Mobil Ödeme Sistemleri Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Mobil hayat ekonomik alışkanlıklarımızı da değiştiriyor, mobil ödeme sistemeri gelişiyor ve yayılıyor.

Mobil Ödeme Sistemleri Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

Akıllı mobil cihazların hayatımızın her köşesine dokunması kaçınılmaz oldu. Mobil telefon üreticileri artık cüzdanlarımızı ve kredi kartlarımız da unutup tüm finansal hayatımızı da kontrol etmek üzere ödeme sistemleri geliştiriyorlar. Akıllı telefonlarımızla çok yakında sıkça kullanacağımız ödeme seçeneklerini inceledik.Akıllı telefonları kullanarak ödeme yapmak biraz garip gelebilir. Ancak buna da alışacağımız kesin. Mobil cihazlar sayesinde hızla kolaylaşan hayatımızda nelere alışmadık ki? Özellikle hızlı ve daha güvenli ödeme seçenekleriyle mobil ödeme yöntemleri hızla yayılıyorlar. Sizler için piyasayı çok yakında ele geçirecek birkaç ödeme yöntemini inceledik. 

Apple Pay Nedir?

Apple iPhone 6 ve iPhone 6 Plus'ı tanıttığı zaman aslında gelecekte çok daha fazla önemli olacak bir kavramı daha tanıtıyordu. Bu tanıtımla beraber hayatımıza Apple'ın ödeme sistemleri de girdiler. NFC özelliğini sonunda cihazlarına getiren Apple, Apple Pay'i duyurarak mobil ödeme sistemlerine bir yenisini daha ekledi.  Apple'ın yeni ödeme sistemi Apple Pay, kredi kartlarının telefon üzerinden çalışması mantığını taşıyor. Apple tanıtımında bu işlemein güvenli bir sistemle birlikte geleceğini de söylemişti.  Apple Pay American Express, Visa ve MasterCard ile anlaşma imzaladı ve kartlar üzerinden işlem gerçekleştirmek isteyen iPhone sahiplerinin yüzünü güldürdü.

İşte Apple Pay demo videosu. 

Apple, Apple Pay için kredi kartı ödeme hacmi yüzde 83 olan en büyük ve bilinen bankalarla anlaştığından 220.000'den fazla işyerinde, telefonunuzla kolayca ve temassız bir şekilde ödeme yapabiliyorsunuz. Apple, önde gelen alışveriş sitelerinde tek tuşla ödeme yapabilmeyi sağlayan Apple Pay butonunu da hayata geçirdi.

Google Wallet nedir?

Google Wallet ile tanışalı 4 sene kadar oldu. Google Wallet bünyesinde sahip olduğunuz tüm kredi ve banka (debit) kartlarınızı telefon veya tabletlerimizde toplayabiliyor ve alışverişlerimizde kullanabiliyoruz. Google Wallet kullanabilmeniz için NFC teknolojisine ve en güncel Android sürümü üzerinde çalışan, Secure Element yongasına sahip bir Android akıllı cihaz sahibi olmamız gerekiyor. Bu bir tablette olabilir. Bu konfigürasyon aslında 2012 senesinden sonra çıkan bütün Android telefon ve pek çok tablette var. Samsung Galaxy Nexus, Galaxy S, LG G, HTC M gibi güncel seriler NFC teknolojisini destekliyorlar.  

Google Wallet kullanmak için Google üzerinden gerekli kurumsal bilgilere ulaşabilirsiniz.

Samsung Pay Nedir?

Samsung Galaxy S6 ve S6 Edge ile gelen Samsung Pay adlı ödeme sistemi, elbette Apple Pay’e rakip olacak. NFC üzerinden işleyen ve yeni geliştirilmiş MST (manyetik güvenli aktarım) teknolojisini esas alan bu ödeme sistemi. Uyumlu cihazlara sahip olanlar uyumlu noktalarda ödeme yapabilecek şekilde projelendirildi. Samsung Pay sistemi için Visa ve MasterCard’dan onay sertifikaları da alındı.

American Express, Bank of America, CitiBank gibi büyük bankalardan da hali hazırda onay gelmesi bekleniyor. Samsung Pay’in arkasında KNOX koruması var. KNOX Samsung’un S6 serisiyle beraber kullanmaya başladığı bir güvenlik sistemi. Knox; Android cihazlarında toptan bir güvenlik çözümü sunan ve kullanıcıların saklanan tüm bilgilerini kimseye göstermeden koruyabiliyor. Samsung Pay dünya genelinde 30 milyon noktada ödeme sistemleriyle uyumlu olacak. Ancak ilk olarak ABD ve Güney Kore’de çalışmaya başlayacak. 2015’in ortalarına doğru Avrupa’ya geçecek olan Samsung Pay ülkemizde ne zaman hizmete girecek bilinmiyor.

Samsung Pay Demo videosu

Uyumlu olan cihazlar demosu:

2016'da iPhone'lar Intel ile Gelecekler

Apple Maps'in Sonunu Nokia Mı Getirecek?

Apple Watch Nedir, Ne Yapar, Ne Yapamaz?

YORUMLAR