Uçakta En İyi Koltuk Hangisidir ve Nasıl Seçilir?

Uçakla yolculuk yapmadan önce hangi koltuğu almanız gerektiğine karar vermelisiniz. Bu yazımızda sizler için uçaktaki en rahat koltukları açıklıyoruz.

Uçakta En İyi Koltuk Hangisidir ve Nasıl Seçilir?

Dünyanın en güvenli ulaşım aracı olarak nitelendirilen uçaklar tüm dünyada oldukça yaygınlaştı. Ülkemizde çoğu şehir dahil olmak üzere dünyadan da birçok konuma kısa sürede yolculuk yapabiliyoruz. Fakat uçakla seyahat etmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı konular var. Koltuk seçimi de bunlardan biri.

Uçak yolculuğunda merak edilenleri uzun yıllardır hosteslik yapmış bir havayolu çalışanı açıklığa kavuşturdu. Bu bilgiler ışığında sizlere uçakla daha rahat seyahat edebileceğiniz bir rehber hazırladık. Bu rehber sayesinde artık uçak yolcukları sizi stresli değil, mutlu yapacak.

Kural: Ne istediğinizi bilin!

Uçaklar farklı boyutlarda olsalar bile genellikle hepsi oldukça fazla sayıda koltuğa sahiptirler. Bu yüzden öncelikle kendinizi analiz etmelisiniz. Sessiz bir seyahat mi istiyorsunuz yoksa uçaktan ilk önce inenlerden mi olmak istiyorsunuz? Bu kararınızı verdikten sonra aşağıdaki bilgileri okumanızda fayda var.

Eşyalar için en boş dolaplar arka sırada

Uçak yolcuğunda genellikle valiz sıkıntısı olduğu için herkes biniş sırasında yanına çanta alacaktır. Bu yüzden önce davranıp uçakta koltuk üstünde yer alan dolapları boş yakalamanız gerekli. Genellikle çoğu havayolu şirketi ilk binişleri arka koltuklardan başlattığı için arka sıradan koltuk almanızda fayda var. Bu sayede ilk siz bindiğiniz için boş dolap bulma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Tabii arka koltuklara oturmadan önce uçaktan  en son inme ihtimalinizi de göz önünde bulundurun.

Uçakta en rahat koltuk nerededir?

Uçak yolcuğunda eğer mutlu olmak istiyorsanız bazı ipuçlarına dikkat etmenizde fayda var. Çoğu havayolu şirketi yolcuların rahat edebilmesi için koltuklara geriye doğru yaslama ve çeşitli ayarları yapabilme özelliği ekledi. Ama bu kural tüm koltuklar için geçerli değil! Uçaklarda acil çıkış kapılarının önünde bulunan koltuklarda bu özellik bulunmamakta. Acil çıkış kapısının bir arka sırası ise düşündüğünüz kadar rahat olmayabilir. Yani bilet alırken bu iki sırayı atlamanızda fayda var.

Mutfağa yakın koltuk almayın!

Uçak personelinin toplanma alanı olan mutfaklar genellikle gürültü kaynağıdır. Tüm personel işleri bitince bu kısımda toplanır ve muhabbet ederler. Aynı zamanda mutfak olduğu için doğal olarak yemek kokuları da dışarıya çıkacaktır. Bu yüzden uçakta mutfağa yakın olan kısımlardan da koltuk almamanız; rahat bir yolculuk için oldukça önemli.

Uçakta en güvenli koltuk nerededir?

Uçaklar en güvenli seyahat aracı olarak bilinirler. Her ne kadar güvenilir oldukları söylense de kaza riskleri yok değildir. Bu yüzden çoğu yolcu uçaktaki en güvenli koltuğu merak eder. Uçağın kaza yapma şekline bağlı olarak elbette koltukların güvenliği değişmektedir. Bazı kişiler uçakta arka kısmın daha güvenli olduğunu söylemekteler. Ama bazıları ise “uçakta herhangi bir kaza durumunda tüm koltuklar aynı hasarı alır” tezini savunmakta.

Acil çıkış kapısına yakın koltuklar sorumluluk istiyor

Eğer uçak yolcuğunda koltuğunuz acil çıkış kapısının önünde ise sizi önemli görevler bekliyor olacak. Herhangi bir olumsuz durumda sizin kapıyı açıp tüm yolcuları güvenli bir şekilde tahliye etmeniz gerekli. Genellikle havayolları acil çıkış kapısına oturan yolcuları bu sorumluluk konusunda bilgilendirir. Yani acil çıkış kapısına ben yakınım, herhangi bir olumsuz durumda ilk ben çıkarım tarzı bir durum söz konusu değil.

Uçak iner inmez sizde uçaktan inmek mi istiyorsunuz?

Eğer böyle bir düşünceniz varsa en ön koltukları tercih etmelisiniz. Çoğu havayolu şirketi ön koltukta oturan yolcularını en erken indirir. En arkada oturan yolcular ise biraz daha geç bir şekilde piste ayak basacaklardır.

Uçakta sessiz yolculuk yapabilmek mümkün

Uçakta motor sesinden uzak ve sakin bir yolculuk yapmak istiyorsanız size birkaç önerimiz var. Eğer uçağın ön kısmına oturursanız motor sesinden daha az rahatsız olursunuz. Ön tarafın dışında koridorlara oturan yolcularda, cam kenarına oturan yolculardan daha az sese maruz kalır.

Kulağı rahatsız eden basınç önlenebilir mi?

Uçak yolculuklarında basınç değişikliklerinden dolayı yolcular kulaklarında tuhaf bir hisse kapılırlar. Bu hissi imkansız hale getirmek mümkün değil. Uçakta hangi konumda oturursanız oturun, ne yazık ki bu basınca maruz kalacaksınız.

Bilet satın aldıktan sonra koltuk değiştirmek mümkün mü?

Uçak biletinizi satın aldıktan sonra koltuk değiştirmeniz elbette mümkün. Bu işlemi havayolu şirketinin son anlarda yayınladığı boş koltuk listesine bakarak yapabilirsiniz. Uçak kalkış saatine kadar belki anlaşırsanız başka yolcularla bile koltuk değiştirmeniz mümkün.

BBC'nin uçak yolculuğunu kolaylaştırmak için hazırladığı rehberi sizler için düzenleyip daha faydalı hale getirdik. Umarım uzun yolcuklarınızda verdiğimiz ipuçları ile biraz daha mutlu sonlu bir yolculuk yapabilirsiniz. Tamindir sizlere iyi yolculuklar diler!

Bu yazımızdan sonra uçak bileti mi almak istediniz? Buyurun:

Bir Uçak Kazasında Hayatta Kalabilir miydiniz? Bu Oyunda Cevabını Bulabilirsiniz

Android İçin En İyi 10 Uçak Bileti Ve Otel Uygulaması

YORUMLAR