ÖSYM 2014 Tercih Kılavuzu ve Tercih Robotları

osym-2014-tercih-robotlari Bildiğiniz gibi çok kısa bir süre önce üniversite sınavları sona erdi ve tercih yapma telaşı başladı Üniversiteye hazırlanmak, sınavlara girmek kadar doğru tercihleri yapmak da çok önemli. Çünkü üniversiteye girmek demek, bunda

ÖSYM 2014 Tercih Kılavuzu ve Tercih Robotları

Bildiğiniz gibi çok kısa bir süre önce üniversite sınavları sona erdi ve tercih yapma telaşı başladı Üniversiteye hazırlanmak, sınavlara girmek kadar doğru tercihleri yapmak da çok önemli. Çünkü üniversiteye girmek demek, bundan sonraki hayatınızda ne iş yapacağınıza karar vermek demek. Fakat hangi üniversiteye gitmek istediğine karar vermek o kadar kolay değil. Hem puanınızın yettiği, hem bütçenizin elverdiği hem de istediğiniz bölüme gidebilmek için bir çok unsurun bir araya gelmesi gerekiyor.

Bu aşamada da bu tercihi nasıl yapacağınız konusunda kararsız kalıyor olabilirsiniz. Hayatınızın en önemli kararlarından birisi olduğu için de bu gerçekten çok normal. Öncelikle ne istediğinizi bilmelisiniz. Daha sonra her şey istediğiniz gibi şekillenecektir. İşte bu dönemde sizin en büyük yardımcınız olabilecek şeyler tercih robotları olabilir.

Tercih robotları, aldığınız puan ve başarı sıralamanıza göre yerleşebileceğiniz üniversiteleri, bölümleri, programları, bunlarla ilgili detaylı her türlü bilgiyi size sunan çok faydalı programlardır. Yani kısacası, sizin seçtiğiniz kriterlerle güvenli bir şekilde istediğiniz bölümü seçmenizi sağlayan araçlardır. Bu yazımızda size 2014 yılının en kullanışlı ve en başarılı tercih kılavuz ve robotlarını listeledik.

2014 ÖSYM Tercih Kılavuzu

Öncelikle resmi olmayan firmaların hazırladığı tercih kılavuz ve robotlarına geçmeden önce ÖSYM tarafından hazırlanan resmi tercih kılavuzunu indirmenizi tavsiye ederim. En güvenli bilgileri en detaylı şekilde bulabileceğiniz ÖSYM'nin resmi tercih kılavuzuna başvurmak istediğiniz bölümleri incelemek için göz atmalısınız.

Gelecek hayallerinizi riske atmamak için başvurmanız gereken en önemli ve birincil kaynak ÖSYM Tercih Kılavuzudur diyebilirim. En tutarlı sonuçları ve bilgileri bulabileceğiniz bu kılavuz ile puan sıralamanıza ve yüzdelik diliminize göre okullara bakabilirsiniz.

İstediğiniz bölümlerle ilgili en detaylı bilgileri de bulabileceğiniz bu rehber 2014/2015 eğitim yılında üniversiteye başlayacak öğrenciler için en önemli yol haritası.


Yaynet Tercih Kılavuzu

Gelelim resmi kaynaklar dışında, çeşitli firmalar tarafından geliştirilmiş tercih robotlarına. Eğer lise boyunca harıl harıl hazırlandığınız, kafanızı kaldırmadan ders çalıştığınız o stresli dönemlerin boşa gitmesini istemiyorsanız, üniversite konusunda doğru tercih yapmak çok önemli.

Yaynet firması tarafından hazırlanan tercih kılavuzu ise hem web servisi, hem Android hem de iOS mobil uygulaması bulunan nadir programlardan bir tanesi diyebilirim. Hem puan ve başarı sıranıza uygun bölümü bulmak hem de seçeneklerinize göz atmak için en iyi uygulamalardan biri.

Lisans için 8, önlisans için 6 adımdan oluşan kılavuz ile çeşitli seçenekleri filtreleyerek size en uygun bölümü bulabilirsiniz. Bu filtrelere aldığınız puan türü, üniversite türü, fakülte, bölüm, şehir gibi bilgiler dahil.

Her zaman bilgisayar başına geçmeniz mümkün olmayabilir. Özellikle danışmanınızla birlikte seçeneklerinize bakmanızı şiddetle tavsiye ettiğim için de, danışmanınızın yanındayken bilgisayara bakamayabilirsiniz. Ama bu uygulamanın Android ve iOS servisleri ile kolayca istediğiniz kriterleri girip, bölümleri gözden geçirebilirsiniz.

Tercih.tv

Bir diğer tercih robotu olarak nitelendirebileceğimiz uygulama da Tercih.tv. Yine Yaynet Tercih Kılavuzu gibi hem web servisi hem de iOS uygulaması olan programın ne yazık ki henüz bir Android uygulaması bulunmamakta.

Hep söylediğim gibi, üniversite ve bölüm seçimi hayatınızın en önemli seçimlerinden biri ve bunu en iyi şekilde yapmanız gerekiyor. Fakat ne kadar zor olduğunun da farkındayım. Bu yüzden de Tercih.tv gibi programlara başvurmanız sizin için çok faydalı olacaktır.

Uygulamanın hem web servisi hem de iOS uygulaması bulunması büyük avantaj. Ayrıca ODTÜ, Bahçeşehir ve Yıldız Teknik gibi büyük ve önemli üniversitelerin de desteğini arkasına almış olan Tercih.tv son derece güvenilir.

Uygulamayı ya da web servisini açtığınızda sizden şehir, puan türü, üniversite türü, bölüm gibi seçimler yapmanız isteniyor. Daha sonra da seçtiğiniz kriterlere göre bölümler önünüze listeleniyor. Hem tarayıcınızdan hem de iOS cihazınızdan erişebileceğiniz bu tercih kılavuzuna göz atmanızı da tavsiye ederim.

Tercihcim

Tercih robotları arasında en kolay işlem yapabileceğiniz ve size hayli seçenek sunan web servislerinden bir tanesi de Tercihcim. Bu programı listeye alma sebebim, bir rehber öğretmen (psikolojik danışman) tarafından hazırlanmış olması.

Biliyorsunuz ki, üniversite seçimleri yapılırken okullarda ve dershanelerde rehber öğretmenler en büyük yardımcınız ve danışmanınız oluyorlar. Bu yüzden de bir rehber öğretmen tarafından yapılan programın, bu işin içinden gelen ve bu işe hakim olan birisi tarafından yapılmış olması insana güven veriyor.

Programın web servisini açtığınızda ekranda sizden istenen bilgileri giriyorsunuz. Hangi liseden mezun olduğunuz, aldığınız puan türü, tercih etmek istediğiniz bölüm ve şehir gibi bilgileri girdikten sonra seçimlerinize uygun bölümler alt tarafta sıralanıyor.

Programın bir diğer kullanışlı özelliği ise, aşağıda sıralanan listeden istediklerinizi kendi listenize ekleyip ardından tek bir tuşla çıktısını alabilmeniz. Böylece hem tercihinizi yapmakla hem de bunları kağıda dökmekle vakit kaybetmiyorsunuz.

Toparlamak gerekirse, eğer siz de hayatınızın en önemli tercihini yapmak üzereyseniz ve bu konuda uzman desteğine ihtiyacınız varsa, bir insanın vereceği desteği veremese de, bu uygulamalar size hem yardımcı olacak hem de vakit kazandıracaktır.

YORUMLAR