PayPal Nedir? Nasıl Kullanılır?

Dünyanın en çok kullanılan ve en güvenli online ödeme sistemi PayPal hakkında merak ettiğiniz ne varsa bu rehber yazımızda hepsini açıklığa kavuşturuyoruz.

PayPal Nedir? Nasıl Kullanılır?

Dünyanın en çok kullanılan ve en güvenli online ödeme sistemi PayPal hakkında merak ettiğiniz ne varsa bu rehber yazımızda hepsini açıklığa kavuşturuyoruz. PayPal Nedir, Nasıl Kullanılır? İncelemeye başlıyoruz.

Günümüzde internet alışverişleri gerçekten çok basit bir hale geldi. Oturduğumuz yerden sipariş verdiğimiz ürünün kapımıza kadar gelmesi, insanların o kadar çok işine geldi ki internet üzerinden yapılan alışverişler katlandıkça katlandı. Ancak internet alışverişleri kolay olmasına rağmen, bir o kadar da tehlikeli olabiliyor. Gittikçe popülerleşen online alışverişleri fırsat bilen sahtekarlar, kredi kartı bilgilerinizi çalmak için oluşturdukları web siteleriyle tehlike saçıyor. Hatta bazıları o kadar profesyonelce web siteleri hazırlıyorlar ki, bu işi bilen herhangi birinin bile bu ağa takılması olası bir durum.

Kredi kartı bilgilerinizin gizliliğini korumak isteyenlerin rahatlıkla kullanabileceği PayPal sistemi ise, kredi kartınızın numaralarını kullanmadan sadece mail adresiniz ile alışveriş yapma imkanı sunuyor. Bunun bize sağladığı güvenlik nedir? ya da mail adresim ve şifrem çalındığında ne yapacağım? diye soracak olursanız, yazının ilerleyen bölümlerinde hepsini açıklayacağım.

PayPal Nedir? Nasıl Üye Olunur?

PayPal’da bir hesap açmak istediğinizde ilk olarak size PayPal’ı ne amaçla kullanacağınız sorulur. PayPal’ın Bireysel ve Ticari olmak üzere iki farklı hesap türü bulunmakta. Ticari hesap, online satış yapan kişiler için, bireysel hesap ise online alışveriş yapmak, para gönderip almak isteyen kişiler için sunulan hesap türleridir. Biz bu yazıda bireysel hesabı inceleyeceğiz.

Hesap türünü seçtikten sonra üye kayıt formunu doldurmanız gerekiyor. İstenilen bilgileri doldururken, mail adresinizin şifresini PayPal şifrenizden farklı tutmanızı tavsiye ederim. Bunun nedeni, birisi mail hesabınızı ele geçirdiğinde PayPal hesabınıza müdahale etmesini engellemek. Güvenlik için bu noktaya çok dikkat etmelisiniz. Ayrıca, klasik bir uyarı olacak ama şifrenizde olabildiğince rakam, harf ve özel karakterler bulundurmaya özen gösterin.

PayPal Hesabına Kredi Kartı Eklemek

Üyelik işlemini tamamladıktan sonra, sıra PayPal hesabınız ile kredi kartınızın ilişkilendirilmesini yapmamız gerekiyor. Kredi kartı bilgilerinizi vermekten hala çekiniyorsanız bu konuda size verebileceğim bir tavsiyem var. Bankaların çoğu kredi kartınıza ek olarak bir sanal kart oluşturma imkanı sunuyor. Sanal kart başvurusu yaptığınızda, oluşturulan sanal kredi kartınız normal kredi kartınızın tüm özelliklerine sahip olacaktır. Sanal kartın en önemli özelliği ise kullanılabilir bakiyesinin geçici olarak istediğiniz miktarda olmasını sağlayabilmektir.

Örnekle anlatmak gerekirse; kredi kartınızın bakiyesi 500 TL diye varsayalım. Siz bunun 100 TL’sini sanal kartınıza belli bir süreliğine aktarıp, alışverişinizi sanal kart ile yapabiliyorsunuz. 100 TL’nin 50 TL’sini harcadığınızda kalan 50 TL ise belirttiğiniz süre dolduğunda kullanmadığınız bakiyeniz sıfırlanıyor. Bu şekilde sanal kredi kartınızın numarasını çaldırmış olsanız bile, çalan kişinin hiçbir işine yaramıyor.

Şimdi PayPal ana sayfasında üst menüde bulunan e-cüzdan bağlantısına tıklıyoruz ve Kart ekleyin bölümüne tıklıyoruz. Sanal kart ile ilgili vermiş olduğum tavsiyeye kulak verip, bir sanal kart aldıysanız bu bölümde ilgili alanları sanal kartınıza göre dolduruyorsunuz. Burada Ad, Soyad kısmına yazacağınız isim ile kredi kartı sahibinin isimleri aynı olmak zorunda. Gerekli bilgileri doldurduğunuzda kartınız kontrol ediliyor. Doğrulanan kredi kartnın size ait olup olmadığının kontrolü için kartınızdan bir miktar para çekiliyor. Sanal kredi kartı kullanıyorsanız bu işlemi haftaiçi yapmanızı ve kartınıza 5-10 TL arası bir miktarı maksimum süre vererek aktarmanızı öneririm. Bu işlem 1-2 gün sürdüğü için kart onaylama süreci anında gerçekleşmeyebilir. Çekilen miktarı ve ilgili dekontu online bankacılıktan takip edip, PayPal’ın çektiği paranın açıklamasındaki 4 haneli şifreyi not almanız gerekiyor. Bu şifre PayPal’ın, bilgilerini verdiğiniz kredi kartının size ait olup olmadığını kontrol etmek amaçlı kullanılıyor. Dört haneli şifreyi onay kutusuna girdiğinizde işleminiz tamamlanıyor ve kredi kartınız PayPal hesabınız ile ilişkilendirilmiş oluyor.

PayPal ile Alışveriş Nasıl Yapılır?

PayPal ödeme sistemini kullanan Türk alışveriş siteleri şimdilerde gittikçe yaygınlaşmaya başladı. Yurt dışında aktif olarak kullanılan PayPal’ı kullanan alışveriş sitelerini tek tek açıklamanın gereği olduğunu düşünmüyorum. Bunu öğrenmenin yolu ise gayet basit. Alışveriş siteleri kabul ettiği ödeme sistemlerini ana sayfalarında belirtiyorlar. Siz de bu yöntemle PayPal ile alışveriş yapılan alışveriş sitelerini kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Peki PayPal ile nasıl ödeme yapacağız? Yapmanız gereken, alışveriş sepetinizi doldurduktan sonra ödeme sayfasına gelerek PayPal ödeme şeklini seçmektir. Bir sonraki adımda sizden PayPal mail adresinizi ve şifrenizi soran bir sayfa açılacaktır. Ödeme onaylanınca ücret kredi kartınızdan kesilecektir.

PayPal ile aynı zamanda diğer PayPal hesaplarıyla para alış-verişi yapabilirsiniz. Sadece mail adresinizi kullanarak PayPal hesapları arasında para transferi mümkün. Bunu da örnekle anlatmak gerekirse; internet üzerinden bir iş yaptırdığınız kişiye para ödemeniz gerekiyor. Havale ya da EFT yapabilecek durumunuzun olmadığını da düşünürsek, karşınızdaki kişinin PayPal hesabı kullanması yeterli. Karşıdaki kişinin PayPal kullandığı mail adresini isteyerek kolaylıkla ödeme yapabilirsiniz. Elbette aynı şekilde siz de PayPal hesabınıza başka birinden ödeme alabilirsiniz.

PayPal’ı güvenle kullanabilmeniz için önemli noktaları sizlerle paylaştık. PayPal’ın aynı zamanda nakit kart adlı yeni bir sistemi de bulunuyor. Aşağıdaki bağlantıdan ulaşacağınız rehber yazıdan PayPal Nakit Kart hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

PayPal Nakit Kart Nedir, Nasıl Alınır?

YORUMLAR