Sakın Burada Sayacaklarımızı Kullandığınız PC'lere Yapmayın

PC’lerle yapacağınız şeyler neredeyse sınırsız ancak onlarla asla yapmamanız gereken bazı şeylerde olduğunu unutmayın.

Sakın Burada Sayacaklarımızı Kullandığınız PC'lere Yapmayın

PC’lerle yapacağınız şeyler neredeyse sınırsız ancak onlarla asla yapmamanız gereken bazı şeylerde olduğunu unutmayın. Çünkü bu cihazların cebinizi yakması an meselesi olabilir.

PC’ler pek çok istismarı kaldırabiliyor. Ancak bazı durumlara karşı onların da bir tahammül sınırı olduğunu hatırlatmak isterim. Aşağıda kullandığınız PC’lere yapmamanız gereken bazı önemli davranışları sıraladım. 

Temizlemeyi unutmayın

PC sistemleri özellikle çalışırlarken, fanları sayesinde sıcağı dışarı atarken aynı anda havayı yine dışarıdan alarak bir hava tüneli vasıtasıyla soğur. Bunu detaylı olarak anlatmaya gerek yok, hepimiz biliyoruz. Ancak tükettikleri voltaj, içeriye geren havayla beraber toz zerreciklerinin statik elektrik sayesinde ısınmış bileşenler üzerine yapışmasını da kolaylaştırıyor. Buna izin vermeyin. Aksi takdirde aşırı ısınma ya da kasa içerisinde elektrik kontağı gibi sorunlar yaşamanız işten bile değil.

Topraklı priz kullanın

Sorunumuz yine elektrik. Ancak bu sefer kaçak olanından bahsedeceğiz. Kullandığımız PC’de elektrik kaçağı olma ihtimali her zaman var. Topraklı priz kullandığımızda cihaz gövdesine bağlanan bu toprak hattı, kaçak elektriği insana zarar vermeden priz üzerinden toprak içerisine gömülmüş bakır levhaya aktarıyor. Böylelikle cihazda oluşan elektrik kaçağını da toprağa iletilmiş oluyor. Bu basit önlemi atlamayın.

Kimyasal sıvılarla monitör temizlemeyin

Monitörleri temiz tutmak elbette ilk akla gelen temizleme işlemlerinden biri. Ancak bunu yaparken kağıt mendil ya da sert kumaşlar kullanmayın. Kullanacağınız bezin nemli olmasını istiyorsanız tükürük ya da kimyasal temizleme maddelerine bulaşmayın. Her zaman suyla hafif nemlendirilmiş bezler kullanın ki temizlik kolay olsun, istemediğiniz lekeler oluşmasın.

DVD tepsisini zorlamayın

Normal şartlar altında içeri girip çıkmak için kendi mekanik yapısını kullanan DVD tepsilerini elimizle içeriye sıkmak ya da dışarı çekerek hzılı açılmasını sağlamak gibi kötü bir alışkanlığımız var. Bunu yapmayın. Plastik mekanizmalardan oluşan DVD tepsileri çok kolay bozulabiliyorlar. Bu acelemiz yüzünden dişlilerini kırabiliyoruz. Böyle olunca da DVD tepsileri yerine tam oturmayabiliyorlar.

Tam bir işin ortasındayken aniden kapatmak

Hepimizin acil bir işi çıkabilir. Ya da elektrikler kesilebilir, sigorta atabilir. Acil olarak bilgisayarın başından kapatıp kalkmak gerekiyorsa bunu kitabına göre yapın, elektrik sıkıntıları için kesintisiz güç kaynağı kullanın. Oyun oynarken cihaza gelen gücün aniden kesilmesi, PC bileşenleri için çok iyi bir şey değil. Ani voltaj ve güç kayıpları cihaz bileşenlerini sıkıntıya sokuyor, onarılmaz hasarlar everebiliyor.

Yeniden başlatmadan sürücü kullanmaya çalışmak

PC’lere yüklenen çoğu yazılım “yeniden başlatma" talep edebiliyor. Özellikle bileşen sürücüleri güncellendiğinde buna şahit olmuşsunuzdur. PC her ne kadar size “şimdi mi” ya da “sonra mı” diye sorsa da yeniden başlatmayı her benzeri yüklemeden hemen sonra yapın.

Anlamıyorsanız kapağını açmayın

 Çoğumuz PC sahibi olduğumuzda sağdan soldan duyduğumuz kulaktan dolma bilgileri doğru sanıyoruz. Ancak bu bilgilere çok güvenmeyin. Bir bilene danışın ya da servis hizmetlerini kullanın. Kendi başınıza kalkışacağınız her şey tamiri imkansız sonuçlar doğurabilir. Yapmayın. 

Yüksek Performans İçin Bilgisayar Donanımı Temizliği Nasıl Yapılır

PC Çalışma Masanızın Altındaki Kablo Cehenneminden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

PC Sahibi Herkesin Alet Çantasında Bulunması Gereken Araçlar

YORUMLAR