Mac Formatındaki Bellekleri Windows Üzerinden Okumanın 4 Yolu

Mac formatındaki bellekleri Windows üzerinden okumak için yapmanız gerekenler nedir? 4 farklı seçeneğiniz var.

Mac Formatındaki Bellekleri Windows Üzerinden Okumanın 4 Yolu

Windows ve Mac OS X, birçoğumuzun tahim ettiği gibi farklı dosyalama sistemleri kullanırken Windows, dahili belleklerinde NTFS sistemi üzerinden çalışıyor. Buna karşılık Mac OS X'te HFS+ adında bir sistem mevcut. Harici bellekler için ise Windows FAT32 kullanyor. Bunun yegane amacı diğer platformlarla uyum sağlayabilmek. Mac bilgisayarları da FAT32 olarak biçimlendirilmiş bellekleri okuma kabiliyetine sahip. FAT32'nin en büyük sorununa gelecek olursak, tek bir dosya boyutunun 4 GB'yi aşamıyor olması. 

Mac belleklerinin birçoğu HFS+ formatına uyarlanıyor, hatta bazıları satışa sunulurken bile önyükleme olarak bu formatı veriyor. Bugüne kadar bu tarz belleklerden eziyet çeken Windows kullanıcıları gönüllerini ferah tutsun, çünkü Mac formatındaki bellekleri Windows üzerinden okumanın 4 farklı yolu mevcut.


1. Harici Belleğe Format Atıp Dosyaları Temizlemek
Eğer ki bu belleklerin içersindeki dosyalarla ilgilenmiyorsanız, yapmanız gereken işlem çok basit. Yerleştirilen harici belleğe format atıp NTFS veya FAT32 formatlarını seçmek. Sizlere aşama aşama bu işlemi nasıl gerçekleştireceğinizi anlatacağım.

a) Windows Gezgini üzerinden belleğinizi bulduktan sonra sağ tıklayıp listedekiler arasından Format... seçeneğini tıklayın.

b) Bundan sonra açılan pencerede iki platformu kullanacaksanız dosyalama sistemini FAT32 olarak seçmelisiniz. Ancak sadece Windows için kullanmayı arzu ediyorsanız NTFS benim daha çok tavsiye ettiğim bir formattır.

c) Dilediğiniz formatı seçtikten sonra belleğinizin içinde herhangi bir veri kayıtlıysa karşınıza ufak bir uyarı penceresi çıkacak. Ama dikkat etmenizde fayda var: Bu aşamadan sonrasını seçtiğiniz takdirde belleğin içersindeki dosyaların tümü silinecektir.

d) Tüm bu işlemleri kabul ettiğinizde bir önceki pencerenin donmuş bir haliyle karşılaşacaksınız. Bu aşamada panik yapmayın, format işleminiz tamamlanıncaya kadar süren bir durum söz konusu.

e) İşlemin tamamlanmasını onaylayan ufak bir pencereden sonra yapmanız gereken tek şey artık tamam butonunu tıklamak.

Bu aşamadan sonra harici belleğinizi Windows üzerinde dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Ne var ki bu aşamaları tamamladığınızda kullanmak isteyebileceğiniz tüm verileri kaybetmiş olacaksınız. Ama endişe etmeyin. Tüm bu işlemi bir kenara atabileceğiniz 3 farklı yolumuz var. Bu 3 farklı yönteme gelecek olursak, sizin tercihlerinize hitap edebilecek, aralarından sizin kendi kararınızı vermeniz gereken 3 adet program HFS, HFS+ ve HFSX dosyalarını doğrudan okumanızı sağlıyor. Sizi çok merakta bırakmadan listeye devam ediyorum.


2. MacDrive

MacDrive, bahsettiğimiz soruna senelerdir çözüm getiren güvenilir bir program. MacDrive, ücretli bir program olmasına karşın size fonksiyonları denemeniz için 5 günlük bir deneme süresi sunuyor. Diğer alternatifler arasında fiyatı yüksek olan bu programın başarabildikleri arasında disk onarımı ve disk bölme işlemleri mevcut ve bu hizmetler size yüksek bir performansta sunuluyor.


3. Paragon HFS+

Paragon HFS+ de deneme sürümü olan ama tam sürümü paralı bir uygulama. Bu program MacDrive kadar kapsamlı olmasa bile Windows üzerinden HFS+ dosyalama sitemi altındaki verilerin tamamını hem okuyabiliyorsunuz hem de bu formata uygun şekilde dosya kaydetmeniz mümkün oluyor. Bunun anlamı, Windows üzerinde kurulu olan tüm programlarınızın HFS+ sistemi altındaki dosyaları tanıyıp çalıştırabilmesi. Bu programın bedeli MacDrive'dan daha düşük olsa da para ödemeden işlem yapmak istiyorsanız, Paragon HFS+ daha kısıtlı işlem kabiliyetine sahip olsa da size 10 günlük bir deneme süresi sunuyor. Bu süre zarfında muhtemelen size lazım olan birçok işlemi tamamlamış olacaksınız. Sonrasında tercihen satın alıp hizmetten faydalanmak size kalmış.

 


4. HFSExplorer

Umarım Windows ve Mac arasında dosya aktarımını bellek aracılığıyla yapmak isteyen herkese ilaç olabildik. Programlar hakkındaki detaylı açıklamalar için incelemeleri yazdığım sayfalara aşağıdan göz atabilirsiniz.

YORUMLAR