Telefonda 3G Kotasını Ekonomik Kullanmanın Yolları

İnternete girmek mobil cihazlar üzerinden en sık gerçekleştirilen aktivitelerden biri. Bu sebeple, Tamindir ekibi olarak kullanıcılara 3G kotasını ekonomik kullanmanın yollarını derledik.

Telefonda 3G Kotasını Ekonomik Kullanmanın Yolları

Günlük hayatta akıllı telefonlarımızla en çok gerçekleştirdiğimiz aktiviteler arasında hiç şüphesiz ki internete girmek ve internete bağlı bir takım özellikleri kullanmak geliyor. Günlük e-posta kontrolü, video izleme, oyun oynama, uygulama indirme derken ay sonu dolmadan bitmiş internet paketleriyle yüz yüze geliyoruz ve kabus bu noktada başlıyor.

Servis sağlayıcıları kullanıcıların farklı beklentileri için uygun paketler sunsa da bu paketlerin çoğu gerçekten yetersiz gelebiliyor. Özellikle konuşma, mesajlaşma ve internet paketlerini „ideal“ miktarlarda sunan sağlayıcılar birçok kişi için yüksek gelebilecek fiyatlar talep etmekte. Hal böyle olunca kullanıcılar sınırlı olan internet paketlerini daha verimli kullanmanın yollarını arıyor.

Neyse ki, tercih ettiğiniz internet paketini daha verimli kullanabilmenin çeşitli yolları mevcut. Biz de Tamindir ekibi olarak 3G paketinizi nasıl verimli kullanabileceğiniz konusunda size büyük yardımı dokunacağını düşündüğümüz bu yazıyı hazırladık.

1- İhtiyaçlarınızı belirleyin

Kullanmadığınız kadar internet içeren bir paket almak da parayı sokağa atmakla eş değer. Bu yüzden öncelikle ne kadar veriye ihtiyacınız olduğunu belirleyin. Bunun için günlük e-posta trafiğinizi, eğlence amaçlı kullanımlarınızı ve diğer internet bazlı servislere ne kadar veri miktarı harcadığınızı hesaplamalısınız.

İhtiyacınız olandan fazla paket almak kadar az almak da tehlikeli. Paket dışı kullanımların ücretleri ne yazık ki görece olarak daha fazla. İnternet paketiniz bittikten sonra yapacağınız her internet gezintisi aylık faturanıza fazladan bir hane ekleyebilir.

2- Trafiğinize limit koyun

iOS işletim sistemli cihazlar üzerinden Ayarlar > Hücresel bölümüne giderek Hücresel Veri özelliğini kapatarak internet paketiniz üzerinden yapılacak kullanımları engelleyebilirsiniz. Bu sayede mobil cihazınız sadece WiFi üzerinden veri akışını sağlayacaktır.

Android işletim sistemine sahip cihazlarda ise Ayarlar > Veri Kullanımı bölümünden veri kullanım miktarınızı ayarlayabilirsiniz. Burada bir tablo sizi karşılayacak. Tabloda veri kullanım miktarlarınıza ayrıntılı olarak göz atabilirsiniz.

İnternet paketinizi daha verimli olarak kullanmak için başvurabileceğiniz bir takım uygulamalar da mevcut. My Data Plan uygulaması bu iş için en uygun seçeneklerden bir tanesi. Hemen aşağıda yer alan bağlantıları kullanarak işletim sisteminize uygun olanı indirebilirsiniz.

3- Mümkün olduğunca WiFi kullanın

Artık neredeyse tüm kafe ve restoranlar kablosuz bağlantı servisi sunmakta. Evdeyken zaten sabit internet hattınızın WiFi bağlantısından faydalanıyorsunuzdur. Dışarıdayken de mümkün olduğunca WiFi bağlantısını kullanmak internet paketinizin gereksiz yere tükenmesine engel olacaktır.

Çevrenizde kullanılabilir olan WiFi bağlantı noktalarını tespit etmek için kullanabileceğiniz birçok mobil uygulama mevcut. Bu uygulamalardan en fazla öne çıkanı olan WiFi Finder’ı sitemiz üzerinden indirebilirsiniz.

4- Kota dostu bir tarayıcı kullanın

Bu adımda size hatırlatmak istediğimiz bir ayrıntı var. Ziyaret edeceğiniz web sitelerin mobil versiyonlarını tercih edin. Bilgisayarlar için tasarlanmış siteler mobil cihazlar üzerine daha fazla yük bindireceğinden ötürü kotanızı da olumsuz etkileyecektir.

Buna ek olarak bir de Opera Mini gibi internet sayfalarındaki verileri sıkıştıran ve daha az kota kullanan bir tarayıcı tercih etmeniz de yerinde olacaktır.

5- Tarayıcı Cache’ini temizlemeyin

Pek çok kullanıcı tarafından telefonu yavaşlattığı için temizlenen önbellek aslında mobil veri paketinize binen yükü ciddi miktarda azaltır. Veriler önceden yüklendiği için telefonunuz bu verileri tekrar tekrar yüklemek zorunda kalmayacağı için internet kotanızı da tüketmez.

Elbette belli aralıklarla önbelleği temizlemek cihaz performansına katkıda bulunacaktır fakat bunu abartmamak gerekiyor.

6- Facebook otomatik video oynatma özelliğini kapatın

Facebook'un otomatik video oynatma özelliği sayesinde kullanıcılar yayın akışındaki herhangi bir videoyu 'oynat' tuşuna basmadan seyredebiliyor. Otomatize edilen bu özellik kullanım açısında kolaylık sağlasa da internet veri paketini ekonomik kullanmak isteyen kullanıcılar için sorun yaratabiliyor. Dönem sonuna doğru paketinizde kalan son veri kırıntılarını kullanıyorsanız aniden açılan bir video ile paketiniz tamamen tükenebilir. Neyse ki bunu engellemenin bir yolu mevcut.

Facebook'un otomatik video özelliği uygulama içerisinden tamamen kapatılmasa bile bir noktaya kadar bunu engellemek mümkün. Hem Android hem de iOS cihazlarda otomatik video oynatma özelliğini sadece Wi-Fi'a bağlıyken çalıştırmak mümkün.

iOS için;

Ayarlar > Facebook > Ayarlar > Otomatik Oynatma > Sadece Wi-Fi / tamamen kapatmak için > Kapalı

Android için;

Facebook'u açın ve ayar sekmesini tıklayın. Videoları otomatik oynatma özelliğini sadece Wi-Fi ile sınırlandırın veya tamamen kapatın.

Google Aramalarında Bilinmeyen 20 Komut

YORUMLAR