacaktır. Burada deneyimlerinizi ve yöntemlerinizi paylaşırken iletişimde bulunabilir, bambaşka yeteneklerle bir araya gelme şansı yakalayabilirsiniz. Öte yandan sosyal medya da fotoğraflarınızı meze gibi tüketilmez ve daha değerli gruplar tarafından takip edilirler.

Atölyelerden çıkmayın

Kendinizi keşfetmenin sonu yoktur. Ancak başkalarının ne yaptığını ve nasıl yöntemler öğrendiklerini de takip etmelisiniz. Fotoğraf gezilerine ve atölyelerine katılın. Fotoğraf çekme tekniklerinin çeşitliliğini bu sayede öğrenebilirsiniz.

Kompozisyon kurgulamayı öğrenin

Farklı açılardan bakmayı, ortamı değiştirmeyi öğrenmeye çalışın böylelikle kendinize özgü, zamanla imzanız olarak kabul edilebilecek enstantaneler yakalayabilirsiniz. Dünyayı olduğu gibi görmek bir yana, siz nasıl görmek istiyorsunuz bunu yansıtmaya çalışın.

Ekonomik olmayı öğrenin

Her sene yeni çıkan bir kamera almaktansa sizi en az 3-4 sene hatta daha fazla idare edebilecek bir DSLR makine almanız hem bütçenizi, hem de fotoğraf çekme zevkinizi tatmin edebilir. Uzun vadeli kameralar almak yenilikleri anında takip edemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Zaten her sene kendini yenileyen makineler çok farklı özellikler de sunmuyorlar. Bunun için giriş seviyesinde bir DSLR makine seçmek ve hazır olduğunuz zaman bunu yükseltmek son derece faydalı olabilir. Bunun için örnek vermek gerekirse Canon EOS Rebel SL1 Dijital SLR bir makineden Canon EOS 7D Mark II Dijital SLR makineye yükselmeyi örnek verebilirim.

DSLR makinenizle akıllı telefonunuzu entegre etmeyi öğrenin

Aslında akıllı telefonlarla fotoğraf çekmek biz fotoğraf severlerin çok tercih ettiği bir yöntem değil. Ancak yine de daha verimli çalışabilmek için bir zemin hazırladıklarını düşünmek de yanlış değil. Zira var olan bu donanımları ve telefon uygulamalarını en verimli ve en yaratıcı şekilde kullanmak yeterli olabiliyor. Akıllı telefonlarla "prep" yani hazırlık yapmak daha profesyonel çalışmak için bir şablon oluşturmakta kullanılabilir. Tabi bu asla anında poz yakalamakla aynı şey olmuyor.

Detayları kontrol edin ve DSLR için fikir edinin

Akıllı telefonunuzla çekilmiş fotoğrafların üzerine uzun süre basıp detaylar ekranını açacak olursanız, kameranızın o an kullandığı değerleri incelemeniz mümkün olabiliyor. Bu değerler sayesinde beğendiğiniz fotoğraflardaki ayarları inceleyebilir, daha sonra benzeri ayarları DSLR üzerinde denemeniz mümkün olabilir. Akıllı telefonlarla fotoğraf çekmek daha basit ve seri olduğu için bu yöntemi kullanarak daha detaylı ve doğru ayarlarla DSLR deneyimleri kurgulayabilirsiniz.

Fotoğraf Makinesi FotoğrafÇekerken İçinde Ne Oluyor?

Fotoğraf Bulanıklaştırma Nasıl Yapılır?

Akıllı Telefon Kameralarıyla Fotoğrafçı Olamazsınız!

YORUMLAR