Üç Kolay Adımda Kendi Anketlerinizi Nasıl Oluşturursunuz?

İnsanlar önemli bir konuda karar verirken kafa dengi arkadaşlarının da fikirlerini almak isterler. Bunu arkadaşlarınızla tek tek görüşerek yapabileceğiniz gibi genel bir toplantı ortamında da halledebilirsiniz. Ya da çok daha kolay bir yöntem olan anket

Üç Kolay Adımda Kendi Anketlerinizi Nasıl Oluşturursunuz?

İnsanlar önemli bir konuda karar verirken kafa dengi arkadaşlarının da fikirlerini almak isterler. Bunu arkadaşlarınızla tek tek görüşerek yapabileceğiniz gibi genel bir toplantı ortamında da halledebilirsiniz. Ya da çok daha kolay bir yöntem olan anket oluşturmayı tercih edebilirsiniz. Bu yazımda size kolaylıkla nasıl anket oluşturabileceğinizi anlatacağım. Bu işlem için Typeform adlı siteyi kullanacağız.

1- Typeform Sitesini Tanıyalım

Typeform isimli internet sitesi ücretsiz üyelik ile bulut üzerinde kendi anketlerinizi yaratmanızı sağlıyor. Platformun en büyük artısı HTML5 destekli mükemmel arayüzü. Bu site ile yaratacağınız anketlerin yaratıcılığı tamamen sizin yeteneklerinize kalmış durumda. Typeform sitesinden ücretsiz bir üyelik açtıysanız ilk anketinizi yaratmaya başlayabilirsiniz.

2- Anketi Oluşturma Safhası

Sitenin oldukça basit bir sistemi var. Tek dikkat etmeniz gereken, işlem yaparken sitenin tamamen yüklenmesini beklemek. İnternet bağlantınız yavaşsa bu biraz zaman alabiliyor. Site hazır olunca "Create a new typeform" butonuna basabilirsiniz. Üzerindeki büyük + işaretinden de tahmin edeceğiniz üzere bu buton yeni anket oluşturmaya yarıyor.

Bu butonun üzerine gelince üstte çıkan "Start from scratch" sıfırdan yarat, diğer seçenek olan "Use a template" ise hali hazırda yaratılmış olan tarzlardan birini kullanmanıza yarıyor. Boş bir zamanınızda "Use a template" seçeneğindeki hazır anketlere bir gözatmanızı öneririm. Sıfırdan yarat seçeneği ile devam ettiğinizde anketinizin adını ve dilini belirleyip "Build it now" butonuna basıp esas olaya giriyorsunuz.

Bu sayfa ilk başta çok karışık gözüküyor. Ama hangi aracın ne işe yaradığını bilirseniz işiniz eğlenceli bir hal alıyor. Sol tarafta anketinizde kullanabileceğiniz yapı taşları, sağ tarafta ise bu yapıtaşlarını oturtacağınız zemin yer alıyor. En üstteki yeşil kısım ankete başlamadan önce insanları bilgilendirmek için kullanabileceğiniz "Hoşgeldin Sayfası". Bu sayfada katılımcıları mümkün olduğu kadar bilgilendirin. Yazınızı görsel ile süsleyip insanları sıkmadan ankete başlamalarını sağlayın.

Ardından gelen kısım anket sorularınızın yeraldığı kısım. Burayı doldururken soldaki gri kutuları kullanıyorsunuz. Bu kutularda bir ankette kullanabileceğiniz tüm araçlar mevcut.

En alttaki mavi kısımda ise artık anketin sonuna geliyorsunuz. Buradaki mesajı anket ile alakalı eğlenceli bir görsel ile desteklemeniz anketinizin paylaşılmasını etkileyecektir.

Anketinizi oluşturduğunuza göre arkadaşlarınız ile paylaşmaya başlayabilirsiniz.

3- Anket Sonuçlarınızı Değerlendirin

Yüzdük yüzdük, kuyruğuna geldik. Artık yaptığınız anketin sonuçlarını değerlendirebilirsiniz. 

Hazırladığınız anketin üzerine fare imleci ile geldiğinizde alt kısımda çıkan "Metrics" seçeneğine tıkladığınızda anket ile ilgili merak ettiğiniz her şeyin olduğu bir sayfaya geçiyorsunuz. Bu sayfada anketi kaç kişinin ne kadar sürede doldurduğundan tutun da cevapların hangi cihazlardan doldurulduğuna kadar her şeyi görebiliyorsunuz. Bu sayede aradığınız tüm cevaplara rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz.

Typeform'un profil sayfası bölümünde farklı farklı çalışma sayfaları yaratıp bu sayfalarda anketlerinizi gruplayabileceğinizi de söylemek istiyorum. Anket konusunda ciddi düşünüyorsanız daha fazla beklemeyin ve sorun!

YORUMLAR