Online Hesaplarınızı Kapatmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Online Hesaplarınızı Kapatmadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler
Alper Çetiner
Alper Çetiner nasıl yapılır
YORUM YAZ

Çevrimiçi kullandığınız hesaplardan birini silmek mi istiyorsunuz? Hesabı terk etmeden önce yapmanız gereken bazı işler var. İnternet üzerinden karşılaştığınız web sayfalarının birçoğunda sizden üyelik talep ediliyor ve bu vesileyle birçok hizmet, özellik ve başka ekstralar hizmetinize açılıyor. Her şeyi denemeye yatkın bir doğanız varsa sıkıldığınız an oradaki işinizi bitirip yeni bir sosyal akıntıya kapılma ihtimalinizin yüksek olduğunu varsayıyorum. Geride kalanlar ise sizin terk ettiğiniz bir hizmetteki kişisel bilgileriniz. Daha kaliteli bir dijital hayat için bunlardan kurtulmak mümkün ve size bunun nasıl yapılabileceğinizi bu yazımda açıklayacağım.

İstemediğiniz hesaplarla olan bağınızdan kurtulmak istiyorsanız, aşağıda belirttiğim adımları izlemenizi tavsiye ediyorum. Böylece geçmişte bırakmak istediğiniz bazı bilgileri tamamen yok etmeniz gerekiyor.

Başka Hesaplarla Olan Bağlantıları Kontrol Edin

Birçok hizmet, Google, Twitter veya Facebook hesabınız üzerinden üye olmanıza olanak tanıyor. Bazıları e-posta yoluyla abone olma seçeneğini tamamen ortadan kaldırıp bu hesaplar üzerinden üye olmanız konusunda ısrarcı olabiliyor. Bazı hizmetler birçok hesaba birden bağlanıp bu hesapların genelinin paylaşıldığı bir akış listesi hazırlıyor. Bulut depolama alanları da bu kategoriye sahil olup ekstra şifre sorgulamalarını yok etmek için hesaplarla bağlantıya geçiyor.

Bu hesaplarla bağlandığınız takdirde ana hesabınızı yok ettiğiniz durumlarda diğer hizmetlerden de faydalanamıyorsunuz veya çoklu hesap kabul eden hizmetlerin olduğu durumda siteden faydalanabilmek için alternatif bir bağlantı sunmak durumunda oluyorsunuz.

Başka uygulamaları veya eklentileri sosyal medya hesaplarınıza bağlıyorsanız bu ekstralar sizden bazı yetkiler istiyor. Örneğin arkadaş listesine ulaşım veya sizin yerinize ileti yazma yetkileri sıkça karşılaşılan durumlar arasında. Sosyal medya hesabınızı silmeden önce tüm bu eklentileri uzaklaştırdığınızdan emin olun. Zaten güvenlik duvarınızın aşılmasına ön ayak olup bu uygulamaların hesabınıza ulaşmalarını sağlamışsınız ama bunun devam etmemesi için bağları koparmak konusunda hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız.

Verilerinize Sahip Çıkın

Hesap açtığımızda veri yüklerken genelde uzun uzun düşünmeden fotoğraflarımızı, videolarımızı, müziklerimizi ve dökümanlarımızı kullandığımız hizmetin sunucularına yüklemiş oluyoruz. Hesabı sildiğiniz an itibariyle tüm bu veriler bir anda yok oluyor ve birçok hesap size verilerinizin toplamını geri göndermek konusunda yetersiz kalıyor.

Örneğin bir sosyal medya hesabında sizin için değerli olan bir veriyi saklıyorsanız hesabı kapatınca sizin için değeri olan bir veri üzerindeki yetkiyi tamamen kaybetmiş olursunuz. Hesaplarınızı kapatmadan bu önemli verilerin her birini indirmiş olduğunuza emin olun. İhtiyacınız olmasa bile hepsini silmekte ayrı bir yarar var. Neticede bilgilerinizin açıkta olmasını istemezsiniz. İletişim adresinizden telefon numaranıza ve kredi kartı bilgilerinize kadar her bilgiyi silmiş olmanızı öneriyorum.

Hesap Bilgilerinizi Değiştirin

Diyelim ki harika bir kullanıcı ismi buldunuz ve bu ismi başka bir insan çoktan kullanmaya başlamış. Bazı hizmetler kullanıcı isimleri bir kez kullandığında bu isimleri tamamen devre dışı bırakıyor. E-posta adresleri de bu şekilde devre dışı bırakılabiliyor ve üye olurken başka bir e-posta adresi kullanmanız önerilebiliyor. Bunun özetle anlamı, siz dahil olmak üzere, hiçkimse aynı isim ve e-posta adresiyle ikinci kez hesap oluşturamıyor. Bir hizmete belli bir vakit sonrası geri dönmeyi düşünüyorsanız bu can sıkıcı bir durum olabilir.

Öyle olmasa bir kullanıcı isminizi başka insanların kullanımına açmak güzel bir davranış biçimidir. İsmi saçma ve anlamsız bir şeye dönüştürüp mail adresi olarak kullanmadığınız ikincil bir adres vermeyi deneyin. Bir gün fikrinizi değiştirip aynı hizmete üye olmak istiyorsanız kullandığınız e-posta adresi ve tercih ettiğiniz kullanıcı adı ile geri dönme olasılığınız oldukça yükseliyor. Kullanıcı hesabınızdaki e-posta adresini değiştirdiğiniz takdirde size bir onay mesajı gönderilecek ve hesabınızı silmeden önce onaylamayı gerçekleştirmiş olmanız gerekiyor. Hesabınızı kapatma yetkisi vermeyen hizmetlerde de bu bilgileri değiştirmek işe yarayan bir çözüm yöntemi.

Aktif Aboneliklerinizi Yönetin

Bir hesabı tamamen kapatmış olsanız da o an abonesi olduğunuz gruplar veya sayfalar size e-posta olarak haftalık bültenlerini sunmaya devam edebilirler ve bu bilgi kirliliğini gelen kutusunda taşımak istemeyeceğinizi varsayıyorum.

Bu işlemi hesabınızı sildikten sonra da halledebilirsiniz ama onlarca anlamsız e-posta almaktansa  hesaplarınızda e-posta ile bilgilendirilme seçenekleri ortadan kaldırırsanız işlem süreniz epey kısalacaktır.

Artık Hesabınızı Silmeye Hazırsınız

Normalde bir hesabı silerken önemsediğiniz şey işlemi gerçekleştiren buton olabilir ancak dijital bir bilgi yığınını açıkta bırakmamak için ve sadece o hesapta bulabileceğiniz önemli verileri kaybetmemek için acele etmemeniz önerilir. Yukarda bahsetmiş olduğum aşamaların tamamlandığından eminseniz ve gözünüz arkada kalmayacaksa artık güven içinde hesabınızı silebilirsiniz. Hesabınızı sildikten sonra sizi rahatsız eden başka bir konu oldu mu? Aşağıdaki yorum kutusundan bize deneyimlerinizi aktarabilirsiniz.

YORUMLAR