Tamindir'de Neler Olup Bitiyor?

Merhabalar sevgili Tamindir ziyaretçileri ve üyeleri. Ben Tamindir.com'un kurucusu ve CNT Bilişim şirketinin yöneticisi Caner Bayraktar.  Kimi ziyaretçilerimiz belki 2004'ten beri bizi takip ediyorlar. Ancak herkes için Tamindir'de neler olup bitti, Kasım

Tamindir'de Neler Olup Bitiyor?

Merhabalar sevgili Tamindir ziyaretçileri ve üyeleri. Ben Tamindir.com'un kurucusu ve CNT Bilişim şirketinin yöneticisi Caner Bayraktar

Kimi ziyaretçilerimiz belki 2004'ten beri bizi takip ediyorlar. Ancak herkes için Tamindir'de neler olup bitti, Kasım 2011'de gerçekleştirdiğimiz yenilenmenin amacı nedir gibi bazı soruları yanıtlamak ve hedeflerimiz hakkında bilgi vermek için aslında biraz gecikmiş bu yazıyı yazmak istedim.


Tamindir yayın hayatı

Tamindir.com, bireysel girişimim olarak 2004 yılında yayına başladı. Kısa sürede birçok serbest zamanlı çalışan editörün yardımıyla tercih edilen bir indirme kaynağına dönüştü.

2006, 2008, 2009, 2010 yıllarında çeşitli iyileştirmeler ve güncellemeler ile yayın hayatına devam eden Tamindir.com bu süreçte pek çok başarıya ulaşmış ve ödüllere layık görülmüştür. 

2011'in ilk ayında başladığımız Tamindir yenilenme çalışmaları nihayet 2011 Kasım ayında tamamlanmış ve kullanıcılarımıza sunulmuştur.
 

Yeni Tamindir'e geçerken yaşanılan kesintiler ve sıkıntılar
Öncelikle hepinize teşekkür ediyorum. Geçiş sırasında neredeyse 15 gün boyunca istemeden sizlere yaşattığımız bağlanamama ve açılmama sorunlarına rağmen sitemizi yalnız bırakmadınız. Yorumlarınız ve geri bildirimlerinizle desteğinizi her an hissettik.

Geliştirme sürecimizde çok uzun saatler, geceler boyu ve haftalarca çalışmamız gerekti. Planlarımızı belirlemek için araştırmalar, toplantıların ardından bunları uygularken yaşadığımız sert tartışmalar daha iyi bir Tamindir yapabilmek içindi. Bu süreçte kendimizden ve sevdiklerimizden çok fedakarlık yaptık, çok yorulduk. Şimdi sizlerden gelen olumlu yorumlarla bu emeklerimize değdiğini görmek bizim için en büyük hediyedir.

Beklentilerimiz dışında gerçekleşen bu teknik sıkıntılar bize birçok deneyim ve bilgi kazandırdı. Tamamen baştan kodlanmış ve tasarlanmış sitemiz, bambaşka bir alt yapıda ve arka taraf servisleriyle hazırlandı. Bu karmaşık yapıda çözümü bulmamız biraz zaman aldı.

Yeni sitemizi 'Beta' etiketiyle başlattık. Çünkü planladığımız pek çok özellik daha var ve sizleri bekletmemek için bunlar hazır olmadan yeni sitemizdeki hazır olan özellikleri kullanımınıza açtık.

Sizlerden aldığımız geri bildirimler ve kullanım analizlerinden ölçtüğümüz bilgilerle yeni tasarımımızda da düzenlemeler yapmaya karar verdik. Umarım bu düzenlemelerle yeni sitemizi daha da seveceksiniz. Lütfen geri bildirimlerinizi bizden eksik etmeyin. (Her gün sizlerden gelen 100'ün üzerindeki mesaja sonsuz teşekkürler. Bu değerli yorumlarınızı mutlaka değerlendiriyor ve geri yanıtlıyoruz).
 

Yenilenen tasarımı yenilemek!
Kasım 2011'de geçiş yaptığımız program açıklama sayfalarının yeterince derli toplu ve okunulabilir olmadığını ölçümledik. Bu bağlamda ana sayfamızı ve program tanıtım sayfalarımızı tekrar revize ettik. Sizlere daha anlaşılır sayfalar sunmak istiyoruz, bunun için reklam yerleşimlerini göz ardı ediyoruz. Önceliğimiz  indirme tuşlarına sizin rahat ulaşabileceğiniz ve açıklamayı rahatça okuyabileceğiniz bir dizayn tasarlamaktı ve sanırım bu düzenlemeyle bunu gerçekleştirebildik. Artık programla ilgili kısa bilgiyi sayfayı kaydırmadan hızlıca okuyabilir ve indirebilirsiniz.

Hatırlamamız için eski görünümleri paylaşayım:

Tamindir Ocak 2012 Eski Ana Sayfası Tamindir Ocak 2012 Eski Program Tanıtım Sayfası


Yeni ana sayfamızda artan içerik çeşitliliğimiz arasında kaybolmamanız için Facebook'tan aşina olunan bir yayın akışı kutusu yerleştirdik. İstediğiniz içeriğe göre filtreleme yapabileceksiniz. Ayrıca sağ taraftaki en çok indirilenler kısmını her bölümün popüler uygulamalarını görebileceğiniz bir bölüm olarak güncelledik.

Nereden para kazanıyoruz? Bu işi neden yapıyoruz?
Öncelikle herkesin internet dünyasının nasıl işlediğini anlamasını isterim. Tamindir gibi içerik üreten bir site, bir ekip çalıştırır ve sitenin içeriğini bu şirket çalışanları sağlar. Dolayısıyla para kazanması gerekmektedir.

Peki Tamindir sizlere sunduğu bu hizmeti ücretsiz mi verir?

- Evet.

Nasıl para kazanıyoruz?

- Sizlere nitelikli bilgi üretebildiğimiz sürece sizler Tamindir.com'u tercih ediyorsunuz. Özel ve geniş içerik ürettiğimiz için çok fazla ziyaretçimiz oluyor. Bu yoğun trafik sayesinde reklam veren markalar Tamindir'e reklam vermek istiyor. Bizlerde bu kazandığımız parayla, indirdiğiniz dosyaların internet bant maliyetini, site barındırma maliyetini, şirketimizde çalışan editör, programcı, tasarımcıların maaşlarını karşılıyoruz. Bazen Tamindir'i daha fazla kişiye duyurmak için reklam ücreti de harcıyoruz. Daha çok kazanırsak daha fazla yeni bölümlerde içerik üretmek için yatırım yapıyoruz.

Bu işi sevdiğimiz için, her gün yüzbinlerce insana ulaşabilmenin verdiği mutluluk ve Türk internet sektöründe içerik üreten çok nadir sitelerden biri olduğumuz için keyifle yapıyor ve sürdürüyoruz. Ayrıca ileride Türk internetine değer katan yeni girişimleri de ekibimle gerçekleştirmek istiyorum.


Video içeriklerimiz
Henüz yolun daha başındayız ama bu kısacık sürede 500'e yakın video içeriği ürettik. Üstelik onlarca videomuzu ilk çekimlerimizi amatör ekipmanlarla yaptığımız için tekrar çektiğimiz halde...

Hedefimiz ağırlıklı yazılım ve oyun olmak üzere Türkiye'de teknoloji konusunda en geniş ve güncel video içeriğine sahip site olmaktır. Bu hedefimizi durmadan çalıştığımız,  kendimizi geliştirdiğimiz ve değerli ziyaretçilerimizi dinleyerek yol aldığımız için başaracağımızı biliyoruz. Eğitim ve ürün inceleme videolarımız, geleceğe yönelik bazı  hedeflerimiz hakkında göz kırpıyordur.
 

Rahatsız edici reklamlardan arınmak
Belki bu konuda eskiden daha çok eleştirilirdik. Bilinmesi gerekenlerden ilki, Türkiye'de internet reklam sektörü henüz yeni geliştiği için maliyetlerimizi karşılarken belki sizleri rahatsız edecek kadar reklam yerleşimi yapmamız gerekiyordu. Çünkü diğer Türk indirme sitelerine göre şirket olmamız, çalışan sayımızın fazlalığı, dosyaları kendi sunucumuzda barındırmamız, video stüdyomuz olması, içerik çeşitliliğimiz gibi sebeplerden dolayı maliyetlerimiz çok daha yüksektir. Ancak 2011 Kasım yenilenmemizle beraber gerekirse gelir düşüşüne katlanarak, aldığım kararla reklam yerleşimlerini çok daha düzenli şekilde yerleşimini gerçekleştirdik. Sizlere yeni sitede sunacağımız kolay erişilebilirlikle umut ediyorum ki yeni Tamindir'i daha çok seveceksiniz.
 

Tamindir'den kazandığımızı Tamindir'e geri yatırıyoruz.

  • Profesyonel video stüdyosu kurduk.
  • Daha fazla çalışan istihdam etmeye başladık.
  • Kendi sunucularımızda barındırdığımız dosyaları arttırdık.
  • Doğru ve geniş içerik için daha fazla işbirliğine giriştik.
  • Ve diğer yakında açıklayabileceğimiz yeni süreçler...
     

Artan editör kadromuz
Aramıza Aralık ayında ofisimizde çalışmak üzere üç yeni içerik yöneticisi pozisyonunda kişi katıldı. Aynı dönem bu sayıdan çok daha fazla arkadaşımız dışarıdan çalışmaya başladı. Ekibimiz, planlarımız için heyecanla çalışmaya ve büyümeye devam ediyor.

Desteğinizi sürdürmeniz ve teknolojiyi Tamindir ile daha etkin kullanmanız dileğiyle. Herkese İzmir'den sevgiler...

YORUMLAR