Mars Yaşanabilecek Bir Yer mi? NASA Orada Neden Bir Koloni Kurmak İstiyor?

NASA'nın Mars Kolonisi Projesi hakkında bilinmesi gereken önemli detayları ve gelişmeleri derledik.

Mars Yaşanabilecek Bir Yer mi? NASA Orada Neden Bir Koloni Kurmak İstiyor?

Yaşanması zor şartları olduğunu bilerek yıllardır Mars projelerine tonla para akıtıp gezegeni ölçümleyen NASA, Mars’ta koloni kurarak ne yapmak istiyor? Mars yaşanacak bir yer mi? Koloni kurmasının amacı ne olabilir? Bu insanlar Mars'ta ne yer içer? Bu sorular bir sürü neden-niçin şeklinde birbirine eklenerek uzayıp Mars'a kadar gider.

Yani akıl var mantık var, şu aşağıdaki gezegenin resmine bir baksanıza. Buraya gitmeyi hangi aklıselim insan evladı arzu edebilir?  Ancak biraz durun. Durum hiç bu kadar basit ve süratle sorgulanacak ve burun kıvıracak kadar basit değil. Mars bize en yakın gezegen. Gidip gelmesi uzun sürse de en mümkün hedeflerden biri. Birincisi bu çok önemli. 

Neden Marsa gidiyoruz?

Bugüne kadar Mars’ta gezegenin tarihinde yaşam izleri olduğuna dair çok fazla kanıt bulundu. Bugün bir yaşam formu sinyali alınmasa da “yerleşim birimi” kurmak aslında hiç de düşündüğümüz gibi bir durum değil.

Mars mineralleri açısından çok önemli bir gezegen. Burada bir koloni kurmak elbette bir tatil kenti kurmak anlamına gelmiyor. Tüm amaç kaynak araştırmak ve var olan periyodik cetvele yeni elementler ekleyebilmek. Öte yandan Mars’ta daha önce su bulunduğuna dair kanıtların olması bile bu proje için yeterli bir sebep olarak gösteriliyor. NASA bilim insanları bundan 4.3 milyar yıl önce Mars’ın yaşanabilir bir yer olduğu teorisini destekliyorlar. Bu şartların neden yok olmuş olabileceği, Dünya’nın geleceğinin aynı kaderi paylaşmaması için de önemli. Sonuç olarak gezegenimiz Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara göre, 4,54 milyar yaşında. Bilinen ilk insan atası olan Homo Rudolfensis ise günümüzden 1,9 ile 1,6 milyon yıl önce Kenya’da Turkana Gölü çevresinde yaşamış. Yani gezegenimiz daha çok genç. Ama NASA’ya göre erken önlem almakta fayda var.

Mars kolonisi nerede yaşayacak?

Elbette bu da bir sıkıntı. Sonuç olarak Mars’a hafta sonu tatili yapmaya gidilmiyor. Koloninin yaşamını sürdürülebilir kılması gerekiyor. Bunun için Fransa merkezli bir firma Mars'ta astronotların yaşayabileceği balon görünümlü bir ev tasarladı ve projesini NASA’ya sundu. Fransız Fabulous firması, tasarımlarıyla NASA'nın gözüne girmeyi ümit ediyor. Demir ve sudan ilham alınarak oluşturulan ve adına 'Sfero' denilen bu yaşam birimleri, Mars'taki materyaller kullanılarak 3D yazıcıda üretilecekler. Yani Mars'ın toprağından "kerpiç" ev yapmak gibi bir durum söz konusu. 

Yüzeyin altında da bir katı olması planlanan ev, astronotlar için çalışma alanı ve bahçe de içerecek. Daha korunaklı ve soğuk olacak alt katlarda yaşayacak olan astronotlar, üst kata spiral bir merdivenle çıkacak. Radyasyon ve geceleri ortaya çıkan aşırı soğuğa dayanacak duvarları olan Sfero balon evinin ana materyali ise demir olacak. Fabulous şirketi, evin Curiosity uzay aracının görev yaptığı Gale Krateri'nde yapılmasını öngörüyor. Gale Krateri bol miktarda demir minerali içeriyor.

Her şey hazır mı?

Değil elbette. Daha koloniye kimlerin dahil olacağı belirlenmedi. NASA burada yaşaması ve çalışması düşünülen insanlar için çeşitli simülasyonlar yapıyor. NASA, oluşturduğu özel bir ekiple Hawaii’de bir yanardağın yanında Mars kolonisinin nasıl yaşayacağını simüle eden bir test ortamı yarattı. NASA Mars Projesi denekleri bir astrobiyolog, bir doktor, bir pilot, bir mimar, bir gazeteci ve bir toprak bilimciden oluşuyor. İşte bu simülasyon hakkında mini bir belgesel.

İnsanları seçmekle de iş bitmiyor. Oraya nasıl gidecekler? Bir de bu sorun var. NASA SLS roketi, dünyanın şimdiye kadar gördüğü en büyük ve en güçlü roketi. 100 metre boyundaki bu dev, bilinen en güçlü roketten yüzde 12 daha fazla itiş gücüne sahip. Bu roket NASA SLS, Orion uzay gemisini taşıyacak. Orion uzay gemisi Mars’a astronot götürmek için tasarlanıyor. 

Bu proje ne zaman başlar bilemiyoruz. Henüz kesin bir zaman duyurulmuş olmasa da en yakın tarih 2020 olarak tahmin ediliyor. Bu tarihte insanlık Mars’a ilk insanlı aracını gönderecek ve orada bir koloni kuracak gibi görünüyor.

NASA'nın Mars Trek Web Sayfası, Mars'a Sanal Bir Seyahati Mümkün Kılıyor

NASA İnsan Irkını Mars'a Götürecek Ferrari Roketi RS-25'i Test Etti

NASA Mars'a Helikopter Gönderecek

YORUMLAR