Oyuncular Dikkat, Yılbaşı Çaylakları Geliyor! Gardınızı Alın

Noob kelimesini bilir misiniz? Kendisi “çaylak” anlamında kullanılır ve internete, oyunlara, bilgisayara, konsollara yeni yeni saran hemen herkese takılan bir lakaptır. Kısaca “Noob” pek bir şey bilmez ama bilir gibi yaparak ortalığı duman eder.

Oyuncular Dikkat, Yılbaşı Çaylakları Geliyor! Gardınızı Alın

Noob kelimesini bilir misiniz? Kendisi “çaylak” anlamında kullanılır ve internete, oyunlara, bilgisayara, konsollara yeni yeni saran hemen herkese takılan bir lakaptır. Kısaca “Noob” pek bir şey bilmez ama bilir gibi yaparak ortalığı duman eder.

Noob ya da Türkçe meali ile “çaylak” kullanıcılar her zaman vardır. Ancak belli dönemlerde ortaya öyle bir çıkarlar ki önleri alınamaz. Bir anda ortalığa dağılıverirler. Yılbaşı da böyle dönemlerden biridir.

Yılbaşı çaylakları nedir?

Özellikle profesyonelleşmiş, tecrübesi kemale ermiş oyuncular için bir kabustur “nooblar”. Sene boyunca biriktirdikleri paralarla, biraz da aile desteğini yanlarına azık ederek konsollara ve PC reyonlarına uğrarlar ve bu cihazların yanına artan parayla (mümkünse bir şekilde artacaktır o para) en popüler oyunları alırlar. Yaş ortalamaları 8 ile 12 arasında olan Noob tayfası bu gazla bir çırpıda cihazlarını bir şekilde hazır ederek oyun arenalarına öyle bir dalarlar ki vallahi neye uğradığınızı bilemezsiniz.

Sakin sakin yaptığınız co-op mücadelelerin bir anda tansiyonu fırlar, nereden geldiği belli olmayan birkaç yeniş yetme ortamı yıllardır tanıyormuş ve sizinle yıllardır arkadaşmış gibi konuşmaya taktik vermeye başlar. Bu da yetmezmiş gibi aralarında kavga etmeye ve oyunları tam anlamıyla mahvetmeye etmeye başlarlar.

Çaylakların Zararları Nelerdir?

Birden bire tüm grubunuzla beraber sunucunuzdan atılabilir ya da oynadığınız sunucunun tamamen “banlandığını” görebilirsiniz. Bunun sebebi noob oyuncuların türlü hileler denemeye çalışmasından kaynaklanıyor olabilir. Hatta bu sebep kesin gibidir. CS:GO, League of Legends, Overwatch gibi oyunlarda oldukça kalabalık guruplar halinde dolaşan noob nüfusu genel olarak can sıkıcı olurlar. Oyuna karşı olan konsantrasyonu bozarlar.

Olan hevesli oyunculara da oluyor!

Ne yazık ki, geleneksel çaylakların yanında başı yanan birçok hevesli genç oyuncu da var. Onlar da noob olarak algılandıkları için öğrenecekleri ve keyif alabilecekleri ortamlarda istenmezler. Guruplardan dışlanırlar, aşağılanırlar. Belli noktalarda bu tip oyuncuları tecrübeli oyuncuların gözetmesi ve çaylaklardan ayrı tutması gerekir. Bu tip oyuncuları ayıklamak o kadar da kolay olmadığından genel davranış biçimi hep kesindir; "noobsun, kes sesini"

Yılbaşı çaylakları için önlemler

Bunun için bir önlem yok maalesef. Nooblar sizi bir şekilde bulacaklar ve köyünüzü basacaklar. Bu tür bir oyun oturumuna denk gelirseniz hemen sakince bilgisayar ya da konsol başından uzaklaşın. Kimseyle herhangi bir polemiğe girmeyin. Orada yokmuş gibi yapın hatta oyunda öldüyseniz geri falan dönmeyin falan dersek hata ederiz. Onlara yol gösterin, sabırlı olun. Herkes ilk başladığında bir çaylaktı unutmayın. Agresif davranışlar sergilemek, bu yeni oyuncuları içlerine kapanmaya ve hiç öğrenmeyerek sürekli oyuncuları rahatsız etmeye yöneltecektir. Onların çaylak modundan çıkarak yaratıcı bir oyuncu olmaları tamamen biz tecrübeli oyuncuların elinde. 

Öte yandan çaylak kalmaya hevesli, sağı solu trolleyen, şımarık oyuncuların hakkından gelmesini de yeni öğrencilerinizle beraber halledin. Öğrenmeye niyeti olmayanları hemen topluluk dışına atın. 

İyi Bir Oyuncu Olmak İçin Ne Gerekiyor?

Ne Tip Bir Oyuncusunuz? İşte Kendinizi Tanımanız İçin İpuçları

YORUMLAR