Retina Ekran Nedir?

Apple tarafından ilk olarak iPhone 4 modelinde kullanılan, Retina Ekran teknolojisi, PPI olarak da bilinen inç başına düşen pixel değerinin normalden daha yüksek tutulmasıdır. Bugüne kadar normal cihazların hepsine PPI oranı 100-200 iken, Apple retina ekr

Retina Ekran Nedir?

Yaşadığımız zamanda teknoloji öyle bir hal aldı ki, teknoloji delisi ya da bu işle uğraşan biri değilseniz yeni ürünleri takip etmeniz gerçekten çok zor çünkü sürekli yeni ve daha üstün cep telefonları, tabletler ve bilgisayarlar üretiliyor. Bu durum yeni bir telefon, tablet ya da bilgisayar alacağımız zaman karar vermemizi çok daha zor bir hale getirdi.

Bu süraatten nasibin alan teknolojilerden birisi ise ekran teknolojisi. Kullandığımız, üretilen ekranlar hem işlevsel hem de görüntü olarak daha iyi performans sağlamak adına sürekli değişime uğruyor. Bu teknoloji ilk olarak Cathode Ray Tube adıyla -biz kısaca CRT diyelim- piyasaya sürülmüş olan tüplü ekranlardır. Daha sonra bu ekran biraz daha geliştirilerek Organic Light-Emitting Diode -buna da OLED diyelim- ekranlar üretildi. Aslında CRT ekranla aynı mantıkla çalışsa da bu ekranların farkı; görüntüyü oluşturan ledleri barındırmasıdır.

Bilgisayarlarımızın ve televizyonlarımızın sahip olduğu ekran türü ise LCD (Liquid Crystal Display) teknolojisi ile üretilmiş olan ekranlardır. LCD ekran, arka plandan aydınlatılan bir yüzeyin üstündeki renkli filtrelerin sahip olduğu renk tonlarına göre çalıştırılması ile çalışır.

Apple tarafından ortaya atılan ve iPhone 4 ile hayatımıza giren retina ekran teknolojisinin adını neredeyse hepimiz en az bir kere  duymuşuzdur. Peki nedir bu retina ekran? Retina ekran, PPI olarak da ifade edilen, inç başına düşen pixel değerinin yüksek tutulmasıdır. Genel olarak insan gözünün ideal cep telefonu kullanım mesafesinden inç başına düşen pixel sayısında 300'ün altındaki pixelleri algıladığı kabul edlir. Pixeller insan gözü tarafından fark edildiğinde ise bu durum görüntü kalitesini olumsuz etkiler. Bu durumu aşmak isteyen Apple, pixel değerinde 300'ün üzerine çıkmış ve bu teknolojiyi Retina Ekran Teknolojisi olarak adlandırmıştır.

İlk olarak iPhone 4 modelinde bu teknolojiyi kullanan Apple, daha sonra ürettiği bütün telefon, tablet ve bilgisayar modellerinde bu teknolojiyi kullanmıştır. iPhone 4 öncesinde bütün cep telefonlarının ekranları 100-200 PPI yoğunluğunda iken iPhone 4 ile bu yoğunluk 326 PPI değerine çıktı. 

Yukarıdaki resimlerde iPad 2 ve New iPad karşılaştırılmış. iPad 2'de retina ekran teknolojisi yokken retina ekran teknolojisi kullanılan New iPad'in görüntü kalitesindeki fark doğrudan farkedilmekte. Görüntüdeki bu netliğin sağlanmasının sebebi ise retina ekranlarda birim başına daha çok pixel düşmesi. Retina ekranlar görüntü kalitesinin yanısıra ekrandaki görüntünün farklı açılardan da aynı şekilde görülebilmesini sağlıyor.

YORUMLAR