Sizce Google Ne Kadar Elektrik Faturası Ödüyor Olabilir?

Google’da yapılan tek bir arama, şirkete 60 Watt’lık bir ampulü 17 saniye açık tutmak kadar enerji harcattırıyor. Bunun küresel bedelinin ne olacağını tahmin edebiliyor musunuz?

Sizce Google Ne Kadar Elektrik Faturası Ödüyor Olabilir?

Google gibi, küresel servis veren en büyük teknoloji şirketlerinden biri olmanın belli bir bedeli olmalı değil mi? Mesela enerji giderleri bu masraf kalemleri içerisinde oldukça önemli bir yer tutuyor. Elbette Google için enerji tüketiminin fatura bedeli oldukça yüksek. Üstelik bu bedeli doğru çevre politikaları uygulamazsa Google ile beraber hepimiz ödüyoruz. Bunun sebebini makalemizin derinliklerinde öğreneceksiniz.

2014 yılında Inhabitat dergisinde çıkan bir yazıda Google’ın şirket olarak harcadığı enerji 200 bin evi sürekli aydınlatabilecek kadar fazla. Bu rakamı çok abartılı buluyorsanız hemen küçük bir döküm yapabiliriz.

Google Ne Kadar Elektrik Harcıyor?

-Google’ın dünyadaki tüm veri merkezleri 260 milyon Watt enerji tüketiyorlar. Bu bir nükleer santralin ürettiği enerjinin yüzde 25’ine denk geliyor?

-Diğer taraftan küresel veri merkezleri dünyada üretilen elektrik enerjisinin yüzde1.5’ini tüketiyor ki bunun sadece yüzde 0.01’ini Google çekiyor.

-Google’da yapılan tek bir arama, şirkete 60 Watt’lık bir ampulü 17 saniye açık tutmak kadar enerji harcattırıyor. Bu da 0,0003kWh enerji tüketimine denk düşüyor.

-Bu bilginin ışığında Google’da günde 1 milyar arama yapıldığını düşünürsek şirket toplam 260 milyon Watt’lık enerji tüketiminin 12.5 milyon watt’ını sadece arama işlemleri sırasında harcıyor.

Ancak durum sadece aramalarla sınırlı değil; biliyoruz ki, Google’ın başka servisleri de var.

Normal bir kullanıcının; Arama, Gmail, Google Photos,, Youtube ve Dokümanlar hizmetlerini de kullandığını var sayacak olursak Google’ın kullanıcı başına harcadığı enerji aylık 180kWh’ya çıkıyor ki, bu da 60 watt’lık bir ampulün 3 saat boyunca yanması anlamına geliyor.

Google’ın Enerji Tüketiminin Bedelini Tüm Dünya Ödüyor

Bu tüketim bedellerini bu şekilde en küçük birimden toplam bedellere doğru çarpanlarıyla katlayarak hesaplarsak; Google tek başına Karayipler’de bulunan, 285 bin kişilik nüfuslu Barbados Adası’nın yıllık elektrik tüketiminden daha fazlasını bir ayda tüketiyor.  Böyle bir elektrik faturası düşünebiliyor musunuz?

Şimdi faturayı bir kenara bırakalım, çünkü sıfırlarını saymaya zamanımız yetmeyecek, bu elektrik tüketiminin bir de karbondioksit salımı dezavantajı var onu hiç düşünmedik değil mi? Bu karbondioksit salımının bedeli çevresel şartların yavaş yavaş yok olması, küresel ısınma, hava kirliliği ve enerji darboğazı olarak insanlığa geri dönüyor. İşte bu noktada masum bir Google arama işleminin bedelinin ne kadar ağır olduğu da ortaya çıkıyor.

Öte yandan biliyoruz ve takip ediyoruz ki, Enerji bağlantılı karbondioksit emisyonları 2040 yılına kadar yüzde 16 kadar daha artış kaydedecek. Ancak Google bu artıştaki payını tamamen yok etmek için 2017’den itibaren oyunun kurallarını değiştiriyor.

Google 2017’den İtibaren Yenilenebilir Enerjiye Geçiyor

Normal şartlar altında tüm senaryolara göre dünyada enerji talebi artış kaydediyor ancak bu büyümenin nasıl olacağını ve karbondioksit salımlarının (emisyonlar) bölgeleri nasıl etkileyeceği hükümetlerin politikaları tarafından belirleniyor. İşte bu noktada Google kendi çevre politikasını ön plana alarak tamamen rüzgar ve güneş enerjisine geçiş yapmaya hazırlanıyor. Bu proje Google’ın küresel olarak tükettiği enerjinin yüzde 50’den fazlasının yenilenebilir ve geri dönüştürülebilir olması durumunu ortaya çıkarıyor ki küresel olarak bu muazzam bir tasarruf anlamına geliyor. Google’ın enerji tasarrufu için kaynak arayışını tamamen doğaya yönlendiriyor olması çevre kirliğini de aynı oranda azaltacak.

Yenilenebilir Enerji Nedir? Kimler Kullanıyor?

Yenilenebilir enerji kullanan kuruluşlar; güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, dalga enerjisi, jeotermal enerji, hidrolik enerjisi, biyokütle enerjisi gibi enerji kaynaklarının birden çoğunu ya da en birini kullanabilen alt yapıya sahip olan şirketlerdir. Küresel anlamda Google ile beraber Ikea, Apple, Microsoft, Facebook, Amazon gibi dev kuruluşlar yenilenebilir enerji kullanıyorlar. Ancak Google bu şirketler arasından sıyrılarak tüm kaynaklarının yüzde 100 yenilenebilir enerji olarak sabitleyecek tek teknolojik şirket olacak. 

Kısaca Google'ın ödeyeceği elektrik faturasını bir kenara bırakalım. Şirketin küresel olarak insanlığa bir fatura ödetmemek adına aldığı bu kararlı politikayı alkışlayalım. 

Tesla Bütün Bir Adayı Güneş Enerjisiyle Donattı!

Apple Yeni Kampüsünü Tamamen Güneş Enerjisiyle Çalıştıracak

Google, Güney Afrika'da Güneş Enerjisine Yatırım Yapıyor

YORUMLAR